Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

UBUNTU, Sterownik dźwięku ALC662, ALSA, brak dźwięku + alternatywa dla SRS

1010011010 19 Apr 2012 01:41 17056 32
    1010011010
    Level 32  
    Witajcie.
    Jedyną rzeczą jaką trzyma mnie przy Windowsie (na razie) jest SRS audio sandbox dzięki któremu dźwięk na moich głośnikach jest o niebo lepszy (Genius SW-HF6000). Głośniki są podpięte pod płytę asrock 945gcm-s 3 gniazdami JACK (5.1). I tu mam problem gdyż oryginalnie są one przypisane pod mikrofon, line IN i głośniki, przy sterowniku mogłem zmienić je na wyjście dźwięku.

I teraz pojawia się pytanie do osób obeznanych w ubuntu, czy da się to jakoś zastąpić? Ubuntu najprawdopodobniej będę instalował najnowsze (z wyłączeniem Unity). Aktualnie używam na laptopie 10.04 i przyzwyczaiłem się już do GNOME.

Info ze strony producenta płyty:
    5.1 CH Windows® Vista™ Premium Level HD Audio (Realtek ALC662 Audio Codec).

Podsumowanie:
    Potrzebuję alternatywę dla SRS audio sandbox oraz możliwość uzyskania dźwięku 5.1 na ubuntu.

Pewnie wymagam zbyt wiele powyżej... ale jakby się dało to jeszcze z chęcią chciałbym użyć mój czytnik linii papilarnych (Microsoft Fingerprint reader).

Pozdrawiam i dziękuję za wszelakie porady!
    Platon
    Level 42  
    Dźwięk 5.1 ustawiasz we "Preferencjach dźwięku" (tam gdzie regulacja głośności) w zakładce "Sprzęt" i profil na dole - 5.1.
    1010011010
    Level 32  
    Witaj. Nie mam tam niestety dźwięku 5.1,
    Screen:
    Po zainstalowaniu Alsa i włączeniu go w tryb 5.1 dźwięk nadal jest STEREO.

Ma ktoś z Was pomysł jak zrobić 5.1 tak aby komputer już po uruchomieniu był w 5.1? Teraz jest to problematyczne ponieważ gdy go wyłączam i włączam wydaje głośny dźwięk ponieważ głośniki są podpięte pod 3 wejścia które normalnie są takie: Line IN, Głośniki, MIC a ze sterownikiem zmieniają się w 5.1 :(
    Platon
    Level 42  
    Masz tam dwa urządzenia do konfiguracji. Konfigurujesz odpowiednie?
    1010011010
    Level 32  
    Tak, górna karta to dźwięk z karty graficznej (HDMI).
  • Helpful post
    skynet_2
    Level 26  
    Mój CA0106 jest wykrywany poprawnie na ubuntu 11.10, ale ty korzystasz z 10.04 być może to jest część problemu.

Niektóre karty nie są wykrywane jako 5.1, możesz to wymusić poprzez edycje pliku:
    Code: text
    Log in, to see the code

zamień linijkę[blisko końca pliku]:
    Log in, to see the code

na:
    Log in, to see the code

starą możesz zakomentować, żeby jej nie usuwać:
    Log in, to see the code

Co do "SRS audio sandbox" nie używałem tego, ale domyślam się że to jakiś equalizer, do pulseaudio jest plugin pulseaudio-equalizer.

1010011010
    Level 32  
    Jak widzisz na obrazku SRS nie jest tylko eqalizerem. Pozwala mi zarządzać kanałami oraz dźwięk dzięki niemu dźwięk staje się żywszy. Z FLAC 2.0 potrafi zrobić 5.1 w bardzo dobrej jakości.
    Na czymś takim mi zależy. Jutro usunę 10.04 i zainstaluję 11.10, co prawda będę musiał wywalić Unity bo wg. mnie psuje system, ale może on da radę z 5.1
    skynet_2
    Level 26  
    Co do regulacji kanałów, przy 5.1 wygląda to tak:

Aktualnie używam tylko stereo, gdyż nie mam miejsca na coś większego.

