Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jeden czujnik ruchu na dwie funkcje - da się?

pit2501 21 Apr 2012 00:45 5628 13
Optex
    pit2501
    Level 10  
    Dobry wieczór,

mam pytanie odnośnie instalacji czujnika ruchu nad wejściem. Czy jest możliwe, aby ten sam czujnik "obsługiwał" dwa urządzenia, mianowicie zapalał lampę (po zmierzchu) i aktywował dzwonek (za każdym razem)? Chodzi o to, że ma on wisieć nad wejściem do księgarni, do której prowadzą schody (dlatego światełko wieczorem) i do pomieszczenia głównego, w którym raczej nie będę cały czas siedział (na zapleczu mam sporo pakowania książek itp), chciałbym więc wiedzieć, że ktoś schodzi po schodach.

Ciekawi mnie, czy tak się da zrobić, czy też trzeba dwa czujniki do dwóch urządzeń.
    Było by w ogóle dobrze, gdy to jeszcze był czujnik bezprzewodowy...:)

pozdrowienia
  • Optex
  • Helpful post
    robertamel
    Level 27  
    Z bezprzewodowym czujnikiem to myśle że tylko w połączeniu z np.centralką alarmową. W rozwiązaniu przewodowym dużo prościej ale jeszcze musiałbyś dokupić czujnik zmierzchowy.
  • Optex
  • Helpful post
    Francelektryk
    Level 18  
    pit2501 wrote:
    ten sam czujnik "obsługiwał" dwa urządzenia

Takie rozwiązanie jest możliwe ale tylko w przypadku jednoczesnej pracy tych 2 urządzeń ale całkowicie nie praktyczne - lampa po zmierzchu a dzwonek powiedzmy od 8.00 do 22.oo.
    pit2501 wrote:
    dobrze, gdy to jeszcze był czujnik bezprzewodowy

To rozwiązanie do dzwonka - gongu
    andrefff
    Level 36  
    Francelektryk wrote:
    Takie rozwiązanie jest możliwe ale tylko w przypadku jednoczesnej pracy tych 2 urządzeń ale całkowicie nie praktyczne - lampa po zmierzchu a dzwonek powiedzmy od 8.00 do 22.oo.

A dlaczego to niepraktyczne możesz rozbudować swoją myśl ?
  • Helpful post
    mickpr
    Level 39  
    pit2501 wrote:
    Dobry wieczór, mam pytanie odnośnie instalacji czujnika ruchu nad wejściem. Czy jest możliwe, aby ten sam czujnik "obsługiwał" dwa urządzenia, mianowicie zapalał lampę (po zmierzchu) i aktywował dzwonek (za każdym razem)? ...

Bez dodatkowych urządzeń - nie. Czujnik powinien aktywować dzwonek bezpośrednio, a w połączeniu z czujnikiem światła - (szeregowo) - aktywować światło.

Poniżej prosty schemat połączenia
    - czujnik ruchu otwarty gdy brak ruchu,
    - czujnik światła otwarty gdy brak światła.
    (przepraszam za kiepską jakość)
  • Helpful post
    zybex
    Helpful for users
    Każda czujka tego typu wykrywa ruch (bez względu na porę dnia), i dodatkowo ma obwód z czujką zmierzchową, która to w końcu decyduje czy zapalić światło czy nie.
    Aby zatem wykorzystać te dwie funkcje, musiałbyś zaingerować w środek takiej czujki i zrobić niezbędną adaptację.
  • Helpful post
    andrefff
    Level 36  
    zybex wrote:
    Każda czujka tego typu wykrywa ruch (bez względu na porę dnia), i dodatkowo ma obwód z czujką zmierzchową, która to w końcu decyduje czy zapalić światło czy nie.
    Aby zatem wykorzystać te dwie funkcje, musiałbyś zaingerować w środek takiej czujki i zrobić niezbędną adaptację.

