Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Komputer ma słabą stabilność

toxicman03 22 Apr 2012 17:03 2199 19
  • #1
    toxicman03
    Level 10  
    Witam mój problem polega na tym że czasami pojawia się bluescreen i komputer się resetuje poniżej dodaje zrzut z folderu minidump z problemem przez który się to dzieje

    Quote:
    Microsoft (R) Windows Debugger Version 6.6.0003.5
    Copyright (c) Microsoft Corporation. All rights reserved.


    Loading Dump File [C:\Users\Mateusz\Desktop\042212-24835-01.dmp]
    Mini Kernel Dump File: Only registers and stack trace are available

    Symbol search path is: *** Invalid ***
    ****************************************************************************
    * Symbol loading may be unreliable without a symbol search path. *
    * Use .symfix to have the debugger choose a symbol path. *
    * After setting your symbol path, use .reload to refresh symbol locations. *
    ****************************************************************************
    Executable search path is:
    *********************************************************************
    * Symbols can not be loaded because symbol path is not initialized. *
    * *
    * The Symbol Path can be set by: *
    * using the _NT_SYMBOL_PATH environment variable. *
    * using the -y <symbol_path> argument when starting the debugger. *
    * using .sympath and .sympath+ *
    *********************************************************************
    Unable to load image \SystemRoot\system32\ntoskrnl.exe, Win32 error 2
    *** WARNING: Unable to verify timestamp for ntoskrnl.exe
    *** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for ntoskrnl.exe
    Windows Vista Kernel Version 7601 (Service Pack 1) MP (4 procs) Free x64
    Product: WinNt, suite: TerminalServer SingleUserTS Personal
    Built by: 7601.17790.amd64fre.win7sp1_gdr.120305-1505
    Kernel base = 0xfffff800`02a65000 PsLoadedModuleList = 0xfffff800`02ca9650
    Debug session time: Sun Apr 22 15:35:37.107 2012 (GMT+2)
    System Uptime: 0 days 0:14:23.497
    *********************************************************************
    * Symbols can not be loaded because symbol path is not initialized. *
    * *
    * The Symbol Path can be set by: *
    * using the _NT_SYMBOL_PATH environment variable. *
    * using the -y <symbol_path> argument when starting the debugger. *
    * using .sympath and .sympath+ *
    *********************************************************************
    Unable to load image \SystemRoot\system32\ntoskrnl.exe, Win32 error 2
    *** WARNING: Unable to verify timestamp for ntoskrnl.exe
    *** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for ntoskrnl.exe
    Loading Kernel Symbols
    ......................................................................................................................................................
    Loading User Symbols
    Loading unloaded module list
    .....
    *******************************************************************************
    * *
    * Bugcheck Analysis *
    * *
    *******************************************************************************



    Use !analyze -v to get detailed debugging information.