Nie musisz reinstalować systemu, możesz sprawdzić na liveCD 11.10, za 4 dni wychodzi 12.04 LTS.
    Unity/Gnome nie robi różnicy bo i tak korzystasz z pulseaudio, być może powinieneś spróbować OSS4.

Skoro używasz FLAC, to pewnie też słyszysz papkę zamiast dzwięku przy odtwarzaniu MP3? :D
    1010011010
    Level 32  
    Skoro używasz FLAC, to pewnie też słyszysz papkę zamiast dzwięku przy odtwarzaniu MP3? Very Happy
    Zależy jaka jakość mp3. Powiem Ci tak, przy typowym 128Kbps słychać szumy, 320 jest OK. FLAC używam dlatego, że piosenki mam zgrane z płyt.

Zainstalowałem 11.10 i nadal nie mam opcji 5.1 :(

Dodano po 1 [godziny] 26 [minuty]:

skynet_2 Zastosowałem się do zmian w default.pa.
    Niestety, po zmianie widzi on 5.1 lecz nie działa to prawidłowo, tak jakby rozdzielał to 2.1 na 5.1 z ogromną stratą. Dźwięk jest gorszy niż muzyczka z nokii.

Dodano po 1 [godziny] 18 [minuty]:

Spróbowałem wg. zaleceń innego forum zainstalować alsa driver. Teraz jest jeszcze gorzej.
    skynet_2
    Level 26  
    Skoro pulseaudio w końcu rozdzielał na 5.1, szkoda że nie sprawdziłeś każdego kanału z osobna za pomocą pliku testowego[5.1].
    Co do alsa driver, kompilowałeś ze źródłem alse? jeżeli nie to podaj linka do tej porady.

Dorzucił byś jeszcze wyniki:
    Code: bash
    Log in, to see the code
    Log in, to see the code

Możesz też próbować z OSS4, niektórzy polecają ten system dźwięku.
    1010011010
    Level 32  
    Log in, to see the code

Log in, to see the code

"Skoro pulseaudio w końcu rozdzielał na 5.1, szkoda że nie sprawdziłeś każdego kanału z osobna za pomocą pliku testowego[5.1]. "

Rozdzielał... to za dużo powiedziane. Rozszerzał dźwięk z 2.1 do 5.1 - ale jakość była okropna.

Co do tego skąd to stąd:
    Ubuntu-pomoc

Dźwięk:
    UBUNTU, Sterownik dźwięku ALC662, ALSA, brak dźwięku + alternatywa dla SRS UBUNTU, Sterownik dźwięku ALC662, ALSA, brak dźwięku + alternatywa dla SRS UBUNTU, Sterownik dźwięku ALC662, ALSA, brak dźwięku + alternatywa dla SRS
    Terminal (sudo dpkg-reconfigure linux-sound-base):
    Oczywiście zmiana + reboot nic nie daje.

aplay: device_list:240: nie znaleziono żadnych kart dźwiękowych...

Może dałby radę ktoś pomóc mi poprzez pulpit zdalny? Znacznie łatwiej pójdzie to komuś obeznanemu w temacie.

Dodaje w załączniku plik z informacją - alsainfo wygenerowany poprzez
    Log in, to see the code
  • Helpful post
    skynet_2
    Level 26  
    W kolejności:
    nie
    Log in, to see the code

tylko
    Log in, to see the code

1010011010 wrote:
    Rozdzielał... to za dużo powiedziane. Rozszerzał dźwięk z 2.1 do 5.1 - ale jakość była okropna.
    To akurat nie ma znaczenia w tej chwili, skoro słyszałeś dźwięk 5.1 oznaczało to że twoja karta działa poprawnie.
    Być może wystarczyła by poprawka:
    Log in, to see the code
    lub
    Log in, to see the code
    w
    Log in, to see the code

