Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

LCD Samsung LE40B651 miga dioda power

stas256 13 Apr 2012 20:52 16519 41
NDN
    stas256
    Level 19  
    Próba włączenia telewizora skutkuje cyklicznym miganiem diody power.
    Co ósme migniecie diody jest dłuższe.
    Dokładne oznaczenie tv to LE40B651T3W.
    Napięcia zasilające wyglądają na ok (zasilacz BN44-00264c).
    Inwerter sprawdziłem i świetlówki świecą.
    Proszę o jakieś wskazówki.
  • NDN
    obcy7
    User under supervision
    Quote:
    Napięcia zasilające wyglądają na ok

Napięcia nie mają wyglądać na ok , a mają być ok. To raz, dwa to nie tylko w zasilaczu są napięcia do sprawdzenia. I nie tylko napięcia.

Quote:
    Proszę o jakieś wskazówki

Wskazuję zacząć działać ze schematem w ręku.
  • NDN
    stas256
    Level 19  
    zbyszekskibinski wrote:
    stas256 wrote:

Proszę o jakieś wskazówki.

Sprawdzić czy występuje wymiana danych pomiędzy pamięcią i micomem . Jeżeli włącza zasilacz, może dalej nie przechodzić testów, czyli nie uruchamia inwertera i T-con.

Moja wiedza na temet LCD jest nie jest zbyt wielka wiec zapytam czy micom to płyta "główna" z ARMem i wszelkimi gniazdami a pięć to FLASH z softem.
    T-con to płyta z taśmami do matrycy?

Dotarłem do problemu z zasilaniem na płycie która steruje bezpośrednio matrycą.
    Mianowicie MOSFET SI4435b w lini panel_VCC mimo ze na jego bramce stany zmieniaja sie z 0 na 12V nie chce przewodzić.
    Podminiłem go na fds4435 i to samo.
    stas256
    Level 19  
    zbyszekskibinski wrote:
    Podaj dokładne oznaczenie pł. main lub wklej jej wyraźne zdjęcie, podpowiem gdzie 'co i jak' Jezeli nie pojawia się 12V oraz BL ON do inwertera to problem z którąś z pamięci a micom pracuje, bo włącza ci zasilacz.

Płyta to 2009fa7m4c4lv0.9 http://www.mikromega.com.pl/2009fa7m4c4lv09-p-2936.html

Mosfet to IC101, zwarcie go na krótko nic nie daje. Jeśli patrzysz na fot z linka to od środkowego złączą troszkę w lewo. Sytuacja z zasilaniem jest taka ze na lewo od złącza brak napiec na przetwornicach a na prawo od złącza napięcia są.
    Czy mówisz o dwóch pamięciach w kostkach BGA ??
    obcy7
    User under supervision
    Quote:
    Mianowicie MOSFET SI4435b w lini panel_VCC mimo ze na jego bramce stany zmieniaja sie z 0 na 12V nie chce przewodzić.
    Podminiłem go na fds4435 i to samo.

Quote:
    Mosfet to IC101 zwarcie go na krótko nic nie daje.

Zwarcie na krótko, czego? Jeśli tego co mam na myśli to: jest to niemożliwe w normalnych warunkach.

Ciekaw jestem co na to wszystko Skibiński, Prawa Ohma nauczyłeś się w końcu? Na razie coś bełkoczesz bez sensu.

Quote:
    Sytuacja z zasilaniem jest taka ze na lewo od złącza brak napiec na przetwornicach a na prawo od złącza napięcia są.

Na lewo od złącza, na prawo od złącza... sorki czy ktoś coś rozumie z tego?
    Niedługo temat będę raportował ponieważ dramatycznie zaniża poziom forum. Także jak ktoś, ma jeszcze coś, do dodania, to proszę się spieszyć.
    zbyszekskibinski
    Level 33  
    Kolego nie rozumiem dlaczego testujesz T-con jak nie wiadomo czy funcjonuje ci płyta sygnałowa. T-cony mają to do siebie, ze jak, nie działa płyta główna to przetwornice DC/DC nie są często nawet na nich uruchamiane, więc nie spodziewaj się tam wielu napięć.

