Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

multimetr elfly - śmieci na wyśweitlaczu

danloop 14 Kwi 2012 16:03 1738 8
  • #1 14 Kwi 2012 16:03
    danloop
    Poziom 15  

    Witam, chciałem założyć do zasilacza popularny multimetr http://elfly.pl/multimetr/multimetr_DIP.htm i naturalnie pojawił się problem. Podłączam zasilanie +15V z zasilacza i na ekranie myślałem że zobaczę wskazanie 0 skoro nic nie mierze a tam ciągle pływają wartości w cały zakresie. Napięcie referencyjne u mnie to 2,9V trochę dużo, nie można ustawić tyle w opcjach. Na wyjściu ze stabilizatora 7805 mam 4,96V. Wykonany układ jest z obudową dip atmegi.
    Już nie wiem gdzie szukać przyczyny, jedyne co mi przychodzi do głowy to ponowny montaż kondensatorów, a i ten 22uF to u mnie elektrolit czy to może być przyczyną ?

    0 8
  • #2 21 Kwi 2012 23:13
    --patryk--
    Poziom 9  

    U mnie ten sam problem, tyle że, napięcie pływa od około 1V do 3V (gdy ustawione mam 0V). Multimetr reaguje kręcenie potencjometrem, ale cały czas pływa.

    0
  • #3 22 Kwi 2012 00:10
    danloop
    Poziom 15  

    W tym schemacie są błędy brakuje kondensatorów filtrujacych. Kiedy dołożyłem kondensatory to napięcie przestało pływać i multmetr zaczął sie zachowywać normalnie, jest tylko rozbieżność we wskazaniu jeszcze tego nie poprawiłem.

    Na innym forum odpisał mi kolega który redaguje tą stronę Link Artykuł znalazł zastosowanie. Autor multimetru dla wersji smd atmegi poprawił wcześniejsze braki na schemacie.

    0
  • #4 22 Kwi 2012 14:13
    --patryk--
    Poziom 9  

    Przeczytałem artykuł, od kilku godzin próbuje z tymi kondensatorami, ale bez skutku. Przy ustawionym napięciu 0V, wskazania na wyświetlaczu wahają się od 2V do 3V i amperomierz także pływa (od 0,3A do 0,5A). Mógł byś napisać gdzie dodałeś brakujące kondensatory? Rozumiem, że są one wartości 100nF?

    0
  • #5 22 Kwi 2012 15:50
    danloop
    Poziom 15  

    dodałem kondesator 100nF równolegle z resytorem 5k, 10k i 7,5k, dodatkowo wyjście Aref poprzez kondensator podłączyłem do masy. I zamiast 22uF tantalowego mam elektrolityczny. Jakie jest u Ciebie napięcie referencyjne ?

    0
  • #6 22 Kwi 2012 17:15
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    --patryk-- napisał:
    Przeczytałem artykuł, od kilku godzin próbuje z tymi kondensatorami, ale bez skutku. ... Mógł byś napisać gdzie dodałeś brakujące kondensatory? Rozumiem, że są one wartości 100nF?

    Przecież na schematach i w tekście masz podane.

    --patryk-- napisał:
    Przy ustawionym napięciu 0V, wskazania na wyświetlaczu wahają się od 2V do 3V i amperomierz także pływa (od 0,3A do 0,5A).

    Lektura uzupełniająca (czytaj całość dokładnie): ADC - Dokładność vs podłączanie

    0
  • #7 24 Kwi 2012 13:30
    --patryk--
    Poziom 9  

    danloop napisał:
    Jakie jest u Ciebie napięcie referencyjne ?

    U mnie napięcie referencyjne wynosi 2,73V.
    Dziękuje wam bardzo za pomoc (artykuł wiele mi uświadomił). Wyświetlane napięcia i prądy są stabilne, jest delikatna rozbieżność (dla 5V różnica to 0,2V, a dla 15V to 0,6V) ale to już nie taki wielki problem.

    0
  • #8 25 Kwi 2012 20:35
    danloop
    Poziom 15  

    którą wersje programu wgrałeś ?

    0
  • #9 27 Kwi 2012 19:31
    --patryk--
    Poziom 9  

    Sprawdzałem dwie wersje, z napięciem i prądem, oraz tę z napięciem, prądem, rezystancją obciążenia oraz ilością mAh przekazanych do obciążenia.

    0