Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

excel - automatyczne wypełnianie komórek na podstawie innego arkusza

19 Kwi 2012 11:29 37139 28
  • Poziom 25  
    Witam,

    Czy ktoś wie czy można, a jeśli tak to jak, zrobić rzecz następującą

    W jednym arkuszu mam zestaw danych

    100 A B C D
    200 S S E R
    300 D E T Q

    itd.

    W drugim arkuszu chciałbym mieć, (poza wszystkim innym) 5 wierszy
    ilość
    litera_1
    litera_2
    litera_3
    litera_4

    pole ilość miałoby być listą rozwijaną skąd mógłbym wybierać 100, 200, 300 itd. a po wyborze pola litera_1 litera_2 litera_3 litera_4 automatycznie byłyby pobierane z pierwszego arkusza. i nie chce tego robić jakimś IF bowiem wierszy w pierwszej tabeli jest dużo więcej
  • Poziom 18  
    Sprawa jest bardzo prosta
    1. dodajesz nazwę zakresu dla pierwszej kolumny pierwszego arkusza (dla wartości 100,200...). Wystarczy zaznaczyć wszystkie, kliknąć PPM i "nazwij zakres".
    Nazywasz to jak chcesz, ja nazwałem "dane"
    2. w drugim arkuszu w komórce, w której chcesz wybierać z listy 100,200.. aktywujesz ją i w zakładce "dane" naciskasz poprawność danych.
    3. Jak się uruchomi w zakładce "ustawienia" z listy rozwijanej "dozwolone" wybierasz opcję "lista".
    4. W źródle wpisujesz "=dane" (bez cudzysłowów) - tutaj podajesz nazwę którą utworzyłeś zaznaczając 100,200... itd
    5. Następnie w rekordach poniżej korzystasz z funkcji wyszukaj pionowo, i zmieniasz tylko kolumnę (trzeci parametr) z której ma czytać wartość, ta funkcja.
    Jakbyś miał problem z tą funkcją to przepatrz wbudowaną pomoc w excelu, tam jest raczej wszystko klarownie opisane.
    Pozdrawiam
  • Poziom 2  
    Witam.
    Dokładnie czegoś takiego szukałem.
    Mam jeszcze jedno pytanie. Czy da się to samo zrobić w przypadku, gdy dane są w osobnym pliku a nie w osobnym arkuszu?
  • Poziom 12  
    zastosuj hiperłącze do danego pliku i odpowiednich danych w arkuszu
  • Poziom 2  
    Ok. Ale jak mam wprowadzić odwołanie do danych w innym pliku w wierszu "ŹRÓDŁO" w oknie Sprawdzenie Poprawności Danych? Czy tam wpisuję hiperłącze? Jak taki wpis wygląda?

    Czy mam przy pomocy hiperłącza pobrać do podstawowego pliku pobrać cały plik z danymi i dopiero z tego korzystać przy wyszukiwaniu i podstawianiu?

    Z góry dzięki i pozdrawiam.
  • Poziom 8  
    Witam,

    Potrzebuję pomocy w podobnej sprawie. Chcę stworzyć arkusz z listą rozwijaną . Wzór:
    excel - automatyczne wypełnianie komórek na podstawie innego arkusza

    Bardzo proszę o pomoc!
  • Poziom 8  
    Bardzo proszę!

    W arkuszu są dwie zakładki "Główny" i "Dane". Te dane, które są po lewej stronie arkusza głównego najlepiej jakby się znajdowały w zakładce "Dane".

    Z góry dzięki!
  • Poziom 8  
    Zależy mi na tym, żeby przy zmianie R1, R2 etc. zmieniały się te współczynniki przypisane do konkretnego R1, R2 etc. czyli np.
    przy wyborze R1 automatycznie uzupełnia nam komórki odnoszące do R1
    przy wyborze R10 -ll- -ll- -ll-
  • Poziom 19  
    Czyli jak w komórce A3 zmienisz wartość na R1 to w całym wierszu 3 powinny się zmienić wartości czy tak?
  • Poziom 8  
    Dokładnie tak,
    przy R1 powinny się zmienić dane przypisane do HB i HF oraz HC i HH
    (FTSH i HB= są obliczane jako HB*HF=FTSH i HB-FTSH=HB= ) - analogicznie w przypadku CSH i HC=

    przy R2 powinny się zmienić dane przypisane do AE i AI oraz AD i AG
    (CSA i AE= są obliczane jako AE*AI=CSA i AE-CSA=AE=
  • Poziom 8  
    Pozmieniałem bo tam były odniesienia do komórek a nie nagłówków. Powinno być teraz już wszystko jasne.

