Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Słabe ogrzewanie, klimatyzacja A4 B6 2003

Eiten1 20 Kwi 2012 07:58 2549 7
  • #1 20 Kwi 2012 07:58
    Eiten1
    Poziom 2  

    Witam

    W samocodzie Audi A4 2.0 FSI 2003 rok man nastepujący problem z ogrzewanie i klmatyzają:

    Ogrzewanie dziala tylko przy zamkniętym obiegu powietrza (grzeje bardzo mocno), natomiast klimatyzajca tylko gdy temperature ustawimy na minimalną wartość. gdy ustawie jakis stan pośredni nic się nie dzieje, brak wiatru zero. Słycahć że cos tam chodzi działa (prawdopodobnie słychać kompresor klimatyzacji bądz jakieś wiatraki) ale nie ma powiewu w środku samochodu. Dopiero gdy usatwie wartość na najmiższą zaczyna dmuchc i dmuch bardzo mocno i bardzo zimno ;). dziwna sprawa nie wiem o co sie zahaczyć ;/

    0 7
  • #2 20 Kwi 2012 08:57
    tomjed
    Poziom 27  

    A mówimy o climatronicu, czy o manualu?

    0
  • #3 20 Kwi 2012 10:16
    Eiten1
    Poziom 2  

    Mówimy o climatroniku.

    0
  • #4 20 Kwi 2012 14:15
    tomjed
    Poziom 27  

    Ale wiesz, że w klimatronicu temp jest ustawiana automatycznie, łącznie z "dystrybucją" powietrza? W zależności od temp, np gdy będzie ciepło to powietrze zimne będzie "gnało" przez kratki, jak zimno, to na ciepłe pow na nogi. A jak przełączysz na szybę to idzie całość na szybę? Po za tym zrób diagnostykę.

    pzdr

    0
  • #5 20 Kwi 2012 15:28
    Eiten1
    Poziom 2  

    Tak wiem ale gdy ustawie ogrzewanie na szybę na Hi i maxymalny powiew, powinno wiać. A nie wieje nic dopiero gdy wrzucę zamknięty obieg powietrza zaczyna dychać ;/

    0
  • #6 20 Kwi 2012 15:47
    Karaczan
    Poziom 39  

    Taka glupota, ale filtr kabinowy sprawdzales?

    0
  • #7 21 Kwi 2012 18:43
    Eiten1
    Poziom 2  

    Poszedłem krok dalej, rozkręciłem miejsce w którym jest filtr kabinowy (pod maską). I teraz gdy wlanczam ogrzewanie (otwarty obieg powietrza), słychać że samochód ciągnie powietrze ale go nie dostaje. Po rozkręceniu okazało się że nie uchylają się klapki nagrzewnicy (bo tak chyba nazywa się to urządzenie za filtrem kabinowym przez które dostarczane jest powietrze). Gdy uchyliłem na siłę klapki, zaczęło wić. Teraz pytanie dlaczego nie uchylają się one same?, rezultatem czego mam tylko ogrzewanie przy zamkniętym obiegu ;/

    0
  • #8 21 Kwi 2012 18:56
    Karaczan
    Poziom 39  

    W klimatroniku bez diagnozy komputerowej sie nie dowiesz za duzo.
    Silowniki mogly pasc albo zglupiec np.
    Ruszanie ta klapka na sile to raczej nie byl najlepszy pomysl.

    0