Jakiego typu Kolega ma czujkę na myśli ? Jakąkolwiek by nie założył będzie działać wg powyższego schematu. To Tylko kwestia regulacji czujki a nie jakiś tam adaptacji. Pozostaje kwestia zapalenia tego światła na schodach gdy dzwonek nie zadzwonił.
    zybex
    Helpful for users
    Miałem na myśli typową czujkę ruchu do zapalania światła po zmroku. Czasem w takiej czujce dodają diodę świecącą, która zapala się gdy wejdziemy w zasięg czujki, a nie zapala światła bo jest widno.
    W tym momencie, gdy jest wykryty ruch (tu dioda świecąca), wykorzystujemy tą informację do uruchomienia dodatkowego dzwonka. Dodam, że dioda świecąca nie zawsze jest, ale zasada działania takiej czujki jest taka sama, czyli wykrywa ruch niekoniecznie załączając lampę.
    pit2501
    Level 10  
    wielkie dzięki wszystkim za odpowiedzi i dyskusję, teraz siadam z kawą i przyjrzę się schematom...:)

Dodano po 11 [minuty]:

ok,poczytałem i ponieważ wciąż mądrzejszy (przepraszam, ale elektryk ze mnie kiepski) nie jestem to jadę po kolei:)

robertamel wrote:
    Z bezprzewodowym czujnikiem to myśle że tylko w połączeniu z np.centralką alarmową. W rozwiązaniu przewodowym dużo prościej ale jeszcze musiałbyś dokupić czujnik zmierzchowy.

kabelek mogę poprowadzić, po prostu ciut więcej pracy, jak czujnik zmierzchowy to coś takiego np?:
    3.1.18. Zabronione jest publikowanie informacji do źródeł, które po pewnym czasie wygasają (publikowanie odnośników do stron o charakterze krótkotrwałym). [retrofood]

a mógłbym prosić jakiś prosty rysunek gdzie co podłączyć (zasilanie, lampa z czujką ruchu, czujnik zmierzchowy, dzwonek) żeby działało?

--------------------

mickpr wrote:

Bez dodatkowych urządzeń - nie. Czujnik powinien aktywować dzwonek bezpośrednio, a w połączeniu z czujnikiem światła - (szeregowo) - aktywować światło.

Poniżej prosty schemat połączenia
    - czujnik ruchu otwarty gdy brak ruchu,
    - czujnik światła otwarty gdy brak światła.
    (przepraszam za kiepską jakość)

no właśnie, pewnie wszystko tu widać, ale jak ślepy jestem... można bardziej łopatologicznie?

zybex wrote:
    Czasem w takiej czujce dodają diodę świecącą, która zapala się gdy wejdziemy w zasięg czujki, a nie zapala światła bo jest widno.
    W tym momencie, gdy jest wykryty ruch (tu dioda świecąca), wykorzystujemy tą informację do uruchomienia dodatkowego dzwonka.

Ba, tylko jak:)

jeszcze raz dziękuję i obiecuję, że jeśli dzięki temu forum uda mi się to zrobić, to każdy kto weźmie udział w dyskusji otrzyma rabat na zakupy w księgarni. Nie tylko stacjonarnej, ale mamy też stronę internetową, której teraz nie podam, żeby nie zostać posądzonym o reklamę...

pozdrowienia

PP

Dodano po 40 [minuty]:

posiedziałem chwilę i wymyśliłem takie cóś:

zasilanie do czujki ruchu, od czujki ruchu wychodzi do nadajnika dzwonka (dzwoni mi w środku:) i do czujki zmierzchowej, która - jeśli jest ciemno - przepuszcza zasilanie do lampy. dobrze kombinuję?

pytania i wątpliwości:

- czy da się przycisk od bezprzewodowego dzwonka przerobić tak, żeby wysyłał sygnał do dzwonka nie pod naciśnięciem guzika a pod wpływem sygnały z czujki ruchu?

