Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

HP 815 polskie znaki w DOS

stimoroll 06 Jan 2005 21:27 6557 24
phoenixcontact
    stimoroll
    Level 20  
    jak na drukarce HP w DOS ustawić polskie znaki.
    Drukarka HP 815 - posiada sterowniki dla DOS.
    Wszystko zainstalowane, drukarka drukuje , brak tylko polskich fontów - są inne krzaczki zamiast tego.

Pozdrawiam wszystkich
  • phoenixcontact
    md
    Level 41  
    Z drukarkami w dosie sprawa wygląda inaczej niż pod Windows. Wydruk znaków narodowych zależy od tego, czy drukarka ma "wbudowane" polskie czcionki. Jeżeli tak, to nie problem. W przeciwnym razie, program dosowy musi przejąć na siebie funkcję drukowania polskich znaków.
    Spotyka się również programowe rozwiązanie wydruku polskich znaków - np. programik printpl itp. Radzę jednak poszperać w ustawieniach drukarki i samego programu.
    mbo
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Na płytce ze sterownikami powinieneś mieć programik do tego (na pewno był do starszych wersji DeskJet).
    W nim ustawiało sie w jakim standardzie drukarka miała obsługiwać polskie znaki. Działało to do czasu wyłaczenia drukarki z zasilania.
    DeskJet Admin czy jakoś podobnie się nazywał.
    Można było zapisać taki plik z ustawieniami i póxniej wysyłać go poleceniem:
    copy nazwa_pliku.prn >lpt1
    stimoroll
    Level 20  
    Nie ma na płytce żadnego programu. Sterowniki są na dyskietce i są tylko pliki sterownika oraz program DJCP w którym nie ma możliwości ustawienia kodowania polskich znaków.
    Zwierzak_PAH
    Level 26  
    w standardzie drukarki HP pracujące w dosie maja Latin 2

Trzeba ustawic Latin 2 dla klawiatury i ekranu wtedy bedzie drukowac i pisać po polsku.
    dakotaa
    Level 15  
    ja pamiętam, że jast taki programik do dosa, który po instalacji naprawia sam błedy i drukarka drukuje normalnie, ale niepamiętam nazwy :-(
    stimoroll
    Level 20  
    Zwierzak_PAH wrote:
    w standardzie drukarki HP pracujące w dosie maja Latin 2

Trzeba ustawic Latin 2 dla klawiatury i ekranu wtedy bedzie drukowac i pisać po polsku.

Próboewałem keybpl la+ egapl la+

a także ma lo is i inne i nic
  • phoenixcontact
    md
    Level 41  
    Ani egapl ani keybpl nie jest do tego, by sterować wydrukiem - jak sama nazwa wskazuje, są to programu służące poprawnemu wyświetlaniu polskich liter na monitorze (EGApl) i drugi - instaluje polską kawiaturę.
    Pisałem już, że za wudruk polskich czcionek odpowiada sam program dosowy, który potrafi emulować polskie znaki na drukarkach nie mających wbudowanych odpowiednich fontów. Można tez użyć printpl (pisałem już wyżej o tym).
    Najlepiej zdradź tajemnicę, jaki program dosowy ma problemy z wydrukiem, to łatwiej będzie pomóc.
    mbo
    stimoroll wrote:
    Nie ma na płytce żadnego programu. Sterowniki są na dyskietce i są tylko pliki sterownika oraz program DJCP w którym nie ma możliwości ustawienia kodowania polskich znaków.

DJCP - to właśnie tem programik.
    Kiedyś ustawiałem to masowo na DJ6xx i LJ1100.
    stimoroll
    Level 20  
    mbo wrote:
    stimoroll wrote:

DJCP - to właśnie tem programik.
    Kiedyś ustawiałem to masowo na DJ6xx i LJ1100.

ale w DJCP nie ma żadnych ustawiń oprócz portu i typu wydruku (poziomo, pionowo)

AHA - na ekranie i z klawiatury mam polskie znaki. Jedynie przy wydruku wychodzą mi jakieś krzaczki. Zamiast ł to mam e z kreską u góry itp.

Tam działała jedna drukarka , stary EPSON igłowy. Wtedy było ustawione egapl LO+ i keybpl LO+
    mbo
    Możesz podesłać mi ten programik na e-mail ??
    mbo(_at_)poczta.onet,pl
    Lukisz
    Level 12  
    nie lepiej na windowsie nawet na 95
    Zwierzak_PAH
    Level 26  
    Dam tu dwa baciki ktore załatwiają sprawe w 90%

Jeśli to nie zadziała to problem leży po stronie programu spod którego drukujesz, bo sa takowe ktore zmieniaja to i używają własnej obsługi drukarki a spotkałem się z nimi.

Używałem tego aby wymuszać polskie znaki na conajmniej 30 modelach drukarek, warunek, drukarka ma obsługe latin lub mazovia.