    BugCheck C2, {7, 109b, 40b0001, fffffa8006c42f60}

    ***** Kernel symbols are WRONG. Please fix symbols to do analysis.

    Unable to load image \SystemRoot\System32\Drivers\aswSnx.SYS, Win32 error 2
    *** WARNING: Unable to verify timestamp for aswSnx.SYS
    *** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for aswSnx.SYS
    unable to get nt!MmSpecialPoolStart
    unable to get nt!MmSpecialPoolEnd
    *************************************************************************
    *** ***
    *** ***
    *** Your debugger is not using the correct symbols ***
    *** ***
    *** In order for this command to work properly, your symbol path ***
    *** must point to .pdb files that have full type information. ***
    *** ***
    *** Certain .pdb files (such as the public OS symbols) do not ***
    *** contain the required information. Contact the group that ***
    *** provided you with these symbols if you need this command to ***
    *** work. ***
    *** ***
    *** Type referenced: nt!_POOL_HEADER ***
    *** ***
    *************************************************************************
    unable to get nt!MmPoolCodeStart
    unable to get nt!MmPoolCodeEnd
    *************************************************************************
    *** ***
    *** ***
    *** Your debugger is not using the correct symbols ***
    *** ***
    *** In order for this command to work properly, your symbol path ***
    *** must point to .pdb files that have full type information. ***
    *** ***
    *** Certain .pdb files (such as the public OS symbols) do not ***
    *** contain the required information. Contact the group that ***
    *** provided you with these symbols if you need this command to ***
    *** work. ***
    *** ***
    *** Type referenced: nt!_POOL_HEADER ***
    *** ***
    *************************************************************************
    *************************************************************************
    *** ***
    *** ***
    *** Your debugger is not using the correct symbols ***
    *** ***
    *** In order for this command to work properly, your symbol path ***
    *** must point to .pdb files that have full type information. ***
    *** ***
    *** Certain .pdb files (such as the public OS symbols) do not ***
    *** contain the required information. Contact the group that ***
    *** provided you with these symbols if you need this command to ***
    *** work. ***
    *** ***
    *** Type referenced: nt!_POOL_TRACKER_BIG_PAGES ***
    *** ***
    *************************************************************************
    Cannot get _POOL_TRACKER_BIG_PAGES type size
    *************************************************************************
    *** ***
    *** ***
    *** Your debugger is not using the correct symbols ***
    *** ***
    *** In order for this command to work properly, your symbol path ***
    *** must point to .pdb files that have full type information. ***
    *** ***
    *** Certain .pdb files (such as the public OS symbols) do not ***
    *** contain the required information. Contact the group that ***
    *** provided you with these symbols if you need this command to ***
    *** work. ***
    *** ***
    *** Type referenced: nt!_KPRCB ***
    *** ***
    *************************************************************************
    *************************************************************************
    *** ***
    *** ***
    *** Your debugger is not using the correct symbols ***
    *** ***
    *** In order for this command to work properly, your symbol path ***
    *** must point to .pdb files that have full type information. ***
    *** ***
    *** Certain .pdb files (such as the public OS symbols) do not ***
    *** contain the required information. Contact the group that ***
    *** provided you with these symbols if you need this command to ***
    *** work. ***
    *** ***
    *** Type referenced: nt!_KPRCB ***
    *** ***
    *************************************************************************
    Unable to load image \SystemRoot\system32\drivers\fltmgr.sys, Win32 error 2
    *** WARNING: Unable to verify timestamp for fltmgr.sys
    *** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for fltmgr.sys
    Probably caused by : aswSnx.SYS ( aswSnx+b4300 )

    Followup: MachineOwner
    ---------


    dodam że dzieje się to na nowo postawionym systemie widnows 7.
  • #2
    wariato
    Level 43  
    Uważasz że pełnej konfiguracji komputera wraz z modelem i mocą zasilacza podawać nie trzeba bo mamy całe forum wróżek ?
    Dysk sprawdzić HDTune (nie pro) wkleić zakładki Health. Temperatury podzespołów ?
  • #3
    toxicman03
    Level 10  
    CPU:Intel Core 2 Quad Q8200 @ 2.33GHz 55 °C Technologia Yorkfield 45nm
    RAM:4,00 GB 2-Kanałowy DDR2 @ 399MHz (5-5-5-12)
    Płyta Główna:ASUSTeK Computer INC. P5QL-E (LGA775) 51 °C
    Grafika:PLE2607WSV (1920x1200@60Hz) ATI Radeon HD 4800 Series (ATI) 78 °C
    Dyski Twarde:977GB Seagate ST31000340AS ATA Device (SATA) 32 °C
    Napędy Optyczne:HL-DT-ST DVD-RAM GH22LS30 ATA Device
    Audio:SB X-Fi Xtreme Audio
    Zasilacz:TAGAN TG600-U33II 600W


    Screen z programu HD Tune

    Komputer ma słabą stabilność
  • #4
    rednask
    Level 14  
    przyczepił bym sie tego :

