Witam, jestem na studiach informatycznych i z przedmiotu "architektura systemów komputerowych" dostałem zadanie: napisać program w asemblerze(dodam ze uczono nas c, c++ oraz c#)niestety nie dostałem zbytnich poradników tylko na zajęciach omawialiśmy jeden prosty program kory wyświetla "hello world" na konsoli
treść zadania wygląda mniej więcej tak : program, który sprawdza czy występuje podany ciąg znaków - wzorzec w łańcuchu znaków. Zarówno wzorzec, jak i łańcuch mogą być dowolnym ciągiem znaków pisarskich. Program pracuje w dwóch wariantach: (1) z uwzględnieniem wielkości liter, (2) bez uwzględnienia wielkości liter. Poniżej menu oraz przykładowa interakcja użytkownika z programem:
Menu:
1. Sprawdzenie z uwzględnieniem wielkości liter
2. Sprawdzenie bez uwzględnienia wielkości liter
3. Koniec
Sedze nad tym od 3 godzin i nie potrafię znaleźć kodu który odpowiada za wpisywanie z konsoli ciągu znaków do zmiennej a już nie wspomnę o zbudowaniu tego menu, błagam wręcz o pomoc w wytłumaczeniu i naprowadzeniu
Dodano po 1 [godziny] 4 [minuty]:
narazie co udalo mi sie sklecic to cos takiego:
ale i tak nie dziala
Proszę pamiętać o używaniu znaczników syntax. Opcja Listing kodu. - arnoldziq
treść zadania wygląda mniej więcej tak : program, który sprawdza czy występuje podany ciąg znaków - wzorzec w łańcuchu znaków. Zarówno wzorzec, jak i łańcuch mogą być dowolnym ciągiem znaków pisarskich. Program pracuje w dwóch wariantach: (1) z uwzględnieniem wielkości liter, (2) bez uwzględnienia wielkości liter. Poniżej menu oraz przykładowa interakcja użytkownika z programem:
Menu:
1. Sprawdzenie z uwzględnieniem wielkości liter
2. Sprawdzenie bez uwzględnienia wielkości liter
3. Koniec
Sedze nad tym od 3 godzin i nie potrafię znaleźć kodu który odpowiada za wpisywanie z konsoli ciągu znaków do zmiennej a już nie wspomnę o zbudowaniu tego menu, błagam wręcz o pomoc w wytłumaczeniu i naprowadzeniu
Dodano po 1 [godziny] 4 [minuty]:
narazie co udalo mi sie sklecic to cos takiego:
Kod: text
ale i tak nie dziala
Proszę pamiętać o używaniu znaczników syntax. Opcja Listing kodu. - arnoldziq