Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki kocioł gazowy dwufunkcyjny wybrać??

0rim 12 Apr 2012 23:06 30306 17
    0rim
    Level 10  
    Witam,

Potrzebuję wymienić piec. Obecny piec to jednofunkcyjny Termet. Przeglądałem już kilka tematów jednak nie jestem przekonany co do wyboru, a chciałbym kupić możliwie jak najlepszy piec, ale po kolei.
    Do ogrzania dom o powierzchni ~92m2. Dom piętrowy, ogrzewanie dotyczy tylko 1 piętra. Dom nieocieplony (planowane ocieplenie może w przyszłym roku), jakiś czas temu wymienione zostały okna na plastikowe. W domu mieszkają 2 osoby, odległość punktu, w którym znajdowałby się piec od punktu poboru wody nie powinien przekroczyć 3-4m. Kaloryfery stare żeliwne połączone z piecem miedzianymi rurami.
    Przez jakiś czas myślałem o piecu kondensacyjnym, ale z uwagi na stosunkowo niewielką powierzchnie stwierdziłem, że nie jest to zbyt opłacalne w moim przypadku, poza tym stare kaloryfery trzeba by wymienić na nowe o większej powierzchni. Rozglądam się więc za piecem dwufunkcyjnym z zamkniętą komorą spalania. O mało co i nie kupiłbym pieca Saunier Duval SEMIA F21, na szczęście w porę zorientowałem się że to nie najlepszy wybór. Teraz zastanawiam się nad takimi piecami:
    1. Vaillant VUW turboTEC plus 242-5.
    2. Vaillant turboTEC VUW PRO 202-3 M-H.
    3. Junkers CERACLASS zW 14-2 DV AE
    4. Saunier Duval THEMA CLASSIC F 21 E
    Nie doszukałem się za bardzo czym się różnią piece 1 i 2 między sobą poza pojemnością naczynia wzbiorczego, czy ma to wpływ na funkcję ciepłego startu?
    Który z tych piecy polecacie? A może macie jakieś inne propozycje? Może coś z firmy Termet?

Pozdrawiam i dzięki z góry za wszelką pomoc.
    Grzegorz Siemienowicz
    Level 36  
    Jakie masz roczne zużycie gazu ?
    0rim
    Level 10  
    Niestety nie jestem w stanie określić rocznego zużycia gazu, ponieważ mieszkam w tym domu od połowy stycznia tego roku.... Na podstawie tego co sam zaobserwowałem to w miesiącu lutym gdzie były dość duże mrozy poszło ok 270m3 gazu na ogrzewanie, podgrzewanie ciepłej wody i gotowanie. W marcu, gdy się nieco ociepliło poszło jakieś 130m3 gazu.
    Dodam, że w domu jest kominek w chłodniejsze dni dogrzewamy paląc w kominku.

Wiem, że kondensacyjny może i był by lepszy aczkolwiek czytałem opinie że dla domów o mniejszej powierzchni zwrot kosztów wydłuża się dość znacznie. Poza tym wymiana grzejników to chyba też dość spory wydatek...
    szymonjasiu
    Level 20  
    Oczywiście wybierz coś z Termet.
    Ceny części wymiennych (od tych samych kooperantów) zdecydowanie tańsze w Termecie.
    Zużycie gazu -popatrz na zużycie godzinowe itp -kolejny argument na plus dla Termeta.

Twój kapitał zostanie w kraju , zarobią (częściowo) nasze firmy, a w innym przypadku całość będzie wytransferowana do kraju producenta.
    Później się dziwimy że żywność ,elektronika itd mamy najdroższe w europie-nic dziwnego gdyż cały zysk jest inwestowany w rodzimym kraju producenta-my jesteśmy tylko rynkiem do "golenia" jakakolwiek konkurencja od razu jest torpedowana z róznych stron.
    Przykładem jest równiez rynek motoryzacyjny. Czy to możliwe , że w takim dużym kraju nie ma rodzimego przemysłu dlatego , że nasi nie mogli się dogadać?
    Prawdziwy powód -dogadali się inni(konkurencja) skutecznie blokując zgodnie z prawem wszystkie pomysły.

Bedąc serwisantem kilku firm do Termeta jeżdże najrzadziej -głównie przeglądy.
    Chcesz mieć względny spokój kup mądrze, pamiętaj że kupujesz produkt i w transakcji wiązanej serwis.