Tanie drukarki HP mają latin, drogie kombajny laserowe mają latin i mazovie do wyboru.

Wiem że pod dosem działa ale nie wiem jak sie zachowa pod CMD. Pod 95,98 też działa. Tyle ze musi byc odpalone w tym samym oknie dosa co program do drukowania.

Łatwo sprawdzić: odpalasz bat np: latin piszesz kilka znaków polskich i naciskasz print screen potem trzeba często nacisnąc klawiasz wysówania kartki bo drukarka bedzie czakała na zapełnienie bufora.

Tak sprawdzisz czy problem jest po stronie programu czy dosa.
    Zwierzak_PAH
    Level 26  
    md wrote:
    Ani egapl ani keybpl nie jest do tego, by sterować wydrukiem - jak sama nazwa wskazuje, są to programu służące poprawnemu wyświetlaniu polskich liter na monitorze (EGApl) i drugi - instaluje polską kawiaturę.

Ale w przypadku ustawienia polskich znaków i klawiatury są wysyłane odpowidnie kody asci odpowiadjące wbudowanym polskim znakom.

Bedzie jak mówisz pod warunkiem używania drukarki w ktorej się przestawia strone kodowa w jej konfiguracji. Ale i tak trzeba użyć tych programów bo mazovia i latin mają inne kody poszczególnych znaczków.

Ą Ć Ę Ł Ń Ó Ś Ź Ż ą ć ę ł ń ó ś ź ż
    Latin 2:
    161 198 202 163 209 211 166 172 175 177 230 234 179 241 243 182 188 191
    #a1 #c6 #ca #a3 #d1 #d3 #a6 #ac #af #b1 #e6 #ea #b3 #f1 #f3 #b6 #bc #bf

mazovia:
    143 149 144 156 165 163 152 160 161 134 141 145 146 164 162 158 166 167
    #8f #95 #90 #9c #a5 #a3 #98 #a0 #a1 #86 #8d #91 #92 #a4 #a2 #9e #a6 #a7

a obydwa rezydenty sa tylko po to aby czlowiek widzial polskie znaki i mógł pisac bez podawania kodów.
    md
    Level 41  
    Ciągle jednak nie załatwia to wydruku polskiej czcionki w DOS. Razem z egapl i keybpl współpracuje program o nazwie printpl i dopiero ten program załatwia problem wydruku. Innym sposobem, są narzędzia wbudowane w sam program dosowski, które np literkę ł tworzą poprzez nałożenie litery L i / itd.
    Ciągle upieram się, by zainteresowani pomocą nie byli tak tajemniczy i zdradzali tak podstawowe szczegóły, jakim w tym przypadku jest nazwa programu dosowego, który nie chce drukować polskich znaków.

-------------------------------------------
    10 sekund na Googlach i efekt: http://delta.alti.pl/serwis/serwis.html
    Zwierzak_PAH
    Level 26  
    md wrote:
    Ciągle jednak nie załatwia to wydruku polskiej czcionki w DOS. Razem z egapl i keybpl współpracuje program o nazwie printpl i dopiero ten program załatwia problem wydruku. Innym sposobem, są narzędzia wbudowane w sam program dosowski, które np literkę ł tworzą poprzez nałożenie litery L i / itd.

no tak nakładanie znaków sprawdza sie w igłówkach, a atramentówke lub laserówke tak zmusi ? bo nie próbowałem.

printpl - bez tego zawsze mi działało - warunek drukarka ma wbudowany jakiś standart polskich znaków.
    md
    Level 41  
    Zwierzak_PAH wrote:

no tak nakładanie znaków sprawdza się w igłówkach, a atramentówke lub laserówke tak zmusi ? bo nie próbowałem.

printpl - bez tego zawsze mi działało - warunek drukarka ma wbudowany jakiś standart polskich znaków.

...... no właśnie w tym problem, ale jeżeli drukarka nie ma wbudowanych czcionek, to zostają tylko inne sposoby.
    Dos nie obsługuje bezpośrednio atramentówek, ale drukarki potrafią pracować w emulacjach Epsona i IBM i to ułatwia życie.
    Zwierzak_PAH
    Level 26  
    Tyle, że tu chodzi o HP 815 która ma wbudowane polskie znaki w standarcie Latin II, więc nie potrzeba specjalnych programów aby zmusić drukarke.

Ale w sumie informacje zawarte w tych postach powinny zaspokoić wszystkich posiadaczy drukarek pracujących w dosie i nie będących GDI.
    md
    Level 41  
    Zwierzak_PAH wrote:
    Tyle, że tu chodzi o HP 815 która ma wbudowane polskie znaki w standarcie Latin II, więc nie potrzeba specjalnych programów aby zmusić drukarke.

