Więcej informacji oraz galeria zdjęć w źródle.
Źródło
Cool? Ranking DIY
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereVein wrote:maly_elektronik wrote:energia czysta (w stosunku do spalania węgla czy rozpadu jądrowego).
Energia uzyskiwana z atomu jest własnie jedną z "najczystszych"
michal-michalik wrote:Zawsze tego typu elektrownie wydawały mi się jedną z sensowniejszych metod pozyskania energii ze słońca, ale chyba jednak nie do końca:
-Koszt za 1MW jest jednak chyba nieco wyższy (6,3 mln$/1 MW vs 3,2 mln$ w przypadku paneli). Źródło:
-Z pdf-a inwestycji można wyczytać, że zajmuje 1600 akra tj. 6470000 m², czyli 1MW jakieś 58800 m², za to 1 MW solarów zajmuje 13 000 m² Źródło:
-Do ogarnięcia pozostaje kwestia sprawności przy pochmurnej pogodzie i słabym nasłonecznieniu, oraz koszty generowane przez obsługę, serwis i konserwację.
Pozdrawiam
Paraclitus wrote:michal-michalik wrote:Zawsze tego typu elektrownie wydawały mi się jedną z sensowniejszych metod pozyskania energii ze słońca, ale chyba jednak nie do końca:
-Koszt za 1MW jest jednak chyba nieco wyższy (6,3 mln$/1 MW vs 3,2 mln$ w przypadku paneli). Źródło:
-Z pdf-a inwestycji można wyczytać, że zajmuje 1600 akra tj. 6470000 m², czyli 1MW jakieś 58800 m², za to 1 MW solarów zajmuje 13 000 m² Źródło:
-Do ogarnięcia pozostaje kwestia sprawności przy pochmurnej pogodzie i słabym nasłonecznieniu, oraz koszty generowane przez obsługę, serwis i konserwację.
Pozdrawiam
Większych bredni nie słyszałem - sprawność fotoogniw polikrystalicznych 10-12% monokrystalicznych max 18% - koszty ogromne - bodajże w programie Sonda padły słowa, że więcej energii pochłania zrobienie takiego ogniwa niż wyprodukuje to ogniwo przez 10 lat. Sprawność turbiny parowej 35% i więcej, a turbiny gazowej nawet do 50% lustra są o wiele tańsze od fotoogniw. W hiszpanii jest elektrownia słoneczna z lustrami + wielki zbiornik na gorącą solankę i elektrownia produkuje prąd 24h/dobę - z fotoogniwami jest to praktycznie niemożliwe (żeby nikt nie mówił akumulatory są ale koszty wykluczają ich użycie ).