Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Klient i router w jednym. Czy jest coś takiego?

Shimekk 16 Apr 2012 20:07 1007 4
    Shimekk
    Level 10  
    Witam,
    Mam pewien dylemat.

Posiadam router LAN Draytek do którego podłączony jest serwer SQL i 3 inne komputery.
    Jeden sygnał z tego routera chciałbym podzielić na dwa urządzenia (kablowo) i zależy mi na tym żeby IP było przydzielane z Draytek'a (router pracujący jako klient). Jeżeli o to chodzi, to wiem jak to zrobić i z tym problemu nie mam.
    Chciałbym jednak żeby router działający jako klient i rozdzielający kabel z Draytek'a na 2 urządzenia i przydzielający IP (172.x.x.x) z draytek'a, działał również jako router WIFI, który przydzielałby inny adres IP (192.x.x.x), czyli po prostu tworzył oddzielną sieć WIFI.

Czy da się to zrobić jednym urządzeniem i czy nie ekonomiczniej wyszłoby kupienie dwóch routerów?

W skrócie - Sieć kablowa ma zostać siecią kablową, a WIFI ma być oddzielną - ma być nie związana z siecią Draytek'a czyli IP 172.x.x.x jedynie pobierać od niego internet.

Pzdr
    Anonymous
    Level 1  
    Shimekk
    Level 10  
    draytek vigor 2910 neostrada (draytek ma adsl)
    a drugiego jeszcze nie kupiłem.

Schemat:

Komputer 1(serwer) 172.x.x.x ---- [ROUTER DRYTEK] ----- Komputer 2 172.x.x.x
    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
    Komputer 3 172.x.x.x----[ROUTER(client) + Wifi 192.x.x.x]--------Komputer 4 172.x.x.x

Chodzi o to żeby sieć kablowa była bezpieczna i nie miała nic wspólnego z otwartym WiFI.

Dodano po 50 [minuty]:

i czy w takim razie do rozdzielenia jednego kabla na dwa urządzenia nie wystarczyłby switch ?
    mbo
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Vigor 2910 nie ma wbudowanego modemu ADSL - zapewne chodzi o inny model.

Nie umożliwia on nat'owania 2 podsieci.
    Shimekk
    Level 10  
    a czy switch podłączony do routera będzie działał jako klient i przydzielał adresy ip z puli dhcp routera ?