Pierwszy kocioł z Twojego zestawienia jest warty uwagi , co do reszty ja osobiście dałbym sobie spokój .
    Grzegorz Siemienowicz
    Level 36  
    1) Kondensacyjny zawsze będzie spalał mniej gazu (minimum 5-7% w najsilniejsze mrozy) ;
    2) Grzejników wcale nie trzeba przewymiarować (napisałeś, że planujesz ocieplenie) ;
    3) Zwrot inwestycji w kocioł kondensacyjny to około 5 lat (nie podałeś zużycia więc nie można obliczyć). Przy obecnych cenach tych kotłów (poniżej 4000 zł) nie opłaca się ich nie kupować.

Jeśli średnio rocznie rachunek za gaz wynosi około 2500zł to oszczędność na zużyciu 10% daje 250zł. :D
    mirrzo

Moderator on vacation ...
    0rim wrote:
    Wiem, że kondensacyjny może i był by lepszy aczkolwiek czytałem opinie że dla domów o mniejszej powierzchni zwrot kosztów wydłuża się dość znacznie. Poza tym wymiana grzejników to chyba też dość spory wydatek...

Co to znaczy zwrot kosztów? Ogrzewanie, to niż innego jak strata kasy i nie ma tu mowy o jakimkolwiek zwrocie kosztów. Można tylko zminimalizować koszty, a to zapewnia kocioł kondensacyjny. Grzejników również nie musisz przewymiarowywać.
    0rim
    Level 10  
    Czyli te żeliwne grzejniki mogły by zostać? Jeśli dobrze myślę to one mają większą pojemność od tych nowych? Zaczynam się mocno zastanawiać nad piecem kondensacyjnym... Obdzwoniłem kilku lokalnych serwisantów, większość poleca coś z Junkersa odradzają Vaillanta z uwagi na problem z serwisem w mojej okolicy i wysoki koszt części. Co w takim razie z piecy kondensacujnych moglibyście polecić?
    0rim
    Level 10  
    Z tego co się orientuję to: Termet, Junkers, Saunier Duval.
    Dużo osób chwali Junkersy z uwagi chociażby na b. cichą pracę, może faktycznie coś z Junkersa?
    0rim
    Level 10  
    mirrzo wrote:

Co do tego Junkersa to jest troche nie na moją kieszeń, poza tym wydaje mi się że nie potrzebuję zasobnika bo odbiór wody jest dość blisko....
    Co myślicie o tym: http://www.junkers.com/pl/pl/produkte_1/urzdz...ondensacyjne/cerapursmart/cerapursmart_1.aspx
    0rim
    Level 10  
    Mam jeszcze pytanie, jak wygląda sprawa instalacji pieca kondensacyjnego. Czy osoba która by mi to instalowała musi mieć jakieś specjalne uprawnienia (inne niż do instalacji zwykłego pieca)? Czy przeglądy pieca kondensacyjnego są częstsze niż zwykłego i czy różnią się cenowo?
    mirrzo

Moderator on vacation ...
    Instalator musi mieć uprawnienia gazowe i głowę na karku. MUSI też umieć czytać instrukcję montażu. Kotły gazowe podlegają corocznej kontroli jako, ponieważ stanowią część instalacji gazowej. Cena jest nieco wyższa.
    KRIS IGŁA
    Level 2  
    Witam jestem użytkownikiem pieca firmy -termet /ecocondens-20 crystal .
    Właśnie mija 3 rok od zakupu.
    W tym czasie wystąpiła tylko 1 usterka elektryczna [przebicie na izolacji] co zostało usunięte przez serwisanta, który dał dodatkową koszulkę termokurczliwą.
    Co roczny przegląd pieca - czyszczenie .
    Jestem zadowolony ,działa bezawaryjnie i robi swoją robotę , płace 130 zł mies. [okres zimowy] przy 100 m2 mieszkania .
    W sumie zapominam o nim i oto mi chodziło.
    Wysokość komina [rury kwas . 2 w 1] licząc straty na kolanach wynosi 17 m.
    PS. nie bylem przekonany co do produktu przed zakupem . choć info .producenta wygląda dobrze , wyszedłem z złożenia ze skoro cena pieca i podzespołów - jest prawie o połowę niszą od innych zagranicznych producentów a materiały używane są porównywalne , to nawet gdyby jego okres pracy był trochę krótszy od konkurencji . będę mógł po kilkunastu latach, dokonać wymiany na nowy piec tej samej marki ,dzięki zaoszczędzonym środkom.

Dodano po 11 [minuty]:

CD... aby ograniczyć straty powinno sie zastosować grzejniki nowych generacji i rury , rury powinny byc izolowane aby nie oddawały ciepła w ściany w których są schowane. !
    Regulator pokojowy daje nam dodatkową wygodę i oszczędności .
    karol241
    Level 2  
    Kotły Buderus Poznań są lepsze niż Junkers mimo, że to ten sam koncern. Sprawdzcie sobie na stronie producenta.