Jak wypniesz ten T-con i uruchomisz tego Samsunga, to ma ci się zapalić podświetlenie i włączyć 12V do matrycy, jak nie jaest tak to uszkodzony jest main i dlatego prosiłem cię abyś wkleił zdjęcie jego.
    obcy7
    User under supervision
    Quote:
    nie wiadomo czy funcjonuje ci płyta sygnałowa

Możesz rozwinąć co znaczy "funkcjonuje płyta"? A może jednak "funkcjonuje" (w twoim rozumieniu)a przyczyna tkwi gdzie indziej? Przeczytaj dokładnie co autor napisał, takie jedno zdanie.

Quote:
    T-cony mają to do siebie, ze jak, nie działa płyta główna to przetwornice DC/DC nie są często nawet na nich uruchamiane

To t-cony mają to do siebie, czy to jest funkcjonalność płyt? Oj z takimi poradami i takim majstrem to daleko nie zajedziemy.
    Lamer. pomóż mi trochę, bo nasz Zbysiu znowu zaczyna bajki opowiadać. :) Chyba trzeba będzie go poobserwować, a może i jakąś nagrodę udzielić? Może jakąś rangę specjalną :)
    lisek
    Service technician RTV
    Ważne jest to co pisze na tunerze (sticker) : BN94-02668M

BN41-...to oznaczenie PCB płyty drukowanej, dopiero po "uzbrojeniu" w inne scalaki (dodatkowo) , elementy RC i tranzystory nabiera nowego wyglądu i pod innymi oznaczeniami BN94-..... może być stosowana w wielu TV Samsunga

np. Samsung LE40B620R3W na Main code:41-01167B(MP1.1) ..zaś na stickerze tunera :BN94-02668M

Popatrz na http://flattvparts.co.uk/index.php?main_page=product_info&products_id=6931
    lub http://www.shopjimmy.com/samsung-bn94-02668m-main-board-for-le40b550a5wxxu.htm
    obcy7
    User under supervision
    Co wy tam na tych zdjęciach chcecie wypatrzeć? :) Ja bym wolał schemat :wink:
    zbyszekskibinski
    Level 33  
    stas256 wrote:

Inwerter sprawdziłem i świetlówki świecą.

Tośmy się 'nie dogadali' kolego. Ja to zrozumiałem w ten sposób, ze odłączyłeś ten inwerter i podałeś na niego sztucznie stan wysoki załączania w ten sposób weryfikując,że działa ci inwerter a płyta główna 'nie funkcjonuje' bo sama ci nie jest w stanie załączać tego inwertera (dzięki 'obcy7' za naprowadzenie). A ciągłe miganie diody odczytałem jako TV nie wychodzący ze standby.....

A koledze 'obcy7' moze nie przyszło nawet do głowy, ze w ten sposób mogłem to zrozumieć i dlatego zareagował agresywnie....

Dodano po 2 [godziny] 42 [minuty]:

obcy7 wrote:
    Co wy tam na tych zdjęciach chcecie wypatrzeć? :) Ja bym wolał schemat :wink:

O schemacie możesz sobie pomarzyć. Samsung ich nie udostępnia, co najwyżej, ogólnikowe, blokowe.

Do autora: Z serwisówki N68A wynika, że pary LVDS na łączu CN7005 to piny 11, 12, 14-17, 19-20, 22-25, 26,27, 29-32, 37-42 oraz 44-45. Jak nie masz oscyloskopu, to sprawdź woltomierzem, mają być tam nap. po starcie w wys. 1-1.25V DC.

Jak nie ma sygnałów, brak obrazu i tylko 12V do T-con, wyczyść pamięć EEPROM i uruchom ponownie, jak brak popraw> to jak nie masz doświadczenia i schematu, można jedynie sprawdzić napięcia na stabilizatorach zasilające procesor i pamięci,

cyt. : Does proper DC 5V, 3.3V,
    1.25V(B1.2VD), 1.5V, 1.8V(MT_DDRV)
    appear at C1140, C1169,
    C1163, C1167, C1174?

przedmuchać FLASH i DDR-y hot-airem >nie pomoże, to wymieniaj płytę.