- są dostępne dzwonki bezprzewodowe z wbudowanymi czujkami ruchu, np:

3.1.18. Zabronione jest publikowanie informacji do źródeł, które po pewnym czasie wygasają (publikowanie odnośników do stron o charakterze krótkotrwałym). [retrofood]

czy takie coś może być wstawione zamiast czujki ruchu i nadajnika dzwonka i będzie można podłączyć do tego czujnik zmierzchowy i lampę

- sygnalizacja pomiędzy czujką ruchu, a dzwonkiem w ostateczności nie musi być bezprzewodowa, prowadząc zasilanie mogę tą samą drogą wrócić kabelkiem do dzwonka, więc w sumie może to i lepiej, bo odchodzi jedno urządzonko do zamontowania nad drzwiami (im mniej tym lepiej:), więc w sumie to najlepszy układ byłby taki:

czy to zadziała?[/img]
    andrefff
    Level 36  
    Kup sobie lampę z czujką ruchu i dzwonek na 230 V. We wnętrzu lampy znajdziesz kostkę łączeniową a w niej powinny być trzy przewody dwa niebieskie razem i jeden brązowy lub czarny. Jeden niebieski podłączony jest do obsadki źródła światła. Drugi razem z kolorowym(czarnym lub brązowym) podłączone są do zacisków czujki ruchu. Z zacisków czujki wychodzi następny kolorowy i zasila żarówkę. Właśnie pod ten zacisk podłączasz zasilanie dzwonka, a jego przewód N (niebieski) podpinasz tam gdzie dwa N (niebieskie). Jeżeli w urządzeniach i w instalacji występują przewody żółto-niebieskie musisz je połączyć razem. Pamiętaj, że moc maksymalną żarówki musisz obniżyć o moc pobieraną przez zainstalowany dzwonek, inaczej spalisz czujkę.
    Prościej się nie da, bo schematu widzę i tak nie potrafisz odczytać. Powodzenia.
    zybex
    Helpful for users
    Tak może być. Czujka, która tylko wykrywa ruch (bez względu na porę dnia) i ona włącza zasilanie dzwonka, a także to zasilanie podaje dalej na obwód lamy przez włącznik zmierzchowy. Wszystko oczywiście na 230V.
    pit2501
    Level 10  
    ok, dzięki, wszystko zaczyna się klarować...

wygląda na to, że w takim razie mogę to wszystko uprościć jeszcze bardziej:

andrefff wrote:
    Kup sobie lampę z czujką ruchu i dzwonek na 230 V. We wnętrzu lampy znajdziesz kostkę łączeniową a w niej powinny być trzy przewody dwa niebieskie razem i jeden brązowy lub czarny. Jeden niebieski podłączony jest do obsadki źródła światła. Drugi razem z kolorowym(czarnym lub brązowym) podłączone są do zacisków czujki ruchu. Z zacisków czujki wychodzi następny kolorowy i zasila żarówkę. Właśnie pod ten zacisk podłączasz zasilanie dzwonka, a jego przewód N (niebieski) podpinasz tam gdzie dwa N (niebieskie). Jeżeli w urządzeniach i w instalacji występują przewody żółto-niebieskie musisz je połączyć razem. Pamiętaj, że moc maksymalną żarówki musisz obniżyć o moc pobieraną przez zainstalowany dzwonek, inaczej spalisz czujkę.
    Prościej się nie da, bo schematu widzę i tak nie potrafisz odczytać. Powodzenia.

tylko, czy aby ta czujka nie kieruje się przede wszystkim poziomem światła, tzn. za dnia ruch jest wykrywany, ale z powodu "widności" nie załącza światła, a więc i dzwonka?

i dlatego

zybex wrote:
    Tak może być. Czujka, która tylko wykrywa ruch (bez względu na porę dnia) i ona włącza zasilanie dzwonka, a także to zasilanie podaje dalej na obwód lamy przez włącznik zmierzchowy. Wszystko oczywiście na 230V.

takie rozwiązanie jednak musi jednak być zastosowane?

pozdrowienia
    andrefff
    Level 36  
    Zależy jaką kupisz czujkę i jak wyregulujesz. Musisz zrobić to tak aby działała wg Twoich założeń. Osobno się reguluje czułość światła i ruchu. Wadą tego rozwiązania jest to że żarówka będzie świecić w dzień, ale wstawisz jakiegoś LED-a i kieszeni Ci nie rozpruje. Ewentualnie bez jakiejkolwiek regulacji i też kłopotu nie będzie.
    retrofood
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Temat zamykam, gdyż pytający nie stosuje się do regulaminu. Poza tym ciągnięcie tematu tylko po to, żeby "naprztykać" sobie "pomógł", narusza dobre obyczaje.