Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Falownik zasilany 3x400 silnik 3x230V

rafal_klim 12 Kwi 2012 20:38 3154 11
  • #1 12 Kwi 2012 20:38
    rafal_klim
    Poziom 9  

    Witam,

    Mam falownik zasilany 3x400 i chce zasilać silnik 3x230V. W parametrze prąd znamionowy silnika mogę ustawić 230V czy silnik w tym wypadku będzie pracował prawidłowo ?

    pozdrawiam

    0 11
  • #2 12 Kwi 2012 20:42
    fuutro
    Poziom 43  

    Prąd znamionowy czy napięcie? Jeśli jest taka nastawa to zawsze jesteś na plus jeśli chodzi o możliwe do podłączenia silniki.

    0
  • #3 12 Kwi 2012 20:50
    rafal_klim
    Poziom 9  

    Przepraszam pomyliło mi się napięcie znamionowe silnika 230V. Czyli można bez problemu podłączyć silnik 3x230V i będzie chodził prawidłowo ?

    0
  • #4 12 Kwi 2012 20:57
    fuutro
    Poziom 43  

    Skoro producent dał taką możliwość to nic tylko korzystać jeśli tylko tak można wykorzystać silnik w pełni. Oczywiście pod warunkiem, że falownik nie będzie miał kłopotu z poborem prądu. Co to za falownik, bo właściwie to powinna być podstawowa informacja na wstępie.

    0
  • #5 12 Kwi 2012 21:01
    rafal_klim
    Poziom 9  

    Falownik Danfoss Micro Drive FC51. Problem polega na tym, że na jednym silniku działa już ponad pół roku na napieciu 3x230V, a na drugim silniku jest kłopot z przegrzewaniem się silnika. Natomiast są to takie same silniki. Proponują podłączenie w gwiazdę i puszczenie go na 3x400V.

    0
  • #6 12 Kwi 2012 22:36
    czesiu
    Poziom 33  

    rafal_klim napisał:
    Proponują podłączenie w gwiazdę i puszczenie go na 3x400V.

    I to jest najlepsze co można zrobić, trzeba dodatkowo zmniejszyć prąd znamionowy w ustawieniach falownika.
    Co to znaczy, że silnik się przegrzewał, wyłączał go falownik, czy robił się gorący?
    Myślę że przyczyną przegrzewania mógł być problem mechaniczny + złe ustawienie zabezpieczeń w falowniku.

    0
  • #7 12 Kwi 2012 22:55
    konstronic
    Poziom 13  

    rafal_klim napisał:
    Falownik Danfoss Micro Drive FC51. Problem polega na tym, że na jednym silniku działa już ponad pół roku na napieciu 3x230V, a na drugim silniku jest kłopot z przegrzewaniem się silnika. Natomiast są to takie same silniki. Proponują podłączenie w gwiazdę i puszczenie go na 3x400V.


    Jeżeli na jednym z silników wszystko pracuje prawidłowo a na drugim nie to spróbuj przekopiować ustawienia albo zamień falowniki i okaże się co jest nie tak.
    Jeśli problem będzie dalej leżał po stronie tego samego silnika to może coś mechanicznie go hamuje, gdzie to jest zastosowane.

    0
  • #8 13 Kwi 2012 09:06
    rafal_klim
    Poziom 9  

    Witam ponownie,

    Falowniki były zmieniane i pojawił się ten sam alarm. Zabezpieczenie termiczne silnika wyskakuje. AL10 na falowniku danfoss. Moim zdaniem silnik jest mechanicznie uszkodzony. Moje pytanie dotyczące podłączenia silnika w trójkąt na napięciu znamionowym 3x230V wynika z tego, że w odpowiedzi na moje pismo ktoś odpisał mi że silnik jest źle podłączony. Że jeśli falownik jest zasilany 3x400V to muszę silnik tak samo zasilić 3x400V chociaż na tabliczce centrali wwentylacyjnej bo jest to centrala wentylacyjna jest napięcie znamionowe 3x230V. Poniżej wysyłam jeszcze tabliczkę znamionową silnika.

    https://obrazki.elektroda.pl/9737279500_1334300828.jpg

    0
  • #9 13 Kwi 2012 10:17
    czesiu
    Poziom 33  

    Zmień połączenie silnika na gwiazdę i przestaw dane w falowniku. Jeżeli problem jest mechaniczny, tzn. że silnik jest przeciążany mechanicznie, to on nie ustąpi a Ty będziesz miał pewność, że problem nie leży w falowniku.
    Może być też tak, że prędkość ustawiona na falowniku jest za duża i stąd przeciążenie (powinny być podane maksymalne obroty na tabliczce centrali).
    W celu sprawdzenia stopnia obciążenia najwygodniej wystawić na falowniku częstotliwość 50Hz i sprawdzić prąd pobierany przez silnik (któryś z parametrów falownika) i porównać z tabliczką znamionową silnika (4,90A).

    0
  • #10 13 Kwi 2012 23:29
    konstronic
    Poziom 13  

    Podłącz sam silnik bezpośrednio do sieci bez falownika i zobacz czy wybije termik.
    Może masz przerwę na kablach na termiku.
    Jeśli silnik by się tak szybko nagrzewał i wywalało by termik to coś go musi blokować.
    Nie ma możliwości by silnik był spalony i wywalał by termik bo wtedy falownik pokazał by błąd uszkodzenia silnika.

    0
  • #11 15 Kwi 2012 19:01
    mariusz.s
    Warunkowo odblokowany

    Sprawdź jeszcze raz ustawienia samego falownika- czy na wyj. masz ustawione 230 czy 400V.

    0
  • #12 04 Kwi 2013 11:06
    Klaz-System
    Poziom 9  

    Witam konkretnie moim zdaniem silniki trzeba podłączyć w Y bo z tabliczki wynika że można i Przemiennik także jest 3 x400v. Ponadto trzeba poprawnie skonfigurować przemiennik instrukcja tych przemienników jest pisana podchwytliwie i trzeba ją czytać dokładnie. Np. Wydaje się ze chodzi o 100Hz a w rzeczywistość o 100%.

    Przy podłączaniu przemienników biorę pod uwagę jak jest zasilany przemiennik i czytam dokładnie tabliczkę znamionową silników.
    Np 50Hz Y 400V (Praktycznie zawsze jak falownik zasilany jest 3 fazowo)
    50Hz Δ 230-280V (Praktycznie zawsze jak falownik jest zasilany 1fazowao L i N)
    Są także silniki np. Siemens gdzie pisze
    Δ 50 Hz 220V-480V (tu praktycznie zawsze trójkąt przy naszej sieci)
    Y 50Hz 560V-630V

    Klaz-System

    0