Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

telewizor do 2000zł na euro 2012

sledz84 15 Apr 2012 19:43 4313 29
    sledz84
    Level 11  
    Witam wszystkich, z okazji zbliżającego się euro postanowiłem kupić sobie telewizor. Telewizji nie oglądam dużo dlatego nie był mi wcześniej potrzebny, ale ze względu na euro i powiększającą się rodzinę chce to zmienić. Nie jest mi potrzebny jakiś kosmos z 3D, wifi itp. Wystarczy mi coś zwykłego stąd cena do 2000zł bo nie widzę sensu wydawać więcej. Może ktoś może mi coś doradzić, bo chce żeby to co będę oglądał wyglądało i brzmiało przyzwoicie.

Kilka szczegółów:
    odległość od ekranu - około 3,5 m.
    jak słońce świeci w pokoju - słońce w pokoju świeci przez cały dzień - pokój na okna na południe telewizor będzie wisiał bokiem do okna.
    Jak duży jest pokój - około 20 metrów kwadratowych.
    jaki masz obecnie telewizor- nie mam.
    jakie programy najczęściej oglądasz- będę oglądał mecze .
    więcej oglądasz w dzień czy wieczorem ? Wieczorem, czasami rano.
    wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez - raczej przy świetle
    wolisz obraz ostry czy łagodny - ostry.
    matryca błyszcząca czy matowa- matowa.
    preferowana wielkość telewizora- 40-42cale.
    preferowana marka - nie ma znaczenia
    czego nie lubisz w telewizorach- buczenia.
    jakie urządzenia będą podłączone - komputer- filmy i gry.
    ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń - 70 % tv.
    siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych - również z kątów
    czy ważne jest wifi - nie.
    czy będziesz korzystać z widgetów - nie
    czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora - nie.
    czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - nie.
    czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami - byłoby fajnie
    ma mieć 3D - nie
    ma mieć slot na karty SD - może mieć, nie musi
    ma mieć tuner DVB-S - nie wiem.
    jakimi złączami - hdmi i vga lub dvi do komputera.
    jaki masz sygnał - antena analogowa, dvb-t
    ma stać czy wisieć - wisieć.
    jaka klasa cenowa - do 2000.
    sledz84
    Level 11  
    Mogę prosić o jakiś link do tego philipsa, bo google nie zna takiego modelu:)
    Te pozostałe telewizorki są fajne ale ich cena przekracza 2000zł, a nie bardzo chce wydawać więcej niż mam na to przewidziane.
    Anonymous
    Level 1  
    sledz84
    Level 11  
    ok, a gdzie go można dostać, bo w popularnych sklepach nie widze?
    Anonymous
    Level 1  
    sledz84
    Level 11  
    Dobra, jeszcze jedno pytanko, a znajdzie się coś ciekawego poniżej 2000?
    Mylagos
    Level 19  
    Do 2000zł powinieneś dostać 40CX520 od Sony. Obraz gwarantuje naprawdę dobry, ale niestety nie posiada 100Hz co uprzyjemniłoby oglądania sportu, zapewniając lepszą płynność.
    rangiz
    Level 15  
    W tej kategorii cenowej na Sony nie ma co patrzeć, będzie odstawał większością parametrów od LG, czy Toshiby.
    sledz84
    Level 11  
    a co powiecie o plazmie panasonica TX-P42U30E?
    vinci
    Level 25  
    zwróć uwagę ewentualnie na samsung 43d450, zalety dużo zwłaszcza cena, wada- lekkie buczenie.
    MediaSklep_pl
    Level 12  
    Toshiba i Philips to droższe marki,płacisz w sumie jedynie za nazwę firmy. A coś z pokroju samsunga LG lub Sony? Tu masz spore pole do popisu. Moim zdaniem nie kupisz dobrej plazmy za 2 tyś zł.
    Anonymous
    Level 1  
    vinci
    Level 25  
    LOCOLOCO wrote:
    telwizory Technica jednorazowe.

