Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Potrzebny tranzystor szybszy od BUZ11 zestaw AVT1314

nietoperek_spi 16 Apr 2012 13:17 2825 14
    nietoperek_spi
    Level 12  
    Witam potrzebuje symbol tranzystora który ma szybsze czasy przełączania niz BUZ11 tranzystory te sterują u mnie silnikiem krokowym. Myślałem nad IRFZ44 ale niewiem czy bedzie dobry. Prosze o pomoc.
    jarek_lnx
    Level 43  
    BUZ11 za wolny do silnika? A czym to się objawia?, podejrzewam że masz za słabe sterowanie.
    nietoperek_spi
    Level 12  
    tez tak myslalem ze cos z sterowaniem objawy sa takie ze przy nastawie na wysokie obroty silnik poprostu piszczy chyba ze nim recznie pokrece to ruszy na wysokich obrotach lecz ma brak mocy a jak zmniejsze to idzie normalnie i ma moc.
    jarek_lnx
    Level 43  
    Jak sterujesz bramką MOSFET'a? Jakiś schemat byś dał.

Najprostsze wytłumaczenie, to że silnik jest za wolny, albo sposób sterowania silnikiem zbyt uproszczony (stałe napięcie załączane tranzystorami?).
    Każdy silnik krokowy ma taką częstotliwość, przy której zachowuje się tak jak opisałeś.
    nietoperek_spi
    Level 12  
    Oto schemat prostego sterownika powiedz co mozna zmienic by silnik mial troche wieksze obroty zamienilem juz rezystor r2 na 8,2k i kondensator c1 na 220n jest zdecydowanie lepiej lecz chce jeszcze odrobine wieksze obroty moze mam zmienic jeszcze pr1 ewentualnie prosze o pomoc w dobraniu rezystora do zasilania silnika silnik 1,7A 200 kroków 2,8V w tej chwili jest 6,2ohm 50W zasilanie układu 12V.

jarek_lnx
    Level 43  
    Jedyne co ogranicza szybkość przełączania FET'a to rezystancja wyjściowa 4027, ale to na poziomie kilku us. Żeby silnik miał wyższy moment przy większych prędkościach, potrzeba sterowania z forsowaniem. Najpopularniejsze rozwiązanie to Chopper czyli impulsowa stabilizacja prądu i podniesione napięcie zasilania.
    nietoperek_spi
    Level 12  
    A z tego ukladu co jest nie da sie juz nic wyciagnac ? a co jesli np napiecie zasilania silnika bedzie za niskie lub za wysokie moze sie tak dziac ze silnik nie wejdzie na wysokie obroty ?
    jarek_lnx
    Level 43  
    Indukcyjność silnika powoduje, że przy wysokich częstotliwościach przełączania, czas włączenia jednej fazy jest za krótki, żeby prąd zdążył narosnąć do nominalnej wartości.

Da się to poprawić, zwiększając napięcie, ale trzeba wtedy ograniczać prąd, żeby nie przegrzać silnika przy mniejszych obrotach.
    Ty masz zastosowaną najprostszą metodę z rezystorem, (w którym traci się dużo mocy), można by jeszcze zwiększyć napięcie i rezystancję tak żeby prąd nie przekroczył wartości nominalnej,(wtedy jeszcze więcej energii zamieni się w ciepło w rezystorze). Chopper działa nieco lepiej i nie marnuje energii w rezystorze.

Poczytaj Tu
    nietoperek_spi
    Level 12  
    Ok poczytam postaram sie cos wykombinowac jeszcze z tym ukladem rozumie ze nie warto zmieniac tych tranzystorow na inne bo to nic nie da. Maksymalna czestotliwosc jaka udalo mi sie uzyskac dla tego silnika tak by nie stracic na jego mocy to 145Hz dokładam skan z oscyloskopu pobor prądu silnika przy tej czestotliwosci to ok 1,65A.

jarek_lnx
    Level 43  
    Kurde, masz oscyloskop! Byłem pewien, że takie głupie pytanie jak w temacie może zadać tylko ktoś kto nie ma oscyloskopu. Jeśli to twój, to sprzedaj komuś kto zrobi z niego lepszy użytek.
    Zmierzył byś tym oscyloskopem prąd silnika (poprzez spadek napięcia na rezystorze) to zobaczysz jak spada prąd a przez to i moment obrotowy na wyższych prędkościach.
    nietoperek_spi
    Level 12  
    Glupie pytanie bo pierwszy raz mam doczynienia z silnikami krokowymi nigdy sie tym nie bawilem. Jutro w pracy postaram sie dociągnąć do 150Hz poprzez wymiane pr1 i r2 z 8,2k na 7,9k bo przy 7,5k to silnik glupieje i traci krok dzis natomiast rozkrecilem silnik do bardzo wysokoch obrotow z tym ze wystarczy ze palcem przytrzymie to stanie i piszczy trzeba go recznie obrocic to znowu wejdzie na obroty ale mniejsza z tym do nawijania cewek mi te obroty wystarcza wychodzi ok 180obr/min moze uda mi sie dociagnac do 200. Dokładam kolejne fotki.

Potrzebny tranzystor szybszy od BUZ11 zestaw AVT1314 Potrzebny tranzystor szybszy od BUZ11 zestaw AVT1314
    jarek_lnx
    Level 43  
    Quote:
    Glupie pytanie bo pierwszy raz mam doczynienia z silnikami krokowymi nigdy sie tym nie bawilem

Głupie pytanie nie dla tego że nie wiesz (każdemu się zdarza), ale dla tego że miałeś pod ręką wszytko, co potrzebne żeby ustalić na czym polega problem w czasie poniżej minuty, a ty dyskutujesz na forum od trzech dni.

A z tym zatrzymywaniem to jest tak, że silnik nie może się rozpędzić od zera do max w ciągu jednego kroku, jeśli pracujący na max silnik zatrzymasz, to nie ma szans żeby sam ruszył, jeśli nie zmniejszysz częstotliwości.
    nietoperek_spi
    Level 12  
    No tak teraz juz wiem jak by mial jeszcze te moc co przy niskich obrotach to by bylo super ale tak nie ma i nie bedzie jutro wykonam jeszcze pare testow i temat zamykam. Z poczatku myslalem ze to wina tranzystorow ale jednak nie.
    janbernat
    Level 38  
    nietoperek_spi- silnik krokowy niezbyt nadaje się do szybkich obrotów.
    Po prostu przy wysokich obrotach maleje mu moment obrotowy- a nie moc.
    Co można zrobić- zmienić sterownik na taki bardziej prawdziwy.
    No niestety nieco więcej kosztuje.
    Można też kupić tylko układ scalony a resztę zrobić samemu.
    Ale to się chyba niezbyt opłaca.
    Taki bardziej prawdziwy sterownik zwykle wymaga zasilania 24-100V.
    I potrafi tak chytrze sterować silnikiem zasilanym nominalnie napięciem 1-3V że silnik się nie pali, działa szybciej, ma lepszą dynamikę i większy moment obrotowy.
    nietoperek_spi
    Level 12  
    Tak wiem proponowano mi taki sterownik za 129zł jest taka firma w Bytomiu co ma troche tego sprzetu od nich wlasnie kupilem 2 silniki krokowe do nawijarki. Przemysle sprawe jesli obroty na moim sterowniku mi nie wystarcza (kiedys) to zakupie sobie inny sterownik.

Wiec tak udalo mi sie uzystac dzis w pracy czestotliwosc ok 150Hz i na tym zaprzestane silnik wykonuje ok 186obr/min. Dziekuje serdecznie za pomoc w zrozumieniu pracy silnika krokowego i sterownika.