Niestety co do tego skryptu, tego się spodziewałem, skompilowałeś alse ze źródeł.
    Ten pseudo skrypt pisał jakiś amator, jeżeli podczas instalacji coś się wywali to instalacja leci dalej.
    Nigdy nie uruchamiaj skryptów z sieci których nie rozumiesz, szczególnie jeśli autor nie podaje jak odwrócić wprowadzone zmiany, w ten sposób możesz rozwalić swój system w 0.001 sec.

----------------------------------------------------------------------

Instrukcje jak to wywalić:
    Na początku odinstalować skompilowaną ze źródeł alse:
    Log in, to see the code

następnie pliki znajdujące się w
    Log in, to see the code
    musisz usunąć z: [to polecenie zwróci katalog]
    Log in, to see the code

ponieważ tych plików jest dość dużo[181] możesz skorzystać z:
    Log in, to see the code

teraz przywrócenie pliku: snd-hda-intel.ko
    Log in, to see the code

i na koniec depmod:
    Log in, to see the code

teraz reinstalacja oryginalnych paczek:
    Log in, to see the code

po restarcie powinieneś mieć z powrotem dźwięk.
    1010011010
    Level 32  
    Log in, to see the code

Log in, to see the code

Wcale nie mam /home/konrad/alsa/.
    Po reinstalacji jądra i Alsa mam inny widok logowania - jak z ubuntu 10.04 - to normalne?
    On w pulseaudio nie widzi karty dźwiękowej wcale. Eh podoba mi się ubuntu i jakoś niechętnie mi wracać do windowsa :(
    Czeka mnie reinstalacja?

Dodano po 4 [godziny] 59 [minuty]:

Zainstalowałem na świeżo ubuntu 11.10. Teraz jestem w punkcie wyjścia (2.0) z samego początku tematu.
    Prosiłbym o informacje jak poprawnie zainstalować ALSA. Nie chcę nic zepsuć.
    Po dodaniu tego 5.1 do pliku konfiguracyjnego głośniki grają gorzej oraz CIĄGLE w 2.0. Dodatkowo przy każdym uruchamianiu (jak wcześniej) słychać dźwięk PUF! ze względu na to, że wyjścia to teraz LINE IN i MIC a nie poprawnie wyjście na subwoofer i satelity.
  • Helpful post
    skynet_2
    Level 26  
    1010011010 wrote:
    Prosiłbym o informacje jak poprawnie zainstalować ALSA. Nie chcę nic zepsuć.
    ALSA jest już w systemie, wersja 1.0.24; używając skryptu próbowałeś instalować prawdopodobnie 1.0.25.

Więc skoro znowu masz działający dźwięk:
    Log in, to see the code

Log in, to see the code

zmiana liczby kanałów na 6
    w pliku
    Log in, to see the code
    zastąp linijkę
    Log in, to see the code
    Log in, to see the code

restart pulseaudio
    Log in, to see the code

za pomocą alsamixer również możesz spróbować to ustawić[paczka alsa-utils]
    1010011010
    Level 32  
    skynet_2
    Dziękuję CI bardzo za pomoc :) W alsamixer ustawiłem 6ch, co wcześniej nie było możliwe. Dzięki temu po restarcie pulseaudio wykrył dodatkowe opcje takie jak właśnie 5.1 :) Teraz wszystko działa wyśmienicie, alternatywą dla SRS stał się Audacious.

UBUNTU, Sterownik dźwięku ALC662, ALSA, brak dźwięku + alternatywa dla SRS UBUNTU, Sterownik dźwięku ALC662, ALSA, brak dźwięku + alternatywa dla SRS

Zrobię jeszcze kilka testów, jak wszystko będzie OK zamknę i zdejmę temat.

