Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nowa karta graficzna GT220 i komputer się zacina

pawlik-1997 15 Apr 2012 15:34 2410 15
    pawlik-1997
    Level 9  
    Witam. Kupiłem ostatnio kartę graficzną Geforce GT220 bo stara się spaliła i teraz jak pogram w jakąś gierkę z 5 min to komp się zawiesza i pomaga jedynie reset. Ale chciałem się zapytać czy to możliwe że zasilacz jest za słaby? Sprawdzałem napięcie w programie Everest no i tam gdzie ma być -12V to jest 3.27V , a tam gdzie ma być -5V jest 3,4V, reszta jest o jakieś 0.05V więcej niż powinno być. Więc możliwe że zasilacz jest za słaby?
    helmud7543
    Level 43  
    Przy takich napięciach komputer w ogóle by się nie uruchomił. Napięcia sprawdź multimetrem. Podaj całą konfigurację sprzętu łącznie z marką i modelem zasilacza. Narazie trudno powiedzieć co jest przyczyną.
    młody14
    Level 37  
    Programem nie sprawdzaj bo jakby na -12v było 3.27v, a na -5v byłoby 3,4v to pewnie PC by się nawet nie uruchomił ;)

Podaj markę i model Twojego zasilacza, być może on jest przyczyną spalenia się poprzedniej grafiki. A tak w ogóle to ten GT220 to nadaje się do ... hmm. Do grania w gry sprzed 3-4 lat :)

Tak właściwie napisz z jakich części składa się Twój PC, nie tylko podając markę oraz model zasilacza jak napisałem wyżej.

EDIT:

Ehh...no i już mnie ktoś wyprzedził ;/ Marny mój los pomocnika na elektrodzie.]

Autorze, napięcia mierzymy MULTIMETREM :) :
    Nowa karta graficzna GT220 i komputer się zacina
    pawlik-1997
    Level 9  
    Z takim napięciem by się uruchomił, z moim kompem wszystko jest możliwe ;) jak mi się spaliła graficzna to ją wyjąłem i grałem w gtasa i sie nawet nie ciął xD . A kompa mam starego jakieś 6 lat ma: procesor AMD althon 3000+ 1.79 ghz, ram 1 GB nie wiem jakiej firmy, grafika jak już napisałem geforce gt 220, w kompach jestem trochę zielony, ale żeby zobaczyć model zasilacza to chyba trzeba obudowę odkręcić?? tak??
    młody14
    Level 37  
    Nie, nie jest możliwe z żadnym kompem, żeby się uruchomił przy takich napięciach.

Tak, koniecznie musisz otworzyć obudowę.
    pawlik-1997
    Level 9  
    Na zasilaczu jest napisane: tracer model:4life/400 dla gałęzi +3,3V i +5V równolegle 150W no i tyle, a reszta to ostrzeżenia przed porażeniem.
    wariato
    Level 43  
    Zasilacz to szrot i nadaje się do wymiany. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html
    Kup Fortrona 350-400W z allegro z gwarancją.
    Komputer w środku czysty ? Chłodzenie nie jest zawalone kurzem ? Jaką miałeś wcześniej grafikę ? Podaj dokładny model obecnej karty.
    pawlik-1997
    Level 9  
    W środku jest nawet czysty. Dawniej miałem GIGABYTE gv-nx62tc256ds, a teraz mam geforce gt 220 512mb ddr2

Dodano po 2 [godziny] 20 [minuty]:

I co lepiej będzie zrobić?? Wymienić kartę graficzną na inną czy kupić nowy zasilacz??
    młody14
    Level 37  
    Na pewno wymienić zasilacz ! I to bezzwłocznie, no chyba że chcesz się szybko pozbyć komputera.
    pawlik-1997
    Level 9  
    Pomóżcie kupiłem nowy zasilacz za 120 zł i dalej to samo!! Dodam jeszcze że kartę graficzną kupiłem używaną bo ktoś ją oddał po 6 miesiącach użytkowania, nowej raczej nie będę kupował bo nie opłaca się w niego ładować kasy, tylko tak żeby pochodził z pół roku, potem kupi się nowy. I co teraz? Możliwe że karta ''kłóci'' się z płytom główną albo czymś innym?? bo jak jeszcze miałem starą to chodził bez problemu. Czy może zrobić formata i zobaczyć co będzie??
    wiater1989
    Level 10  
    Może coś z tą kartą grafiki nie tak skoro piszesz ze jest używana? Miałem kiedyś taki przypadek że kupiłem nową karte grafiki ze sklepu i działała z tydzień potem przez nią nie chciał mi sie odpalać komputer. Chciałem oddać grafikę na gwarancje ale nie chcieli przyjąć bo u nich działała normalnie i u moich znajomych też ale po paru nachodzeniach w sklepie zamienili mi (na ten sam model karty) i wszystko działa do dziś.
    wariato
    Level 43  
    Ta karta jest ogólnie słaba, a że ktoś ją zwrócił to pewnie dlatego że coś z nią było nie tak.
    pawlik-1997
    Level 9  
    A formata zrobić czy raczej nic nie pomoże??
    wariato
    Level 43  
    Raczej nie. Możesz najwyżej oczyścić dysk ze śmieci, rejestr, przeskanować dysk na obecność wirusów, robaków, trojanów dobrymi programami oraz zdefragmentować partycję z systemem.
    helmud7543
    Level 43  
    Skoro zasilacz wymieniony to teraz sprawdź temperatury podzespołów - w BIOS, w bezczynności i pod obciążeniem. Podaj też SMART dysku i zrób test pamięci RAM. Jaki zasilacz kupiłeś?
    pawlik-1997
    Level 9  
    Nareszcie chodzi. Tamtą kartę wymieniłem na nową, a zasilacz wstawiłem stary bo nowy nic nie dał, a za ten nowy gościu oddał mi te 120 zł :)