Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

HP LaserJet 4000 od razu ciągnie papier po włączeniu

19 Kwi 2012 19:33 1029 2
  • Poziom 13  
    Witam,

    mam drukarkę do zrobienia jak w temacie.

    Początkowo podczas wydruku czy to z kasety czy z tacy papier
    blokował się przed kasetą z tonerem (w przedniej części drukarki).
    Rozebrałem i znalazłem jakieś kawałki papieru które blokowały tor.
    Wyjąłem je i chyba drukarka drukowała normalnie tzn. brała z kasety po 1 szt. kartki.
    Poza tym jak ją otrzymałem i uruchamiałem to papieru nie ciągła podczas uruchamiania.

    Po oczyszczeniu toru, dałem jej do wydruku z 200 stron i zauważyłem że jak kończy drukowanie to w środku zostają 2 kartki niezadrukowane (jedna już prawie wychodzi na zewnątrz a druga jest jest tuż przed tonerem).
    Teraz jak w kasecie jest papier i ją włączę to od razu ciągnie papier (parę arkuszy) i po zakończeniu uruchamiania pokazuje zacięty papier.

    Zauważyłem, że jak podaję papier z tacy to jest ok. Wyjąłem kasetę i jak podaję z tacy to rolka separatora i ta co pcha papier w stronę separatora (te co podają papier z kasety) się nie kręcą.

    Jak zainstalowałem kasetę z papierem i dałem druk 1 strony to rolka co pcha papier w stronę separatora i separatoa kręcą się nawet wtedy gdy kartka ta co ma być zadrukowana jest już prawie wydrukowana i to powoduje że drukarka ciągnie kolejne kartki do wnętrza.

    I teraz pytanie : co jest nie tak ? wygląda jakby drukarka nie wiedziała że już ma przestać kręcić tymi rolkami

    Na drukarce uruchamiałem menu serwisowe, mogłem tam coś przestawić ?

    Za wszelkie info z góry dziękuje

    Pozdrawiam
    Darek
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 13  
    Witam,

    szukałem wcześniej, czy na elektrodzie było coś podobnego, ale źle wybrałem słowa kluczowe (nie wiedziałem jak opisać ową usterkę).

    Tak, to jest ta sama usterka i ta sama przyczyna.

    Rozebrałem drukarkę i tej gąbeczki nie było, pozostał tylko klej (chyba ktoś ją wcześniej rozbierał i usunął).
    Wyczyściłem klej ale było to samo. Wyglądało jakby po daniu napięcia na ten elektromagnes i odłączeniu dalej trzymał tą dźwignię.
    Okazało się, że w tym miejscu musi być ta gąbeczka (coś co powoduje że dźwignia lekko odstaje od elektromagnesu), bo sprężynka nie mogła cofać tej dźwigni.
    Po przyklejeniu czegoś innego o grubości ok. pół milimetra wszystko jest ok.
    Testowałem i drukarka działa .

    Dziękuje za pomoc !!

    Pozdrawiam
    Darek