DZIĘKI RAZ JESZCZE skynet_2
    skynet_2
    Level 26  
    Do dokładnej regulacji głośności możesz też użyć graficznego pavucontrol.

Audacious też używam, wersje 3.2.2 możesz zainstalować po dodaniu tego repo: ppa:nilarimogard/webupd8 wersja w głównym repo to 2.4.4 i jest ona dość stara.
    Audacious standardowo nie chowa się do tray'a, jest do tego wtyczka:
    Log in, to see the code

Co do braku:
    Log in, to see the code
    Skrypt standardowo taki katalog tworzył i do niego dociągał alse, więc założyłem że nadal jest.

Mam tylko jedno dwa pytania, jak w alsamixer ustawiłeś 6ch, czy zwyczajnie były ściszone?
    I czy edytowałeś
    Log in, to see the code
    ?

Tematu nie zdejmuj, może komuś się przyda.
    1010011010
    Level 32  
    W alsamixer po prawej była opcja wyboru 6ch lub 2ch, wybrałem 6ch i w tym momencie zamieniły się wyjścia na karcie dźwiękowej.
    /etc/pulse/daemon.conf nie edytowałem. Standardowe ustawienie było ok.

Zauważyłem jeszcze problem z efektami compiz - nie działają. Po wybraniu kostki pulpitu nic się nie zmieniło, przy próbie wyłączenia compizConfig wyłącza się. Używam gnome classic.

Dodano po 24 [minuty]:

Log in, to see the code

Przy instalacji nowego Audacious po dodaniu repo i instalacji z centrum oprogramowania. Z terminala jest tak samo.
    skynet_2
    Level 26  
    A mógłbyś zrobić screena kiedy możesz np. przełączyć 2ch<>6ch, bo naprawdę jestem ciekawy gdzie to siedzi.

compiz heh no nie działa, możesz spróbować:
    Log in, to see the code

a jak chcesz wyłączyć to:
    Log in, to see the code

Można podpiąć to do autostartu.
    Doinstaluj ccsm[paczka compizconfig-settings-manager], chyba większość efektów jest wyłączona standardowo na gnome-fallback.

Co do audacious:
    dziwne jest bo to wersja na 12.04:
    Log in, to see the code

repo dodałeś przez:
    Log in, to see the code
    ?
    możesz też przeinstalować:
    Log in, to see the code

Repozytoria możesz wyłączyć/sprawdzić/ponownie_włączyć przez: Synaptic>Ustawienia>Repozytoria>Inne Oprogramowanie
    1010011010
    Level 32  
    Co ciekawe centrum oprogramowania podaje:
    Wersja: audacious 3.2.2-1~webupd8~oneiric3 i nie zainstaluje.

Tak repo dodałem poprzez
    Log in, to see the code

Screen alsamixer:
    Po naciśnięciu strzałki w górę zmieniam 2ch na 6ch (po prawej).
    skynet_2
    Level 26  
    Pierwszy raz to widzę w alsamixer, dzięki że wyjaśniłeś.

Co do audacious, spróbuj wywalić i zainstalować on nowa paczkę audacious.
    Miałem podobny błąd po dodaniu repo, przy czym wtedy nie wszystkie paczki były aktualne, część była z 3.2 a część 3.2.1, 10min później było już ok.
    1010011010
    Level 32  
    Udało mi się zainstalować go przez Synaptic ale po pierwszym uruchomieniu mam o taki błąd:

WARNING: Audacious seems to be already running but is not responding.
    [frame.c:591] error: That mode cannot be!
    Naruszenie ochrony pamięci
    skynet_2
    Level 26  
    Jest to bug w bibliotece: libmpg123, spotkałem się z tym przy odtwarzaniu plików cue > tta i cue > flac.
    Przy czym nie występuje on zawsze, jeżeli po przeinstalowaniu [paczki: audacious-plugins] nadal będzie się wywalać, możesz spróbować skasować konfiguracje:
    Log in, to see the code