Jak widzisz, największy problem, to zmusić Stimoroll-a do tego, by zmusił swój tajemniczy program do obsługi drukarki w tym właśnie formacie. Sprawa jest prosta, bo albo w opcjach programu wybieramu czcionki w tym standardzie, albo tworzymy plik np. start,bat, w którym umieszczamy wywołanie programu np. printpl przed startem zasadniczego programu.
    stimoroll
    Level 20  
    Więc tak w DJCP znalazłem ustawenia dotyczące polskich znaków no i ustawiłem LATIN 2 - nie dało rezultatu.
    Potem bawiłem się programem printpl
    Ustawiłem tak printpl LPT1 LATIN IBM drukowało mi krzaczki, po jednej linii na 2 stronach
    Ustawiłem takprintpl LPT1 LATIN EPSON tak samo krzaczki.

No i co dalej?

Program to nic nadzwyczajnego, ale sprawdzam też w edit.com drukowanie i tak samo nędza.
    System to Window 95 - tylko wiersz poleceń.
    md
    Level 41  
    Kolego, nie znamy programu o nazwie "nic ndzwyczajnego". Postaraj się trochę nam pomóc - zdradź nazwę programu, to sprawa będzie prostsza. Nie wszystkie programy DOSowe potrafią obsługiwać drukarki atramentowe, stąd ostatnio pojawiły się programy umożliwiające wydruki z DOSa nawet na drukarkach USB, nie obsługiwanych przez programy DOSowe.
    stimoroll
    Level 20  
    To program pisany na zamówienie. Nie wiem kto go pisał. Nie bardzo coś wiem o tym programie. Nazywa się po prostu GABINET.
    Na drukarce igłowej drukował znaki pl bez problemu.
    Na atramencie HP 815 pozostawia puste miejsca jak ustawie wszystko na LA+ i DJCP na 8852/Latin 2.
    Jak ustawiłem na PC 850 to wydrukowało tak:
    zamiast literki ń daje i z kreską - nie z kropką
    zamiast literki ł daje $$\hat{i}$$

W ten sposób można by było chyba znaleźć tablicę kodową programu.
    Jak tak to pomocy.

DZięki wszystkim za cenne wskazówki i cierpliwość.
    Szczęgólne podziękowania dla MD - właściwy trop.

A co do printpl - wygląda na to, że obsługuje jedynie 9 PIN igłówki - tak z opisu wynika (przynajmniej ten którego mam )
    Znalazłem też printhp - do laserów HP.
    Ale do atramentrów ten.

Problem natomiast wydaje się leżeć po stronie programu.
  • Helpful post
    md
    Level 41  
    Wyjaśnię dokładniej:
    W programie
    masz mieć ustawione:
    Drukarka np. EPSON Standard Latin2 (852)
    Drukarka ma być:
    Epson lub inna, która pracuje w emulacji EPSONA, standard Latin2
    Więc jeśli masz drukarkę atramentową, to albo ustaw ją do pracy w emulacji np. EPSON, albo ustaw program do pracy z drukarką atramentową (w przeciwnym razie, wydruki będą właśnie po 1 wierszu i z krzaczkami lub za szerokie itd).
    Innym sposobem jest podłączenie drukarki atramentowej do innego komputera (zsieciowanego z tym), mapowanie drukarki i przechwycenie portu drukarki np. LPT2. W programie ustawiasz wydruk do LPT2 i po kłopocie.
    Najlepszym wyjściem, w Twoim przypadku, wydaje mi się zainstalowanie tego: http://www.mp.pl/system/
    Program ten spełnia wszystkie normy, łącznie z wydrukiem recept, co jest bardzo ważne w związku ze zmianami przepisów.
    stimoroll
    Level 20  
    Najlepszym wyjściem byłby program który by to w locie konwertował.
    Tak jak powiedziałem.
    Drukarka ustawiona na latin2, a zostawia mi puste pola zamiast znaku.

Muszę chyba program zmienć, ale niestety MD, ten co poleciłeś nie wchodzi w grę. Nie pójdzie na P100 , 48 MB RAM z Win 95.
    Czyli wchodzi w grę napisanie programu od nowa lub inny program lub zmiana sprzętu.

A myślałem że da się jakoś prosto to załatwić.
    Zwierzak_PAH
    Level 26  
    Jednak w DJCP są ustawienia strony kodowej.

Character Set:
    PC8, Code Page 437 (Default), multiple language support

http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/document?lc=en&cc=pl&docname=bpd02822&product=60425&dlc=pl&lang=en

Tyle że problem może być inny, program jest pod dosa i w domyslam się że jest napsany w Clipper a tu czasem piszący robili sterowniki pod drukarke i możliwe że odwołuje sie on w taki sposób że pomija ustawienia drukarki i systemu, tylko bezposrednio daje kody sterujące speczyficzne dla np: epsona.
    Lecz:
    http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/document?lc=en&cc=pl&docname=bpd06939&product=60425&dlc=pl&lang=en

niby HP podaje że powinno działać.