Pozdrawiam
    stas256
    Level 19  
    Tak inwerter sprawdziłem odłączając main.
    Oscyloskop posiadam.
    Jedyny EEPROM który znalazłem to 24c64 ta t-con. To on ?
    Napięcia na main już sprawdzałem jeszcze porównam z tym co napisałem.
    Na T-con tylko połowa płyty jest pod "napięciem". Zasilanie T-con 13V pojawia sie przy próbie uruchomienia TV

Dziękuje serdecznie za pomoc
    pozdr
    zbyszekskibinski
    Level 33  
    stas256 wrote:

Jedyny EEPROM który znalazłem to 24c64 ta t-con. To on ?

Na T-con tylko połowa płyty jest pod "napięciem". Zasilanie T-con 13V pojawia sie przy próbie uruchomienia TV

Na płycie sygnalowej powinien być też, szukaj dobrze 'z dwóch stron', zrób sobie kopię w razie czego i uruchom na czystym.

Jak odepniesz pł. gł. od T-con i odpalisz, to dalej miga dioda na czerw. z przodu?

Zasilanie 12V pojawia się po uruchomieniu, ale czy się dłużej utrzymuje?
    stas256
    Level 19  
    sticker na tunerze ma oznaczenie: BN40-00145A TDHG6-K12A

Na płycie w obrębie proc ARM znalazłem kostkę w układzie eeproma 24C... ( 1 do 4 masa, 8 plus) oznaczony:
    ATMLH842
    2EB
    Co to za układ ?

Po odłączeniu T-com dioda miga identycznie...

Po włączeniu 12V jest cały czas na T-con
    stas256
    Level 19  
    FFFF eepromu nic nie dało.

nie mogę zlokalizować kondensatorów:
    cyt. : Does proper DC 5V, 3.3V,
    1.25V(B1.2VD), 1.5V, 1.8V(MT_DDRV)
    appear at C1140, C1169,
    C1163, C1167, C1174?

Lecz napięcia te i inne na main wyłapałem.
    Trochę jestem zaskoczony ze na jedynych dwóch elektrolitach 100u 16V nie ma żadnych napięć C2012 i C2013

Zostało sprawdzić oscyloskopem LVDS i reflow pamieci.
    zorbek
    Level 31  
    Szkoda telewizora a tak fajnie odbierał.
    Zbychu a powiedz jak sie zachowa odbiornik jak będzie miał prawidłowy eeprom a uszkodzony bedzie wsad do procesora głównego zaszyty w flashu??
    lamer.
    Level 33  
    zbyszekskibinski wrote:
    Sprawdzić czy występuje wymiana danych pomiędzy pamięcią i micomem

stas256 wrote:
    Moja wiedza na temet LCD jest nie jest zbyt wielka wiec zapytam czy micom to płyta "główna"
    I odpowiedz koledze na powyższe pytanie.
    zbyszekskibinski
    Level 33  
    zorbek wrote:
    Szkoda telewizora a tak fajnie odbierał.
    Zbychu a powiedz jak sie zachowa odbiornik jak będzie miał prawidłowy eeprom a uszkodzony bedzie wsad do procesora głównego zaszyty w flashu??

Nie rozumiem tej wypowiedzi. Przecież 'fajnie' to odbierał jak był zupełnie sprawny. Przecież ma kopię zapasową eepromu, i co szkodzi wsatwić na próbę czysty, i tak nic nie traci,a spróbować warto. Jak poszedł wsad procesora we flashu to musi wymienić płytę główną, bo flash jest pod zabudową BGA i bez doświadczenia i sprzętu nie naprawi ani nie zaprogramuje 'chipu'. Odbiornik nie wyświetla obrazu, tak więc wszelkie modyfikacje w SM są awykonalne.

A tak na 100% jesteś pewien, ze to flash?, wszyscy mówią, ze jak nie eeprom to flash, no ale może być też coś innego, przecież płyta główna nie składa się tylko z eepromu i flasha.
    lamer.
    Level 33  
    zbyszekskibinski wrote:
    Nie rozumiem tej wypowiedzi.

zorbek zadał konkretne pytanie.