Jeżeli chcesz wrócić do poprzedniej wersji:
    1. odinstwalować audacious i resztę jego paczek, historię instalacji masz w Synaptic>Plik>Historia
    2. wyłączyć nilarimogard/webupd8 w Synaptic>Ustawienia>Repozytoria>Inne Oprogramowanie
    3. przeładować repozytoria w Synaptic>Odśwież
    4. zainstalować w wersji dostarczanej z systemem
    1010011010
    Level 32  
    Wywaliłem całkiem /home/user/.config/audacious
    I działa :)
    poprzednik
    Level 16  
    Offtop:

Ale z was masochiści zeby alsę molestować ze źródeł jak paczka siedzi w repo, a jak nie to można od wujka debiana.
    skynet_2
    Level 26  
    offtop: Przeczytaj od początku temat, bo twoje masochistyczne przypuszczenia są błędne :)
    1010011010
    Level 32  
    skynet_2 dzięki raz jeszcze za pomoc, wszystko działa bardzo dobrze. Już mnie nic nie przekonuje do powrotu na windowsa :)
    Alternatywą dla SRS stał się najnowszy audacious z pluginem extra stereo.

ps. na dobrej maszynie w WINE działa STEAM :) L4D2 i np. GTA SA chodzi bardzo dobrze.
    skynet_2
    Level 26  
    Podobno Valve na wydać Steam'a na Linux'a, pierwszą grą ma być właśnie L4D2.

Jeśli chcesz to wypróbuj 12.04 LTS będziesz miał spokój na kolejne 5 lat, nawet unity stało się używalne :)
    A właśnie unity, jest to wtyczka do compiz'a, można ją wyłączyć i używać np. cairo-dock:

Według mnie lepiej się sprawdza Gnome3 + 10 dodatków[z czego 4 poprawiłem], pomijając drobne poprawki w samym gnome.
    Gnome3 na jedną zaletę jest napisane w JS, jak coś przeszkadza to 4min i przepisane. :)
    poprzednik
    Level 16  
    skynet_2 wrote:
    offtop: Przeczytaj od początku temat, bo twoje masochistyczne przypuszczenia są błędne :)
    Ubuntu domyślnie ma pulseaudio ;)

Ale już nie spamujmy
    1010011010
    Level 32  
    poprzednik wrote:
    skynet_2 wrote:

Ale już nie spamujmy

Ale kto tu mówi o pulseAudio? Przecież problemem był brak dźwięku 5.1 + konfiguracja ALSA która łatwą nie jest.

Zaktualizowałem właśnie ubuntu do 12.04 LTS i dźwięk pozostał, lecz czeka mnie reinstalacja audacious.
    Niestety muszę przejść na Unity :( gnome mi się posypał a dokładniej brak zamknięcia okien - trudno, trzeba iść z biegiem czasu.
    Ma ktoś z Was pomysł jak przenieść pasek unity z lewego boku na dół jak w Windowsie? Trochę to irytujące :)
    skynet_2
    Level 26  
    poprzednik wrote:
    pulseaudio, które korzysta z alsy zaszytej w modułach jądra.
    Ale nie ma sensu tego tu wykładać, zapewne również wiesz jak to działa, a tworzenie 20 stron offtop'a[dźwięk w linuksie] w niczym nie pomoże. :D

@1010011010 wygląda to jakoś tak:
    Log in, to see the code

Większość programów może korzystać z pulseaudio:
    Log in, to see the code

Napisz o tym błędzie z gnome, może to być banalne do poprawy.
    Unity może mieć tylko pasek z lewej, przynajmniej w 11.10.

Dzisiaj jak będę miał chwilę, sprawdzę na liveCD co z tym gnome.
    Komputera używam do pracy i nie mogę ryzykować zachwianiem stabilności przy przejściu 11.10->12.04, przynajmniej nie teraz.