Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

VIDEO GRABER VHS, Kamera na PC

Karolo1001 09 Apr 2012 23:10 13432 45
phoenixcontact
    Karolo1001
    Level 14  
    Ale jak z jakością obrazu takiego grabera jak w linku. Lepszą jakość uzyskam podłączając kamerkę czy graber ?
  • phoenixcontact
  • Helpful post
    SylwekK
    Level 32  
    Kamerka da lepszą jakość.
    Samo USB2.0 w Easy Cap jest już sporym ograniczeniem i myślę, że do komputera trafia już nieco zubożony obraz.
  • phoenixcontact
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
    Karolo1001
    Level 14  
    Witam. Wpadła w moje ręce kamerka Sony DCR-HC24E oraz kupiłem na allegro za grosze CCD-TR502E PAL żeby zobaczyć co jest na tych kasetach 8mm.

Mam też kartę TV którą pożyczyłem z wejściem kompozytowym.

Możecie mi powiedzieć jaką mam kupić kamerkę żeby to dać do DV.
    Kolega w poprzednich postach pisał o MV700i czym się różni od mv700 ???

Czy może być ta : http://allegro.pl/kamera-cyfrowa-canon-mv700-i2451179384.html nie chcę wyrzucać bez sensu pieniędzy.

Pozdrawiam i dziękuję
  • Helpful post
    SylwekK
    Level 32  
    MV 700i od MV 700 rózni się tym że wersja "i" ma wejście analogowe i może służyć do konwersji wspomnianego sygnału na format DV. Osobiście korzystam dokładnie ze wspomnianej kamerki "i". Wadą (jak dla mnie) jest tylko to, że nie ma wejścia S-VHS ale w sumie mało kto posiada magnetowid z takim wyjściem więc sygnał po zwykłym czinczu przeważnie wystarczy.
    Pozdrawiam
    Anonymous
    Level 1  
    Karolo1001
    Level 14  
    Nie mogę nigdzie dostać takiej kamerki :(. Jakie modele jeszcze by się do tego nadały. Pożyczyłem oryginalny program Pinacle i mam na czym obrobić. Próbowałem przez kartę TV to straszna jakość jest chyba 320x240 :(. Pozdrawiam
    Anonymous
    Level 1  
    Karolo1001
    Level 14  
    A już trudno i tak dużo kasy w to wtopiłem :). Chcę kupić jakąś kamerkę którą przegram film do formatu DV. Jak możesz podać jakiś w miarę tani model to super by było;D . Pozdrawiam
    Anonymous
    Level 1  
    Karolo1001
    Level 14  
    Śledzę na znanym portalu aukcyjnym właśnie canona który by miał możliwość konwersji AV do DV ale na razie nic nie ma. Najlepiej by było pożyczyć od kogoś na tydzień i oddać ale wszyscy znajomi mają DV ale właśnie tylko DV. :(
    A coś z Sony by się znalazło ?
    Anonymous
    Level 1  
    Barnim
    Level 11  
    Testowałem różne grabery od 90 - 300pln niestety efekty marne - szkoda czasu i pieniędzy ( dobrze że konsument teraz może zwrócić w ciągu 14dni ;)

Po lekturze tego wątku w końcu użyłem Canon MV700i i rewelacja ta kamera to super super sprzęt , efekty lepsze od nagrywarki DVD przez analog

Tylko pytanie , jakim programem w 2016 najlepiej zgrywać efekty na PC - kiedyś zgrywałem przez MS movie maker w trybie najlepszym do komputera PC, a może teraz jest coś lepszego z automatycznym usuwaniem pojawiających się czasem pasów na VHS, lepszą , mało stratną kompresją
    radekone
    Level 13  
    Ja uzywam miniDV do zgrywania i VirtualDub do kodowania do x264.
    liseczq
    Level 21  
    Witam

Zabieram się za przechwytywanie materiałów z kaset VHS które mam w domu.

Posiadam magnetowid SVHS, wykorzystuję złącze S-VIDEO dla polepszenia jakości.

Chciałem zapytać co polecacie do przechwytywania oraz kompresji materiału.

Są grabbery USB, ale jakoś nie ufam jakości obrazu z tych grabberów.

Myślę zakupić tuner TV z wejściem S-VIDEO.

Mam wobec tego pytanie:

1. Czy pchać się w tuner na PCI czy PCI-E ? Co daje PCI-E względem PCI ?
    2. Czy idzie znaleźć tuner ze sprzętową kompresją ? Wiadomo, że 1 min przechwyconego materiału bez kompresji zajmuje ogromną ilość miejca
    3. Jak kompresować w locie taki materiał ? Dawno próbowałem procesorem Athlon XP 2000+ i gubił klatki. Obecnie mam INTEL G3258 na socket 1150 - nie wiem czy wydoli.
    4. Gdzieś słyszałem o kompresji materiału przez GPU w Karcie graficznej - czy to możliwe ? Podobno GPU radzi sobie dużo lepiej jak procesor.

W domu posiadam Grabbery na PCI, ale niestety nie wspierane przez Windows 7 - Pinnacle DC30+ oraz Adaptec AVC 2000 (początek XXI wieku).

Jak kupię Tuner TV to zapewne DVB-T - coś czasami bym może obejrzał w tle.

Moje typy to: Pinnacle 7010ix, Hauppauge WinTV-HVR-1200, Leadtek WinFastDTV2000H Plus, bądź jakaś inna współcześniejsza karta z DVB-T.

Czy brnę w dobrym kierunku ?

Nie interesuję mnie firma która mi to zrobi, chcę to sam zrobić.
    Atreyu
    Level 23  
    liseczq wrote:
    1. Czy pchać się w tuner na PCI czy PCI-E ? Co daje PCI-E względem PCI ?

generalnie pod względem przepustowości magistrali nie ma to znaczenia. Na PCI-e powstały jednak znacząco nowocześniejsze grabbery.

2. Czy idzie znaleźć tuner ze sprzętową kompresją ? Wiadomo, że 1 min przechwyconego materiału bez kompresji zajmuje ogromną ilość miejsca

jak chcesz przed zapisem do archiwum taki plik edytować to kupowanie karty ze sprzętowym koderem MPEG jest bez sensu.

3. Jak kompresować w locie taki materiał ? Dawno próbowałem procesorem Athlon XP 2000+ i gubił klatki. Obecnie mam INTEL G3258 na socket 1150 - nie wiem czy wydoli.

Każdy współczesny z palcem w ... maśle :)

4. Gdzieś słyszałem o kompresji materiału przez GPU w Karcie graficznej - czy to możliwe ? Podobno GPU radzi sobie dużo lepiej jak procesor.

Niektóre enkodery umieją to wykorzystać ale... Wierz mi nie ma sensu.

Polecam wszystkie karty na scalakach Philips/NXP lub Trident (ostatni przejął technologię NXP). W szczególności karty na SAA7164E - 10bitADC, 3DComb + hardware de-noise (ma też sprzętowy enkoder MPEG, ale można sobie go darować).

WinTV-HVR-1200 leży u mnie na warsztacie. Bazuje na CX23885. Nie polecam. Jak już to starsza HVR-1110 na SAA7131E.
    Pinnacle 7010ix, niezły ale tylko 2D Comb,
    WinFastDTV2000H - nie znam.