Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralko-suszarka Electrolux EWW 12470 W suszy w trakcie płukań

Piomarko 12 Apr 2012 07:46 4284 3
    Piomarko
    Level 2  
    Witam,

Ostatnio wymieniałem przepaloną grzałkę do wody w pralko-suszarce Electrolux EWW12470W, łącznie ze skasowaniem błędu E69 i doprowadzeniem do stanu E00.

Pralka obecnie podgrzewa wodę, ale niestety, w trakcie płukania (zarówno tego po pełnym praniu, jak i przy opcji dodatkowe płukania), w momencie, w którym powinna przejść do ostatniego płukania i pobrania płynu do zmiękczania z zasobnika (ok. 20 minut przed końcem cyklu), pralka włącza funkcję SUSZENIA! Ponieważ wentylator suszarki ma uszkodzone łożysko i potwornie "wyje", przerywam to suszenie, nie czekając, co się dalej stanie (swoja drogą nowy wentylator jest już zamówiony, ale okres oczekiwania to ponad 1 miesiąc). Jaka może być przyczyna tego dziwnego zachowania pralki? Pralka nie sygnalizuje żadnego błędu (komunikuje E00) Czy może w trakcie kasowania błędu, elektronika się "pogubiła"? Czy można ją jakoś resetować do ustawień fabrycznych?
    Piomarko
    Level 2  
    Witam (zdaje się głównie siebie :cry: ),

Udało mi się rozwiązać ten problem, a może komuś się to także przyda. Tak więc ...

Próby zresetowania elektroniki poprzez odłączenie pralki na kilka godzin od zasilania (wyciągnięcie wtyczki z gniazdka), testowanie pralki we wszystkich pozycjach selektora w trybie diagnostycznym lub kilkakrotne przerywanie błędnego wykonywania programu "dodatkowe płukania" (załączania się funkcji suszenia w trakcie nabierania wody przy ostatnim płukaniu) poprzez naciskanie przycisku "Start/Pauza" nie przyniosły powodzenia.

Zrezygnowany, postanowiłem wypompować wodę i przekręciłem selektor z pozycji "dodatkowe płukania" w pozycję "odpompowanie wody" bez naciśnięcia klawisza "Start/Pauza". Pralka zasygnalizowała nieprawidłowe postępowanie (klawisz "Start/Pauza" kilka razy błysnął na czerwono), ale moduł suszenia wyłączył się, podczas gdy pralka nadal nabierała wodę, kontynuując zadany cykl płukań dodatkowych. Po ok. 1 minucie przestawiłem selektor z powrotem w pozycję "dodatkowe płukania" bez naciśnięcia klawisza "Start/Pauza", a pralka prawidłowo przeprowadziła płukanie do samego końca cyklu. Przy kolejnych testach płukań, zarówno tych wchodzących w skład programów prania jak i tych dodatkowych, funkcja suszenia już się nie załączała, jest więc nadzieja, że elektronika została skutecznie zresetowana :D . Niewykluczone, że kiedyś podobnie przestawiłem selektor z jakiejś pozycji bez wciśnięcia klawisza "Start/Pauza" i to spowodowało zamieszanie w elektronice.
    kriss2211
    Level 11  
    w sumie , myślałem , że pralko suszarki tego typu tak mają bo moja Aeg podczas ostatniego poboru wody do płukania włącza na chwilę wentylator dopuki nie skończy pobierac i tak jest na każdym programie więc myslałem że to normalny objaw i tak ma byc...
    Piomarko
    Level 2  
    kriss2211 wrote:
    w sumie , myślałem , że pralko suszarki tego typu tak mają bo moja Aeg podczas ostatniego poboru wody do płukania włącza na chwilę wentylator dopuki nie skończy pobierac i tak jest na każdym programie więc myslałem że to normalny objaw i tak ma byc...

Ale czemu by to mogło służyć, zwłaszcza że normalne pralki nie mają w ogóle takiej możliwości?

Przy okazji dołączam instrukcję w jeżyku angielskim do podejrzenia i kasowania błędu (ktoś mnie o nią prosił przez PW):

1) Check that door is closed correct and program selector is in position OFF.

2)Push Start/Pause and knob to the left at the same time and hold them. With the other hand you turn the selector one step
    clockwise to position 1 – after a few seconds the display and control lamps will flash.(2-3 sec).

3) Stop pushing the knops and turn the selector 9 steps clockwise to position 10. Now code will be showed starting with letter E.

4)Now push the two knops at the same time and hold them. When code is deleted display will show E00.

5) When code is deleted you turn the selector to position OFF.

6)Now turn the selector one step clockwise and next back to position OFF.