Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Projektor - odbicie obrazu od zwierciadeł (i przepuszczenie przez soczewki)

mega_dj 11 Apr 2012 11:24 4184 4
    mega_dj
    Level 10  
    Witam wszystkich

Chcę w mieszkaniu umieścić w suficie podwieszanym projektor i odbić jego obraz tak, aby padał na ekran z drugiej strony. Obecnie mam dwa pomysły (zamieszczam szkice z wymiarami).

Projektor - odbicie obrazu od zwierciadeł (i przepuszczenie przez soczewki) Projektor - odbicie obrazu od zwierciadeł (i przepuszczenie przez soczewki)

Pierwszy opiera się o proste odbicie obrazu od dwóch zwierciadeł (mniejszego i odpowiednio większego). Wadą tego rozwiązania jest to że drugie zwierciadło musi być dużo większe (według moich obliczeń 32x34cm), ale jest prostsze bo nie wymaga użycia soczewek.
    Drugi opiera się na dodaniu soczewek, które odpowiednio będą skupiały i rozszerzały światło. To jest zdecydowanie lepsze rozwiązanie, ponieważ nie muszę umieszczać wielkiego zwierciadła i robić w ścianie wielkiego otworu na padający obraz. Minus to większe skomplikowanie i nie wiem jak dobrać soczewki :/

Jak widać na szkicach projektor rzuca obraz w taki sposób że dolna część obrazu wychodzi prostopadle do przodu projektora, a górna część jest pochylona pod kątem. Jeśli postawimy projektor na ziemi i rzucimy obraz na ścianę to wtedy dolna część obrazu rozpoczyna się w tym samym miejscu co obiektyw, a górna jak wiadomo jest już wyżej. Zależy mi na takim odbiciu obrazu aby po przejściu przez wszystkie elementy optyczne miał tą samą geometrię jak przy wychodzeniu bezpośrednio z projektora (zależy mi aby ostatecznie powstawał prostokąt i nie był on zniekształcony; wiadomo że będzie on odbity ale to mogę w projektorze przestawić).

Projektor posiada funkcję niwelowania ewentualnego trapezu, jednak nie chcę z niej korzystać ponieważ ta funkcja nie jest optyczna tylko cyfrowa i obraz jest obrabiany wtedy tak że nie jest ostatecznie taki sam jak wejściowy (dodatkowo przy wyświetlaniu w idealnej ciemności widać zarys trapezu). Chcę aby obraz optycznie trafiał na ekran już jako prostokąt.

Nie jestem doświadczonym optykiem, więc nie wiem czy drugi pomysł jest w ogóle wykonalny tak aby ostatecznie obraz rzucany na ekran był prostokątem. Dlatego tutaj pytam doświadczonych ludzi ;)

Proszę o zbadanie tego projektu, podpowiedź jak policzyć i umieścić odpowiednie soczewki i ewentualnie jak ulepszyć projekt :)

Z góry dziękuję za zainteresowanie
    bar.kochba
    Level 12  
    mega_dj wrote:

Drugi opiera się na dodaniu soczewek, które odpowiednio będą skupiały i rozszerzały światło. To jest zdecydowanie lepsze rozwiązanie, ponieważ nie muszę umieszczać wielkiego zwierciadła i robić w ścianie wielkiego otworu na padający obraz. Minus to większe skomplikowanie i nie wiem jak dobrać soczewki :/

Pojedyncze soczewki bardzo popsują obraz. Wady jak aberacja chromatyczna, krzywizna pola i astygmatyzm (pojawi się, dla tak ustawionych soczewek jak na rysunku) bardzo zniekształcą obraz. Rozwiązanie z lustrami jest tańsze i prostsze.
    mega_dj
    Level 10  
    Dziękuję za odpowiedź. Tego się bałem właśnie.

Do odbicia nie mogę użyć zwykłego lustra ponieważ warstwa szkła w lustrze powoduje załamanie światła i po odbiciu widać obok ostrego obrazu jego rozmazaną kopię. Trochę poczytałem i zauważyłem że właśnie najlepiej użyć zwierciadła specjalnie do tego przystosowanego (tzn odbijającego bez zniekształceń i załamań wewnątrz ośrodka) lub pryzmatu prostokątnego.

Mam tylko problem ze znalezieniem sklepu gdzie takie zwierciadło mógłbym kupić lub firmy która, by takie wykonała. Gdy szukam po necie to głownie wyniki sklepów z lustrami łazienkowymi wyskakują lub książki i filmy z tytułem "zwierciadło" a nie o to mi chodzi.

Czy ktoś się orientuje gdzie takie coś mógłbym dostać?

PS. A może byłaby możliwość poprawienia/przerobienia projektu w inny sposób tak żeby nie było soczewek ale też nie musiałbym używać tak dużego zwierciadła do drugiego odbicia? Może jakiś specjalny pryzmat który odpowiednio poprowadzi światło lub inne elementy optyczne?

Szczerze nie chcę używać tak dużej powierzchni odbicia bo w ścianie musiałbym zamontować sporą szybę i możliwe że byłyby przy tym odbiciu widoczne zabrudzenia na ekranie.

Dodano po 13 [minuty]:

PS2. Jeśli użyłbym dwóch soczewek (wypukłej i wklęsłej) o idealnie dobranych parametrach tak, aby druga powodowała takie samo rozczepienie jak wcześniejsza powodowała skupienie to chyba wyeliminowałoby to wady jak aberacja chromatyczna, krzywizna pola i astygmatyzm?
    Mam na myśli coś w stylu przedłużenia wyjścia wiązki czyli na pewnym odcinku skupiamy światło tak aby potem je tak samo rozszczepić (czyli kąty załamania wróciłyby do poprzedniej linii która wpada do pierwszej soczewki).
    Oczywiście wiadomo że soczewki musiałyby być ustawione w idealnej osi względem padania promienia.

Dobrze rozumuję?
    bar.kochba
    Level 12  
    mega_dj wrote:

PS2. Jeśli użyłbym dwóch soczewek (wypukłej i wklęsłej) o idealnie dobranych parametrach tak, aby druga powodowała takie samo rozczepienie jak wcześniejsza powodowała skupienie to chyba wyeliminowałoby to wady jak aberacja chromatyczna, krzywizna pola i astygmatyzm?

Pojedyncza soczewka ma wady których nie wyeliminujesz, niezależnie od tego jak bardzo będziesz się starał. Rozwiązanie to układy soczewek - obiektywy ale to nie będzie kosztowało tysiąc złotych tylko więcej.

Jeśli chodzi o lustra - potrzebujesz tzw. first mirror sufface czyli lustra na którym jest warstwa odbijająca na pierwszej powierzchni. Tutaj znalazłem jakiegoś sprzedawcę:

http://www.firstsurfacemirror.com/glassfirstsurfacemirrors.htm

Lustro o wymiarach 12x12 cali i grubości 1/8 cala kosztuje $60 + wysyłka + vat + cło. Akrylowe jest tańsze, jedynie $27.
    mega_dj
    Level 10  
    Dzięki, właśnie tego szukałem ;)

Zastanawiam się nad umieszczeniem projektora pionowo do ściany i tylko jednym odbiciem o 90 stopni. Wtedy nie byłoby problemy z używaniem dużego lustra.

Tylko chciałbym aby projektor można było łatwo demontować, a w tym przypadku byłby problem. Może jakiś pomysł? :)