Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Curtis 2102VT - 2 problemy. Pilne

05 Sty 2005 22:53 1335 3
  • Poziom 18  
    Witam,

    Mam 2 poważne problemy. A więc.

    Problem 1. Telewizor się nie włącza za pomocą pilota. Musze to robić wyłączając i włączając z przycisku ON/OFF na telewizorze.

    Problem 2. Wpinając kabel do telewizora z komputera S-VIDEO (Composite Video jak na obrazku) do telewizora przez EURO SCART. Na telewizorze jeszcze przed puszczeniem obrazu z karty graficznej pojawiają się 3 jaśniejsze linie, a z głośników słychać burczenie. Włączając obraz na grafice do telewizora. Pojawia się obraz lecz chodzą 2 linie które zadzierają obraz (również słychać charakterystyczne głośne burczenie). Wyłączając AV i wchodząc do normalnego oglądania kanałów widać prześwit latających jaśniejszych kilku liń.

    Brak zauważonych przypaleń na płycie telewizora. Żadne z kondensatorów nie jest wybrzuszone. Na układach nie widać żadnych przebarwień, przepaleń. Dosłownie cicha usterka. Sprawdzałem wszystko wg 2 punktu na innym telewizorze i obraz był bez zarzutu, więc wykluczam usterkę karty graficznej. Proszę o pomoc.
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Poziom 23  
    Ad.1 Wymień elektrolit 1000uF ten który jest na napięciu +12V po stronie wtórnej przetwornicy.
    Ad.2 Wyjście S-VHS ma osobno sygnały luminancji i chrominancji a Curtis nie jest do tego przygotowany.Spróbuj podłączyc się do wyjścia VIDEO z karty-powinno być na gnieżdzie CINC.Powodzenia
  • Poziom 18  
    Co do drugiego punktu. Otóż na początku kiedy pierwszy raz podłączyłem obraz do telewizora za pomocą komputera. To obraz był prześliczny z tym że w kolorze czarno-białym. Potem przy małej zabawie z niedociśnięciem wtyczki do końca pojawił się kolor. Jednak następnego dnia kiedy znów próbowałem podłączyć kabel okazało się że zabawy z kolorem już nie skutkowały. Był obraz czarno-biały. Pomyślałem sobie że to może graficzna mi siadła. Lecz graficzna obraz mi wyświetlała bez problemu na innym TV. Kiedy podłączyłem ponownie do Curtisa to zauważyłem że pojawiła się usterka. Tak jak pisałem, trzy linie poziome takie rozjaśnione (każdy wie jak bielsza linia na czarnym wygląda) i charakterystyczne buczenie. Nawet kiedy obraz puściłem, to było buczenie i ruchome poziome linie wzdłóż ekranu które tak jakby ścinały obraz.

    Co może być nie tak? Skoro wcześniej pracowało.

    PS. Cinch ani w grafice ani w telewizorze się nie znajduje. Wtyk S-Video ma wyprowadzone 4 przewody Luminacje i Chromizacje w odpowiednie odprowadzenia do wtyku Euro Scart. Na większości starych telewizorów co już testowałem chodzilo bez problemu. Tutaj jest problem, gdyż telewizor ma 11 lat i miał już jedną naprawę. Podejrzewam że serwisanci poprzedni schrzanili coś, że obraz przez 3 godziny był w kolorze, a potem znikł, a jeszcze potem pojawiły się tzw przebicia.
  • R.I.P. Zasłużony dla elektroda
    Temat przeniosłem z działu TV zgodnie z życzeniem autora.