Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

zmywarka Bosch TYP S9H1B nie pobiera wody

Roman Węgrzyn 16 Kwi 2012 19:54 3764 5
  • #1 16 Kwi 2012 19:54
    Roman Węgrzyn
    Poziom 2  

    Proszę o podanie wskazówek co można samemu sprawdzić po kolei. Wcześniej grzała wodę na wstępnym płukaniu (przycisk 1 od prawej) Teraz nie wypompowuje wody a kiedy ją wybrałem ręcznie, na żadnym programie nie pobiera wody. Sprawdziłem już łopatki pompki - są czyste. Nie wiem gdzie znajduje się czujnik temperatury i czy niesprawność tego czujnika może zakłócić pracę reszty podzespołów w końcu to elektronika steruje.

    1 5
  • #2 16 Kwi 2012 21:01
    vwcabrio87
    Poziom 9  

    Witam
    przede wszystkim sprawdz waz ktory pobiera wode z sieci (zaworek jesli ma filter )
    na naktertce weza sa 2 siteczka warto sprawdzic czy sie nie przytkaly bo woda u nas niestety jest przemyslowa a nie spozywcza .
    Jak to jest ok to nalezy odkrecic 2 srubki torx po lewej stronie pod uszczelka drzwi
    i wtedy wyjmujesz caly lewy panel boczny , pod panelem jest plaszcz wodny czyli plastkowy cienki zbiornik nalezy sprawdzic wzrokowo czy nie ma miejsc o podejrzanym wygladzie czyli osadu z tluszczu lub tabletek itp
    Jesli plaszcz ma zatkane kanaliki to trzeba go zdemontowac - zdejmujesz prawy i lewy naroznik gorny - takie z przejrzystego plastku (lewy jest przykrecony sruba torx) nastepnie odkrecasz dwie metalowe poprzeczki pryesuwasz je w lewo i wyjmujesz nastepnie odpinasz rurki zasilajace od dolu 2 z lewej pociagasz w dol sa tylko na oringi , cienka szara ma cybant caly plaszcz podnosisz delkatnie do gory,

    zalewasz te miejsca brudne np kretem w zelu i zostawiasz na noc , nastepnego dnia pluczesz cienkim wezem z ciepla woda i znow kret i plukanie i tak az do skutku czyli ma byc czysciutko.
    Ponizej plaszcza jest taki rozowy plastikowy element ktory tez wyjmujesz i spryskujesz od srodka np cilit bang potrzasasz i pluczesz

    mi udalo sie naprawic , teraz pobiera wode jak nalezy i myje tez ok.
    Zbiornik soli mozna wyjac odkrecajac od srodka korek podnim jest platikowa duza naktertka . najlepiej rozebrac lewy i prawy bok , (wode ze zbiornika soli nalezy wyssac duza strzykawka ) obrucilem zmywarke do gory dnem . po pobokach od strony frontu byly takie 2 zlote torxy , wyjmujesz panel plastikowy przedni (ten z nozkami ) pod nim jest blacha metalowa przykrecona 2 torxami srebnymi , podnia jest wyglusyenie z flizeliny , od tylu sa tez 2 zlote torxy i teraz mozna podniesc caly plastikowy przod lekko do gry nalezy poodpinac kabelki ze zbiornika soli 2 szt
    i unoszac spod jeszcze troche do gory mozna bokiem wyjac caly zbiornik soli .
    Wyczyscilem wszystkie rurki harmonijkowe pod zmywarka (byly troche przytkane szlamem) , zbiornik wyplukalem goraca woda i osbstukalem brazowa czesc (wymiennik jonowy) plastikowym mloteczkiem .
    Jak poskladalem to pobiera wode do pelnego plaszcza a przed czyszeniem pobierala tylko 5 cm od dolu.

    Mialem mocno zabrudzony plaszcz wodny w lewym gornym rogu , po wyczyszczeniu okazalo sie ze jestam taki czarny walec(plywak) ktory steruje chyba cisnieniem wody w plaszczu jak jest zatkany to wylacznik w hydrostacie odcina zawczesnie wode a to powoduje ze pompa nie daje pelnego cisnienia na obrotowe ramiona , wtedy gorne sie wogole nie obraca i naczynia sa niedomyte a szklo ma bialy nalot bo jest zle splukane .
    Pozdrawiam
    Marek

    0
  • #3 17 Kwi 2012 09:48
    Roman Węgrzyn
    Poziom 2  

    Serdeczne dzięki za pomoc. Zaraz biorę się do roboty.

    0
  • #4 19 Kwi 2012 08:28
    Roman Węgrzyn
    Poziom 2  

    Ciąg dalszy mojego problemu. Sprawdziłem płaszcz wodny według wskazówek i jest czysto ale dalej nie bierze wody tylko pierze gdy naleję do zmywarki wody. Grzałka grzeje bez przerwy co wskazuje na prawdopodobieństwo awarii czujnika temperatury. Nie wiem jednak gdzie się on znajduje. Poza tym sprawdzałem zaworki zamontowane na początku węża przy kraniku. Są zamknięte nawet gdy uruchomiłem zmywarkę. Może to ten czujnik temp. ma wpływ na sterowanie innymi funkcjami. To tyle. Jeżeli możliwe to proszę o dalszą pomoc.

    0
  • #5 23 Kwi 2012 15:48
    Roman Węgrzyn
    Poziom 2  

    Roman Węgrzyn napisał:
    Ciąg dalszy mojego problemu. Sprawdziłem płaszcz wodny według wskazówek i jest czysto ale dalej nie bierze wody tylko pierze gdy naleję do zmywarki wody. Grzałka grzeje bez przerwy co wskazuje na prawdopodobieństwo awarii czujnika temperatury. Nie wiem jednak gdzie się on znajduje. Poza tym sprawdzałem zaworki zamontowane na początku węża przy kraniku. Są zamknięte nawet gdy uruchomiłem zmywarkę. Może to ten czujnik temp. ma wpływ na sterowanie innymi funkcjami. To tyle. Jeżeli możliwe to proszę o dalszą pomoc.

    0
  • #6 23 Kwi 2012 17:05
    Pafnucy
    Poziom 13  

    Sprawdź elktrozawór.

    0