    Unable to load image \SystemRoot\System32\Drivers\aswSnx.SYS, Win32 error 2


    Oto dostępne informacje na temat aswSnx.sys:
    Property Własność Value Wartość
    Product name Nazwa produktu avast! avast! Antivirus System Antivirus System
    Company name Nazwa firmy AVAST Software AVAST Software
    File description Opis pliku avast! avast! Virtualization Driver Kierowca wirtualizacji
    Internal name Wewnętrzna nazwa aswSnx.sys aswSnx.sys
    Original filename Oryginalna nazwa pliku aswSnx.sys aswSnx.sys

    Może być To nawet plik re lokowany na twoim dysku gdzie masz 55 takich sektorów i robią błędy .

    Dodam co sie innym nie spodoba że takie chocki w 95 % użytkowników AMD i kart ATI .
    W opisie są normalne krachy windows NT , jadra systemu - poprostu coś poleciało mogą być to nawet stery do grafiki .

    Zanim zaczniesz kopać w sprzęcie zrób format dysku nie ten szybki tylko dokładny i zacznij instalacje windows 7 jeśli po zainstalowaniu i pierwszym restarcie zrobi sie tak to znaczy że wina sterowników do dysków twardych - jeżeli będzie działało po instalacji wszystko prawidłowo to co godzina doinstalowywać następne rzeczy pojedynczo robiąc - "uruchom ponownie " aż do wystąpienia błędu .

    Jeśli on nie wystąpi a system zacznie fixować po tygodniu to zastosuj mu sprawdzanie Everestem napięć i temperatur i SMART też odczytaj a jeśli nic to nie wykaże dopiero kop w sprzęcie wymieniając poszczególne rzeczy na inne - podmieniaj ale po błędzie dopiero .

    Nie będę opisywał 1000 błędów i możliwości powstawanie bluscren bo to zakrawa na proroctwo i stratę czasu - po kolei eliminuj błędy .
  • #5
    wariato
    Level 43  
    Dysk relokuje sektory i nadaje się do wymiany. Karta graficzna ma za wysoką temperaturę - kiedy ostatnio była czyszczona/wymieniana pasta termo przewodząca ?
    Zgraj ważne dane z dysku i rozglądaj się za nowym lub możesz spróbować tego: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1550200.html Uwaga wymaże to wszystkie dane z całego dysku.
  • #6
    rednask
    Level 14  
    myślę że to jednak duża wina w twoim dysku też tkwi bo masz 3 spin retry count czyli powtórne uruchomienia dysku po nieudanej próbie co zakrawało by na słaby zasilacz ale to eliminuje fakt posiadania Tagana 600w

    no i 55 relocate sector to dużo moim zdaniem - ja dysk oddałem na gwarancje jak miał tylko 4 nieudane próby uruchomienia w raid takie jedno nie uruchomienie może zniszczyć cały proces ładowania systemu .

    no ale 55 relokowanych sektorów to musiałeś chyba tym dyskiem rzucać :)
  • #7
    toxicman03
    Level 10  
    czyli te błędy mogą być winą uszkodzonych sektorów na dysku ? karte graficzna jak i cały komputer czyszcze co miesiąc sprężonym powietrzem,a pasty na grafice nie wymieniałem nigdy, czy wymiana coś da ?? dane juz zgralem, zamierzam kupic nowy dysk tylko chciałbym mieć 100% pewności że to dysk powoduje ten stan komputera.