    Szare pole - komórki, które się oblicza
    Kolorowe pola - powinny się automatycznie uzupełniać z "danych"
  • Poziom 8  
    Poprzedni arkusz super ponieważ jest lista rozwijana i dane są w osobnej zakładce.

    Dostosuje sobie, dzięki i sorki za zamieszanie!

    Pozdrawiam!

    Dodano po 1 [godziny] 12 [minuty]:

    Niestety są błędy:
    FTSH - zamiast 0,33 a jest 0,40
    CSH zamiast 0,17 a jest 0,00
    AD zamiast 0,83 a jest 1,17

    I jeszcze pytanie czy można dodać np. 100 rekordów do "danych" i czy coś trzeba będzie zmieniać w arkuszu?
  • Poziom 19  
    Prezes otwórz plik kopia test-nowy.
    Junior85 napisał:
    I jeszcze pytanie czy można dodać np. 100 rekordów do "danych" i czy coś trzeba będzie zmieniać w arkuszu?

    zamiast
    =WYSZUKAJ.PIONOWO(L2;$A$2:$I$17;2;0)
    piszesz
    =WYSZUKAJ.PIONOWO(L2;$A$2:$I$100;2;0)
  • Poziom 8  
    Dzięki, jakoś sobie poradziłem ;)
  • Poziom 8  
    Witam,

    1.Chciałby zrobić formatowanie warunkowe dla komórek HB,AE oraz AD i HC. Jeżeli, któraś z tych komórek będzie mieć wartość <0,5 to wtedy wiersz kolorowany jest na dany kolor w komórce poziom

    2.Formatowanie HB i AE
    HB >=1,5 AE>= 2
    HB >=1 AE >= 2
    HB >=2 AE >= 2
    HB >= 0,5 AE >= 2 - wszystko w jednym kolorze

    Chodzi mi o formuły

    excel - automatyczne wypełnianie komórek na podstawie innego arkusza
  • Poziom 19  
    Zastosuj formatowanie warunkowe w karcie narzędzia główne.
  • Poziom 8  
    Tak wiem. Z formatowaniem w kolumnie (+ podkreślenie) z jedną wartością sobie poradziłem. Problem pojawia się gdy w grę wchodzą dwie lub więcej wartości. Pomimo wielu prób formatowanie "jeżeli" i "oraz" jest ponad moje siły :wink:

    Nie chodzi mi o gotowca tylko przykład...
  • Poziom 8  
    Panowie, mam kolejny problem. Z Formatowaniem warunkowym sobie poradziłem, ale z ostatnim zadaniem nie mogę sobie poradzić.

    W "Główny" chciałbym stworzyć listę zależną. Po wybraniu ligi zostają mi do wyboru przypisani do niej zawodnicy/drużyny.

    W załączniku plik
  • Poziom 8  
    Chyba źle zrozumiano mój wpis...

    "Dzięki krzychu.m! Dzięki Tobie jakoś sobie z tym poradziłem". Jestem ostatni do sarkastycznych odpowiedzi. Doceniam pomoc, szczególnie, że pod względem excel kozakiem nie jestem...

    Wracając do tematu... Formatowanie i podkreślanie udało mi się metodą prób i błędów zrobić.
    Z listą rozwijaną jest ten problem, że nie jestem w stanie przypisać konkretnej ilości danych do poszczególnej kategorii z listy rozwijanej, tak żeby po wyborze Drużynie A przypisać tylko i wyłącznie konkretnych zawodników.

    Oglądnąłem sporo filmików na youtube - film z AGD czy markami samochodów ale dalej nie potrafię sobie z tym poradzić.
  • Poziom 29  
    Junior85 napisał:
    ... Z listą rozwijaną jest ten problem, że nie jestem w stanie przypisać konkretnej ilości danych do poszczególnej kategorii z listy rozwijanej, tak żeby po wyborze Drużynie A przypisać tylko i wyłącznie konkretnych zawodników.

    Oglądnąłem sporo filmików na youtube - film z AGD czy markami samochodów ale dalej nie potrafię sobie z tym poradzić.

    ... :) ... z kolegi to prawdziwy cessator hortorum ... :) ... żeby tak się nie chciało wpisać w wyszukiwanie na elektrodzie/w sieci (tylko jakieś tam AGD na "wy-rurce") hasła "lista dynamiczna excel" ... :) ...
    Zależna_li...miczna.zip Download (3.99 kB)
  • Poziom 8  
    Bardzo dziękuję! Wierz mi, że sporo przeglądnąłem i widocznie to ponad moje siły.

    Problem można uznać za rozwiązany.

    Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję KAŻDEMU za wskazówki...