Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wzmacniacz-Mikser-Komputer brak dźwięku

rebek69 18 Apr 2012 16:15 3482 4
    rebek69
    Level 9  
    Cześć
    Mam nastepujący problem
    Posiadam stary wzmacniacz Audiona 6100 który mam podłączony przez TAPE1 do Miksera reloop rmx 20 do wejścia REC. Do miksera mam podpięty mikrofon więc wiem że wszystko działa bo dźwięk z majka idzie do wzmacniacza i na kolumny. Ale problem zaczyna się gdy podłączyłem mikser do komputera, przez Ch1 i do Line In w dźwiękówce. nie wiem czy to prawidłowe podłączenie ( z tego co widać chyba nie :P ) ale z komputera żaden sygnał nie idzie przez mikser do wzmacniacza i na kolumny.
    prosił bym o proste wytłumaczenie gdzie leży błąd.
    peloks
    Level 27  
    Powinno być podłączone do Line Output.
    adambyw
    Moderator of Acoustics
    Bo podłączasz wejście do wejścia.
    Skorzystaj z wyjść master na jackach lub RCA i z nich do wejścia line in w komputerze. To pozwoli ci nagrać na komputerze sygnał z miksera.

Natomiast podłączenie wyjścia line OUT (headphones) w komputerze do CH1 LINE, pozwoli ci przesłać sygnał z komputera przez mikser na kolumny.
    rebek69
    Level 9  
    dziwne, podłączyłem tak jak kolega wyżej napisał i nie działa.
    Ze wzmacniacza do Ch1 w mikserze i z miksera przez REC do Mic IN w kompie i z Master do Line In w kompie

teraz nie słychać nawet dźwięku z mikrofonu
    adambyw
    Moderator of Acoustics
    Ja tak napisałem? Przeczytaj jeszcze raz. Nic nie pisałem o podłączeniu wzmacniacza, czyli w domyśle - działa nie ruszaj.
    Po drugie jak podajesz i opisujesz połączenie, to zawsze w kierunku przesyłu dźwięku. Czyli nie z wzmacniacza do miksera, tylko z wyjścia miksera do wejścia wzmacniacza.

Znowu podłączasz wejście do wejścia i dziwisz się że nie działa. Troszkę pomyśl i będzie działać, bo zaniżasz poziom forum, a to już podpada o paragraf (temat do kosza). Zawsze podłączaj wyjście (out) do wejścia (in). W żadnym innym połączeniu nie będzie poprawnie działać.

Czyli z rec out miksera do line in w wzmacniaczu.
    Line out komputera do line in CH1 w mikserze.
    Mikrofon zostaw jak był.

Takie podłączenie pozwoli ci odsłuchiwać muzykę na kolumnach, plus mikrofon.