Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mazda demio - nie działa klimatyzacja.

Przemo-P21 20 Apr 2012 12:29 5438 3
Renex
    Przemo-P21
    Level 17  
    Witam. Problem jak w temacie.

Klimatyzacja oczywiście "nabita" - nie załącza się sprężarka klimatyzacji (brak sterowania sprzęgła). Nie mam schematu, bezpiecznik dobry, sprzęgło też - podejrzewam przekaźnik - tylko gdzie go szukać?

Proszę o pomoc i pozdrawiam...
  • Renex
    15darekvw
    Level 27  
    Sprawdzić cewkę,czujnik ciśnienia,sterowanie panel wewnątrz auta(włącznik)instalacje elektr.przekażnik jeśli jest,a jakie masz ciśnienia w układzie?bo jak będziesz miał za mało czynnika lub za dużo to tez ci nie załączy sie.
  • Renex
    Przemo-P21
    Level 17  
    Ciśnienie po obu stronach 4,8 bar - po podaniu "na krótko" napięcia na sprzęgło sprężarki, klima rusza i ciśnienia ustawiają się prawidłowo.
    Jak pisałem wcześniej podejrzewam obwód sterowania - od jutra zaczynam szukać, co do panelu to po włączeniu przycisku AC zapala się lampka załączenia klimatyzacji...co oczywiście nie oznacza jej załączenia :D

Chciałbym zacząć od przekaźnika sprzęgła sprężarki (podejrzewam że taki jest), sprawdzę czy działa sam przekaźnik i czy otrzymuje sterowanie...

Czujnik ciśnienia czynnika to też ciekawy wątek...

Czy ma ktoś może schemat sterowania tego układu a może rozmieszczenia przekaźników? :?:

Pozdrawiam.
    Przemo-P21
    Level 17  
    Problem rozwiązany, moje podejrzenie okazało się słuszne - nie było wysterowania przekaźnika cewki sprzęgła sprężarki.

Samochód trochę "dziwny" - przekaźniki rozrzucone po całej komorze silnikowej i pod kolumną kierownicy. Wobec braku informacji o szczegółowym ich położeniu (na Elektrodzie też była cisza) zmuszeni byliśmy z kolegą podjąć poszukiwania w ciemno.

PRZEKAŹNIKI CEWKI SPRĘŻARKI ORAZ WENTYLATORA SKRAPLACZA ZNAJDUJĄ SIĘ W KOMORZE SILNIKOWEJ NA PRAWYM NADKOLU POD OBUDOWĄ FILTRA POWIETRZA.

Jest tam jeszcze jeden przekaźnik ale nie dociekałem już od czego...(może od dmuchawy?)

Wszystkie trzy w osobnych osłonach gumowych.

5 cm od gniazda przekaźnika ukruszony był jeden z przewodów wysterowania cewki przekaźnika - nożyk, lutownica i wszystko działa :D

Pozdrawiam i zamykam temat.

Ten trzeci przekaźnik o którym była mowa to przekaźnik klaksonu.