Ale jak z jakością obrazu takiego grabera jak w linku. Lepszą jakość uzyskam podłączając kamerkę czy graber ?
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereSylwekK wrote:
No nie jest tak do końca jak piszesz. Na monitorze komputerowym (np. LCD) gdzie odświeżanie jest zupełnie niż w TV teoretycznie preferowany obraz powinien bez przeplotu - tak twierdzi bardzo duża grupa ludzi (niby fachowców) z czym kompletnie się nie zgadzam. Otóż pozbywanie się przeplotu jeśli materiał nie jest nagrany progresywnie (co czynią bez większych problemów nowe kamery HD ale nie o tym tu mowa) to jak już wspominałem duża strata jakości - połowa rozdzielczości znika i obraz zamienia się w 25-o klatkowy przeważnie wyraźnie "szarpany" przy panoramowaniu czy szybszym ruchu na ekranie (taki bardziej przypominający kinowy).
SylwekK wrote:
Osobiście nigdy nie likwiduję przeplotu na etapie zrzutu czy edycji mimo oglądania na monitorze tylko włączam odpowiednią opcję (korzystam z darmowego świetnego odtwarzacza VLC), która pięknie mi "wygładza" obraz nie niszcząc rozdzielczości - po prostu program znakomicie obsługuje ten przeplot. Większość archiwizacji i tak powinna być przygotowana aby można było oglądać na ekranie TV, który to jednak rządzi półobrazami i nie ważne czy to jest LCD, plazma czy stara bańka. Szczegółowe testy już dawno robiłem na każdym z nich, bo obróbka wideo ...to moja praca i musiałem mieć pewność.
Karolo1001 wrote:Ale jak z jakością obrazu takiego grabera jak w linku. Lepszą jakość uzyskam podłączając kamerkę czy graber ?
liseczq wrote:1. Czy pchać się w tuner na PCI czy PCI-E ? Co daje PCI-E względem PCI ?
generalnie pod względem przepustowości magistrali nie ma to znaczenia. Na PCI-e powstały jednak znacząco nowocześniejsze grabbery.
2. Czy idzie znaleźć tuner ze sprzętową kompresją ? Wiadomo, że 1 min przechwyconego materiału bez kompresji zajmuje ogromną ilość miejsca
jak chcesz przed zapisem do archiwum taki plik edytować to kupowanie karty ze sprzętowym koderem MPEG jest bez sensu.
3. Jak kompresować w locie taki materiał ? Dawno próbowałem procesorem Athlon XP 2000+ i gubił klatki. Obecnie mam INTEL G3258 na socket 1150 - nie wiem czy wydoli.
Każdy współczesny z palcem w ... maśle![]()
4. Gdzieś słyszałem o kompresji materiału przez GPU w Karcie graficznej - czy to możliwe ? Podobno GPU radzi sobie dużo lepiej jak procesor.
Niektóre enkodery umieją to wykorzystać ale... Wierz mi nie ma sensu.