Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pilarka DEDRA 7728 2500W wyrzuca zabezpieczenie przedlicznikowe

krzysiek_2008 20 Apr 2012 20:35 5054 19
Automation24
    krzysiek_2008
    Level 10  
    Zakupiłem pilarkę Dedra z silnikiem indukcyjnym jednofazowym o mocy 2500W. Podczas próby uruchomienia w ułamku sekundy wybija zabezpieczenie przedlicznikowe B25A nie wybijając bezpiecznika ta tablicy w garażu B20A. Zakupiłem do złagodzenia rozruchu soft start do silników o mocy do 3000W lecz i to nie pomogło gdyż w chwili dotknięcia startu nadal wyrzuca zabezpieczenie przedlicznikowe. Oddałem ją do serwisu aby sprawdzili czy nie ma jakiegoś zwarcia- odpowiedź z serwisu pilarka sprawna sugerujemy sprawdzić instalację elektryczną. Proszę o pomoc co może być przyczyną że wyrzuca zabezpieczenie przedlicznikowe. :?: [/code]
  • Automation24
    andrefff
    Level 36  
    Napisz coś o swojej instalacji, bo trochę mało danych.
    krzysiek_2008
    Level 10  
    Co konkretnie mam napisać o instalacji, dodam na razie że jest to instalacja w garażu pod blokiem.
    andrefff
    Level 36  
    Długości obwodów, przekrój przewodów, jakie zasilanie.
    krzysiek_2008
    Level 10  
    Powiem szczerze że nie bardzo wiem o co chodzi bo na elektryce to się w ogóle nie znam. Odległość licznika na klatce schodowej do tablicy z bezpiecznikami w garażu to około 6 metrów, przekrój przewodów na pewno co najmniej 1,5 mm
  • Automation24
    andrefff
    Level 36  
    To wezwij elektryka, nie można Ci pomoc jak nic nie jesteś w stanie powiedzieć.
    krzysiek_2008
    Level 10  
    Nie wiem jaki jest przydział mocy na garaż gdyż nie jest on moją własnością ja jedynie go wynajmuję.
    retrofood
    VIP Meritorious for electroda.pl
    krzysiek_2008 wrote:
    Zakupiłem pilarkę Dedra z silnikiem indukcyjnym jednofazowym o mocy 2500W. Podczas próby uruchomienia w ułamku sekundy wybija zabezpieczenie przedlicznikowe B25A nie wybijając bezpiecznika ta tablicy w garażu B20A. Zakupiłem do złagodzenia rozruchu soft start do silników o mocy do 3000W lecz i to nie pomogło gdyż w chwili dotknięcia startu nadal wyrzuca zabezpieczenie przedlicznikowe. Oddałem ją do serwisu aby sprawdzili czy nie ma jakiegoś zwarcia- odpowiedź z serwisu pilarka sprawna sugerujemy sprawdzić instalację elektryczną. Proszę o pomoc co może być przyczyną że wyrzuca zabezpieczenie przedlicznikowe. :?: [/code]

Wymień ten B 25A na nowy przed jakimikolwiek dalszymi czynnościami.
    Slalomy alpejskie to się robi dopiero po sprawdzeniu czy w ogóle jest śnieg.
    krzysiek_2008
    Level 10  
    No to muszę pogadać z elektrykiem ze spółdzielni aby mi go wymienił na nowy.

Dodano po 9 [minuty]:

Dodam jeszcze że przy pierwszej próbie uruchomienia wyrzuciło mi bezpiecznik w garażu i to był tylko raz a każda następna próba włączenia pilarki to dotknięcie włącznika i od razu przedlicznikowe wywala.
    krzysiek_2008
    Level 10  
    Mnie to dziwi że silnik 2500W wyrzuca takie zabezpieczenie wcześniej miałem pilarkę REMA też ponad 2000W i na bezpiecznikach B16A śmigała a przedlicznikowego B25 nigdy nie wyrzuciło.
    krzysiek_2008
    Level 10  
    A mam pytanie dlaczego w moim przypadku nie zadziałał soft start który jest przeznaczony do silników o mocy 3000W. Może moja pilarka ma jakieś zwarcie?

