Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pomóżcie mi znaleźć jakiś silnik chłodzony cieczą.

bommer 13 Apr 2012 18:29 4416 13
Renex
    bommer
    Level 16  
    Witam
    Szanowni koledzy i koleżanki problem jest następujący: poszukuje silnika spalinowego PB 95 chłodzonego cieczą co jest warunkiem koniecznym ale jak najmniejszego znaczy pojemność najmniejsza jaka możliwa i gabaryty jak najbardziej kompaktowe. A i cena żeby nie była z kosmosu. Szukałem w różnych urządzeniach ale w większości są chłodzone powietrzem a jak już wodą to kosztuje lekko 2000 zł.
    Silnik ma mi służyć do testów przy urządzeniu które konstruuje a nie do końcowego projektu.
  • Renex
    Anonymous
    Anonymous  
  • Renex
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Jakiekolwiek parametry tego silnika zdecydujesz się podać? Cokolwiek? Bo w tej chwili rozpiętość jest taka, że cho cho...
    bommer
    Level 16  
    Faktycznie przepraszam że nie podałem tak istotnych informacji.
    Silnik czterosuwowy, pojemność powiedzmy do 300 , moc obojętna gdyż silnik będzie pracował bez obciążeń, najlepiej na prostym gaźniku mechanicznym bez żadnej elektroniki.
    To są w zasadzie wszystkie parametry dla mnie istotne.
    Błażej
    Przy tak małych pojemnościach ciężko ci będzie znaleźć silnik stacjonarny (do napędu maszyn i urządzeń, z możliwością montażu do podstawy) chłodzony cieczą. Tutaj, ze względu na uproszczenie konstrukcji przeważają silniki chłodzone "wzduchem". Pozostają ci silniki motocyklowe, ale tutaj czeka cię rżnięcie karterów i dorabianie wałków i odbiorów, jeśli silnik miałby być adaptowany do napędu z pominięciem skrzyni biegów. Tutaj masz spory wybór, już od 50 ccm. Jeśli to ma być silnik do testów, to kup jakiegoś "chińczyka".
    PS. Czemu koniecznie ma to być silnik chłodzony cieczą?
    bommer
    Level 16  
    Silnik może być jak napisałeś od 50 ccm ale ten jeden warunek musi być zachowany: chłodzenie cieczą.Silnik będzie pracował tylko w celach obliczeniowych bez obciążeń i skrzyni biegów. W zasadzie całe urządzenie jest już ładnie na papierze, teraz skończyłem prototyp pierwszej części ale bez silnika nie mogę kontynuować gdyż przed docelowym zastosowaniu dużego silnika muszę zrobić obliczenia które będą bazować na małej jednostce. A nie od dziś wiadomo że w konstrukcjach mechanicznych teoretyczne obliczenia do praktycznych nijak się nie mają.

Błażej wrote:
    PS. Czemu koniecznie ma to być silnik chłodzony cieczą?

Ponieważ muszę mieć obieg ciepłego chłodziwa które ma w projekcie końcowym ogrzewać "coś" :)
    wybacz ale ze względu na chore przepisy w naszym kraju nie mogę zbytnio rozpowiadać co konstruuje bo ludzie potrafią matkę za złotówkę sprzedać.
    Pawel wawa
    Jeśli ten silnik nic nie będzie napędzał to polecam od skuterów, jest kilka chłodzonych cieczą...
  • Helpful post
    gilus1
    Level 28  
    Skutery PEUGEOT SPEEDFIGHT były chłodzone cieczą, ale były też wersje z powietrzem. Aprilla też miała niektóre modele z cieczą. Ogólnie to szukaj silników z dopiskiem "LC"
    Błażej
    W sumie, to jakbyś poszedł na szrot i zakupił silnik z jakiegoś tico, to koszta mogły by być porównywalne z zakupem zespołu napędowego od skutera. Wprawdzie pojemność trochę większa. Swoją drogą, jeśli silnik ma służyć tylko do grzania, to są wydajniejsze metody.
    bommer
    Level 16  
    gilus1 wrote:
    Skutery PEUGEOT SPEEDFIGHT były chłodzone cieczą, ale były też wersje z powietrzem. Aprilla też miała niektóre modele z cieczą. Ogólnie to szukaj silników z dopiskiem "LC"

Kolega pomógł znalazłem kilka silników ale to jeszcze nie to czego szukam, może jeszcze ktoś rzuci jakimiś nazwami ew. modelami?
  • Helpful post
    Błażej
    Szukaj wśród silników stacjonarnych - Yanmar, Kubota i podobnych. Jest cała gama silników zaburtowych, które są chłodzone cieczą.
    Honda CBR 125, Yamaha WR 125, Kymco 250, Shineray 250, itd, itp...
    Wpisz sobie w google lub w pewnym serwisie aukcyjnym wymaganą pojemność i przeglądaj.
  • Helpful post
    zeimp
    Moderator on vacation ...
    Wpisz w google po kolei:
    Peugeot Speedfight 50cc LC
    Piaggio LC 50cc.
    Minarelli Horizontal
    Honda Bali 50
    DERBI SENDA R

Coś sobie wybierzesz...
  • Helpful post
    Munieq
    Level 14  
    Może coś z silników modelarskich (dedykowanych do łodzi)?

Np. Link
    Za ok. ~250PLN, tylko on nie przyjmuje PB95 :) Ew benzynowe silniki modelarskie, lecz są one wiele droższe...
    bommer
    Level 16  
    Dziękuje wszystkim za pomoc.