witam mam male pytanko i nie wiem jak ustawic opcje w karcie tak zebym mial dzwiek 5.1. Mam amplituner pionka do ktorego zamiast dvd jest podlaczony komputer z karta dzwiekowa sound storm i teraz nie wiem jak to najlepiej podlaczyc tak zeby podczas ogladania np filmow byl dobry dzwiek dodam jeszcze ze polaczenie jest kablowe
niestety żeby mieć dolby digital czyli 5.1 na amplitunerze musisz wyprowadzić dżwięk z soundstorma przez wyjście cyfrowe coaxialne (cinch) lub optyczne (toslink) takowe wejścia muszą być w amplitunerze,
a w ustawieniach soundstorma musisz ustawić dolby digital i uaktywnić wyjście cyfrowe. Na normalnym kablu stereo uzyskasz na amplitunerze tylko dżwięk w formacie dolby prologic chyba, że podłączysz do soundstorma kable ze wszystkich wyjść i wepniesz je do analogowych wejść dolby digital 6ch discret input w amplitunerze bo soundstorm potrafi
dekodować dolby digital w czasie rzeczywistym ale będzie to dość duża wiązka kabli, kabel optyczny byłby najlepszy ale z tego co się orientuję
nie są one długie (prawdopodobnie 1.5 mb) więc komp musiałby być dość
blisko amplitunera. W którymś z numerów CHIP'a z tego roku jest artykuł na temat jak zrobić wyjście/wejście coaxial lub toslink do kompa.
pozdro ) mam nadzieję, że pomogłem
Dopiszę tutaj gdyż mam podobny dylemat a nie chce zakładać nowego wątku.
Znalazłem tutaj http://www.allegro.pl/show_item.php?item=53200785 kabel o długości 10 metrów. Też mam zamiar połączyć kartę dźwiękową z amplitunerem. I tu mam pytanie czy taka długość kabla ma jakieś większe znaczenie. Wiem że są kable wykonane z tworzywa jak również ze szkła. Ten podejrzewam jest tą wersją "słabszą" plastikową. Dodam, że nie zależy mi aż na super jakości dźwięku z kompa, wystarczy by było w miarę przyzwoicie.
Jak myślicie czy na takim kablu mogą być jakieś problemy??
Witam. Dlugosc przewodu optycznego nie ma zadnego wplywu na jakosc dzwieku - wazne,zeby swiatlo przechodzilo - jezeli nie bedzie przechodzic,albo beda za duze straty (a to bardzo watpliwe),to po prostu amplituner nie wykryje sygnalu i bedzie cisza. Pozdrawiam.