Autor też.

stas256 wrote:
    Moja wiedza na temet LCD jest nie jest zbyt wielka wiec zapytam czy micom to płyta "główna"
    obcy7
    User under supervision
    Quote:
    Jak poszedł wsad procesora we flashu to musi wymienić płytę główną, bo flash jest pod zabudową BGA i bez doświadczenia i sprzętu nie naprawi ani nie zaprogramuje 'chipu'.

Nie musi kupować płyty.
    Może oddać do serwisu posiadającego doświadczenie i odpowiedni sprzęt.
    Poza tym nadal nie ma pewności, że uszkodzenie tkwi w płycie głównej albo tylko w płycie głównej. Wypowiedzi autora są niespójne i mało zrozumiałe. Chyba tylko kompletny dyletant może zrozumieć o co tu chodzi.
    Quote:
    Przecież ma kopię zapasową eepromu, i co szkodzi wsatwić na próbę czysty

Pewnie nie szkodzi, tylko chyba najpierw są rzeczy łatwiejsze i szybsze do sprawdzenia? Też zaczynasz naprawy od "rwania" pamięci?
    zbyszekskibinski
    Level 33  
    Lamer jak dioda miga od frontu w Samsungach, to nie wiadomo co jest przyczyną, gdyż odbiornik nie przedstawia specyficznych kodów błędu. Uszkodzone może być właściwie wszystko bo micom (czyli mikrokomputer: tak mieści się na płycie głównej, również z sub-micomem-nie wiem po co się o to pytasz)testuje sekwencyjnie swoje bloki, tak czy nie? Czyli jak będzie zwalony flash to zachowanie diody z przodu będzie takie samo( to odpowiada na pytanie zorbka) Czy to chciałeś ode mnie ułyszeć?

Dodano po 5 [minuty]:

obcy7 wrote:
    Wypowiedzi autora są niespójne i mało zrozumiałe. Chyba tylko kompletny dyletant może zrozumieć o co tu chodzi.

Tu zgoda. Ale on podpytał się mnie parę razy, a ja mu udzieliłem odpowiedzi, później ja się upewniłem, ze go rozumiem i się w końcu zrozumieliśmy :D
    lamer.
    Level 33  
    zbyszekskibinski wrote:
    bo micom (czyli mikrokomputer: tak mieści się na płycie głównej, również z sub-micomem-nie wiem po co się o to pytasz)

Nie ja, tylko autor tematu, a Ty powinieneś wiedzieć, że sloganu nie akceptujemy.
    Natomiast na pytanie "zorbka", nadal nie widzę odpowiedzi. O sposób sprawdzenia wymiany danych, nawet nie śmiem Ciebie zapytać. :D
    zbyszekskibinski
    Level 33  
    Termin 'micom' nie jest sloganem tylko pewnym skrótem sylabowym używanym również w języku technicznym i instrukcjach serwisowych. Moja odpowiedź na pyt. 'zorbka' to tak i nie, bo często widziałem odbiorniki z uszkodzonym flashem, które były całkowicie 'martwe', również takie, w których paliła się kontrolka z przodu ale żadnej reakcji na pilota, i wreszcie również takie, jak tutaj, to wszystko zależy od programu napisanego przez konstruktorów dla danego TV, także Lamer nie można wszyskiego traktować w kategorii 'TAK' lub 'NIE'.

Jeżeli jest dobry EEPROM a problem ma FLASH procesora to TV się uruchomi i w zależnosci od sekwencji komend wydanych z procesora zostanie włączony kolejno 1) zasilacz 2) inwerter 3) 12V do T-con. Nie zostaną uruchomione sygnały LVDS do matrycy, bo nie ma wymiany danych pomiędzy skalerem a flashem. Tylko, ze to jest jedna z wersji, bo tak jak pisane wcześniej odbiornik może być zupełnie martwy z uwalonym flashem.......

Dodano po 3 [minuty]:

lamer. wrote:

O sposób sprawdzenia wymiany danych, nawet nie śmiem Ciebie zapytać. :D

Pytaj śmiało co z tą wymianą danych...
    lamer.
    Level 33  
    zbyszekskibinski wrote:
    Termin 'micom' nie jest sloganem tylko pewnym skrótem sylabowym

Na forum używamy określenia "procesor", zrozumiałym dla wszystkich, również tych początkujących.
    zbyszekskibinski wrote:
    Pytaj śmiało co z tą wymianą danych...