Dodano po 4 [minuty]:

Dodam też że do podłączenia pilarki używam przedłużacza o przekroju przewodów 3x1,5mm a na tym forum w innych tematach znalazłem coś takiego że przekrój przewodów przedłużacza może mieć też wpływ na to że wybija przedlicznikowe zabezpieczenie ( przedłużacz ma długość 10m)
    Awdeg
    Level 26  
    Jakby był prawdziwy softstart z odpowiednią czarakterystyką napewno by zadziałał ograniczył prąd w momencie startu.Przekrój przewodów przedłużacza nie ma nic wspólnego z wyzwoleniem bezpieczników,choć nie do końca im cieńcze przewody tym trudniej wyzwolić bezpiecznik,bo i impedancja większa pętli.Zaproś elektryka ,lub kogoś co ma wiedze i możliwości niech ci sprawdzi co trzeba niech dobierze bezpieczniki jakie trzeba,a jakby trzeba było odpowiedni softstart pisz na PW
    krzysiek7
    Moderator of Electricity
    krzysiek_2008 wrote:
    A mam pytanie dlaczego w moim przypadku nie zadziałał soft start który jest przeznaczony do silników o mocy 3000W.

Jaki Ty ten "soft start" zamontowałeś? Na pewno przeznaczony do silników komutatorowych, taki za 20 złotych, ale w pilarce masz silnik klatkowy, do którego on się nie nadaje.
    krzysiek_2008
    Level 10  
    Kupowałem do silnika indukcyjnego jednofazowego a jaki to jest to nie wiem na nim nic nie pisze nawet kto to produkuje. A masz może namiary na soft który był by dla mnie odpowiedni. Tak na marginesie to skasowali mnie 80zł i podłączany jest do gniazdka a do niego wkłada się wtyczkę pilarki.
    Awdeg
    Level 26  
    krzysiek_2008 wrote:
    Kupowałem do silnika indukcyjnego jednofazowego a jaki to jest to nie wiem na nim nic nie pisze nawet kto to produkuje. A masz może namiary na soft który był by dla mnie odpowiedni. Tak na marginesie to skasowali mnie 80zł i podłączany jest do gniazdka a do niego wkłada się wtyczkę pilarki.

Wiesz,ale do silnika indukcyjnego softstart z prawdziwego zdarzenia to tylko falownik,z drugiej strony mam kompresor z takim samym silnikiem bez softstartu i nie mam żadnych problemów.Napisz coś o instalacji,jakie zabezpieczenia i o jakiej charakterystyce masz przed licznikiem i po.
    krzysiek_2008
    Level 10  
    Zabezpieczenie przedlicznikowe mam B25A a na tablicy w garażu B20A oczywiście są to automaty .
    Verter
    Level 12  
    Awdeg wrote:
    A który z nich "wyrzuca"?

Na obydwa Twoje pytania odpowiedź już padła w tym temacie.
    Awdeg
    Level 26  
    krzysiek_2008 wrote:
    Podczas próby uruchomienia w ułamku sekundy wybija zabezpieczenie przedlicznikowe B25A nie wybijając bezpiecznika ta tablicy w garażu B20A
    No chyba nie bardzo, A tak w ogóle ja bym posprawdzał na innej instalacji np. u sąsiada .Jeśli będzie w porzadku to należy wymienić u siebie ten bezpiecznik przedlicznikowy
    krzysiek_2008
    Level 10  
    Muszę poczekać aż pilarka wróci z serwisu bo po wcześniejszej wizycie w serwisie wróciła poważnie uszkodzona. Dzięki za podpowiedzi. Jak ją będę miał to sprawdzę u sąsiada i dam znać na forum. Pozdrawiam wszystkich.