Osobiście posiadam 32" Technica i bardzo sobie chwalę. FullHD więc jest do niego podłączony Xbox, telewizja cyfrowa naziemna i chodzi jak burza. Za tą cenę? Jest włączany prawie codziennie, więc chyba nie jednorazowe :D . Ale jeśli odpaliłeś tylko raz to może oddaj na gwarancji :D
    arko07
    Level 10  
    Chyba chodzi o tv technika z tesco (nie technica), osobiście miałbym opory aby coś takiego postawić w pokoju. Do tego typu produktów po prostu nie mam najmniejszego zaufania :)
    d-t-x
    Level 21  
    Ja mam TV Level 32' z Tesco. Gra już drugi rok, codziennie, po około 7-8h. I nie mam powodów do narzekań zwłaszcza, że kosztował 799zł.
    arko07
    Level 10  
    Oczywiście że taki no name z marketu może wytrzymać dłużej niż markowy tv ale znane firmy zapewniają przynajmniej jakieś wsparcie i aktualizacje oprogramowania. Poza tym sprzedaż niemarkowych tv jest marginalna.
    ankros41
    Level 11  
    Dobrze napisane "jakieś". W przypadku nie których powinno być napisane "byle jakie". Przykład Sharp i brak wsparcia dla modeli le 510e
    d-t-x
    Level 21  
    @arko07 - a co ty chcesz uaktualniać w telewizorze za 800zł, nie mającym nagrywarki, tunera dvb-t czy DivX-ów?
    sledz84
    Level 11  
    A co powiecie o Samsungu UE40D5000? bo teraz zastanawiam się na nim, Toshibą 40TL838, LG 42LV4500, czekam też na jakieś informacje o 42 PFL 4707, może będą przed euro?
    rangiz
    Level 15  
    W/w LG i Toshiba stoją wyżej klasą, niż seria piąta Samsunga(ten ma tylko 50Hz tak samo jak droższy D5500, musiałbyś dołożyć do D6000/6100/6200 a to mija się z tematem) za to jeśli chodzi TYLKO o czytanie filmów itd to wygrywa Samsung.
    3,5 m to już sporo i lepiej mieć 42 cale.
    heli34
    Level 1  
    Posiadam od przeszło roku dwa telewizory Funai.
    32 i 40 cali,oba LED. Ten większy z częstotliwością odświeżania 100Hz.
    Obraz w obu jest znakomity a mam porównanie z Samsungiem i Sony.
    Cena tego większego,Funai Katana LED TV 40 LED40-H9825M wynosi nieco
    ponad 2000zł.
    Gwarancja 5 lat mówi swoje.
    rangiz
    Level 15  
    Jeśli Funai faktycznie daje 5 lat to nie ma się czego bać.
    Anonymous
    Level 1  
    mortor
    Level 11  
    LOCOLOCO dind dong punkt dla Ciebie :) nie mogłem się powstrzymać.

Co do właściwego tematu, to nieśmiało zaproponuje c650, dobry sprzęt i powinien się zmieścić w założeniach cenowych, matryca błyszcząca.
    sledz84
    Level 11  
    Zdecydowałem się na Toshibę 40TL 838, poszedłem do sklepu i już mam ją w domu. Mam jeszcze jedno pytanie, jak go poprawnie skalibrować, znajdę gdzieś jakaś instrukcje kalibracji tego modelu?
    mortor
    Level 11  
    Profesjonalnej kalibracji sam nie zrobisz (brak odpowiednich przyrządów) przykładowe ustawienia polecam poszukać na forach poświęconych tematyce telewizorów, tam użytkownicy eksperymentują z ustawieniami przy konkretnych modelach.
    arko07
    Level 10  
    Mogę podać swoje ustawienia ale każdy musi poeksperymentować sam.
    Profil:standardowy, podświetlenie 55,kontrast 70,jasność 10,kolor 0,odcień 0,ostrość -15,
    poziom czerni/bieli średni,active vision średni, automat.jasność wył.,kontrola podświetlenia wył., jeżeli nie będzie oglądana tv analogowa należy wyłączyć DNR.
    sledz84
    Level 11  
    Wczoraj skalibrowałem telewizorek według moich upodobań i sprawdziłem go pod kątem euro2012 na meczu Real-Bayern, wypadł bardzo dobrze bo oglądało się super. Dzięki wszystkim za pomoc bo póki co jestem bardzo zadowolony z zakupu.