No to zapytam. Wiec czego ma się tam spodziewać, jakich informacji? Sam fakt, że są tam jakieś informacje o niczym nie świadczy. Komunikacja pamięci z procesorem musi być konkretna (konkretny rozkaz, konkretna odpowiedź). Skoro napisałeś, że mam pytać śmiało, wiec opisz ją.
    zbyszekskibinski
    Level 33  
    Jeśli powiemy 'procesor' to możemy nie wiedzieć, który procesor, czy główny, podrzędny, CPU w skalerze a może procesor dźwięku, procesor video, itp... termin 'procesor' jest nieprecyzyjny.

Lamer, podaj o którą pamięć ci chodzi i który 'procesor' (podaj oznaczenie)i o jakich zmiennych w tej pamięci chcesz dyskutować, przecież każdy telewizor jest inny, a my mówimy o LE40B6151 w tej chwili.(O dpowiem ci wieczorem, muszę teraz wyjść)

A pytanie do Witka: Ja rozumiem, że serwis naprawi i tu masz słuszność, ale autor napisane ma w profilu, ze zajmuje się 'hardware' i chodzi też o cenę napraw, jeżeli taniej mu zmienić płytę, to napewno pójdzie na to. Nie każdy jest takim znawcą tematu jak Ty.
    Z drugiej jednak strony patrząc na ścisłość, to wiele wspólczesnych Samsungów ma 70% aplikacji na płycie zamontowanych w dużym procesorze video (np. Mstar, Saturn) i myślisz, że serwisy będa bawiły się z jego podmianą (w razie awarii np. MPEG-4, który już jest wewnątrz jego) i czy to się czasochłonnie i cenowo im opłaci w porównaniu z zamianą modułu?
    lamer.
    Level 33  
    zbyszekskibinski wrote:
    Sprawdzić czy występuje wymiana danych pomiędzy pamięcią i micomem

O to pytam.

Dodano po 17 [minuty]:

zbyszekskibinski wrote:
    Jeśli powiemy 'procesor' to możemy nie wiedzieć, który procesor, czy główny, podrzędny, CPU w skalerze a może procesor dźwięku, procesor video, itp... termin 'procesor' jest nieprecyzyjny.

Temat jest o konkretnym modelu, wiec i konkretnym procesorze. Jeśli proponujesz sprawdzenie "wymiany danych", to powinieneś podać który procesor, i jakich danych się spodziewać.
    zbyszekskibinski
    Level 33  
    Lamer odpowiadam na to pytanie tylko z szacunku do ciebie biorąc pod uwagę twój wiek i wiedzę teoretyczną z elektroniki (ja jestem młodszy)

Jak rzucisz okiem na zdjęcie Liska to zauważysz wewnątrz płyty pole prostokątne oznaczone białą linią. 'Procesor' mieści się w tym największym układzie w środku. Pod nim dwie pamięci BGA i taki mniejszy układzik po prawej od niego-to eeprom.

Przykładając jedną sondę oscyloskopu dwukanałowego do jego 5-go pinu a drugą do 6-tego podczas pracy odbiornika możemy pomierzyć zegar i dane (prędkość szyny I2C typowo 13Mbit/sek., zatrzymujemy oscylogram dla dwóch kanałów i porównujemy dwa wykresy ze wspólnego wyświetlacza przyrządu jeden pod drugim(SDA nad SCL)

Przesył danych szyny rozpoczyna się od pulsu gdy dane maja amplitudę niską, wówczas zegar ma odwrotnie , czyli wysoką. Podczas informacji przesyłu bitów, SDA jest w 'górze' a SCL 'w dole' . Pamięc otrzymuję informację gdy SCL wchodzi w amplitudę wysoką. Kiedy przesył danych się zakończy, procesor wysyła końcowy 'bit' o wysokiej amplitudzie co ma sie zsynchronizować z oscylogramem SCL, który w końcowej fazie jest znowu u górze (tak jak w pozycji wysciowej).

Przesył danych i zegara ma mieć odpowiednią amplitudę, czestotliwosć, oraz szybkość szyny, co się porównuje z serwisówką.