    stan dysku byc moze wynika z tego że praktycznie jest on ciągle w pracy a przepracował już 24 tys godzin ;)
  • #8
    wariato
    Level 43  
    Wymiana pasty termoprzewodzącej na pewno nie zaszkodzi a może pomóc. BSODy są w tym przypadku najbardziej prawdopodobne z winy dysku. Tak czy inaczej skoro zamierzasz wymienić to po wymianie zobaczysz czy problemy znikną.
    Zapewne jeden lub kilka z plików systemowych jest w jakimś niestabilnym sektorze i system się wysypuje.
  • #9
    toxicman03
    Level 10  
    czy to możliwe? robilem nawet partycje na nowo jak instalowałem ostatnio system na nowo ?
  • #10
    rednask
    Level 14  
    jestem daleki od wymiany sprzętu i robieniu komuś niepotrzebnych kosztów - nie nastawiaj sie na wymianę - skorzystaj z drugiej porady - format przez/u albo erase dysku ale nie idź od razu w wymianę sprzętu może to logiczne błędy - oczywiście mowie o re-lokowanych sektorach .

    spin retry count jest prawdziwy i nie zmienny to błąd zawsze hardware .

    Pasta na grafice musisz mieć minimum AC MX2 i lepsze - bo zniszczysz grafikę pastą która przewodzi prąd czyli te tańsze nie pomogą prawie w cale . Redony się grzeją i tyle :)

    temperatura co podałeś to diody otoczenia czy samego procesora graficznego ? bo karty mają niekiedy 2 czujniki temp.
  • #11
    wariato
    Level 43  
    Możliwe. Ciekaw jestem w jakim tempie przybywa relokowanych sektorów. Jeśli dość szybko rośnie to dysk już raczej do wyrzucenia jeśli jest po gwarancji.
  • #12
    rednask
    Level 14  
    wariato wrote:
    Możliwe. Ciekaw jestem w jakim tempie przybywa relokowanych sektorów. Jeśli dość szybko rośnie to dysk już raczej do wyrzucenia jeśli jest po gwarancji.


    też jestem ciekaw czy przybywają te re-lokowane sektory ale dowiedzielibyśmy się jak zrobił by dobry format albo erase - no rusz sie do tego i daj ponownie SMARTA - czekamy :)
  • #13
    toxicman03
    Level 10  
    temperaturę podałem z programu Speccy

    co do dysku to akurat mam jedno porównanie otóż w styczniu tego roku zrobiłem screena z HD Tune tak po prostu, czyli można porównać z okresu prawie 5 miesięcy


    oto screen zrobiony 3 stycznia 2012

    Komputer ma słabą stabilność

    a to screen zrobiony dzisiaj

    Komputer ma słabą stabilność
  • #14
    rednask
    Level 14  
    skorzystaj z posta i linku - "wariato" i zrób format dysku lub erase , Seagate nie są tak wadliwe by przyrastało w tak wielkim tempie może to wina czegoś innego .

    Albo wadliwy dysk przecież 1TB to nie jest starym dyskiem
  • #15
    toxicman03
    Level 10  
    ile takie zerowanie dysku może trwać przy rozmiarze 1000GB ? kiedyś gdzieś czytałem że 160GB zerowało się 7/8godzin to prawda ?

    Dodano po 8 [minuty]:

    ok zrobie to i napisze jak tylko przeprowadze tą operacje jak wygląda sprawa, na razie dziękuję wam za pomoc.
  • #16
    toxicman03
    Level 10  
    zrobiłem to co kazaliście i oto wynik z HDTune po całym tym zabiegu

    Komputer ma słabą stabilność

    dodam jeszcze screeny z programu MHDD

    to przed zerowaniem

    Komputer ma słabą stabilność

    a to po

    Komputer ma słabą stabilność
  • #17
    toxicman03
    Level 10  
    może ktoś napisać chociaż czy jest lepiej, gorzej bądź bez zmian ?
  • #18
    wariato
    Level 43  
    Wygląda na to że nic się nie zmieniło. Dysk do wymiany tak czy inaczej.
  • #19
    rednask
    Level 14  
    powiem tak ludziska pomykają na gorszych dyskach i narzekają ale nie kupują nowych - po erase fajnie zwiększyło ci sie na twoją korzyść dostęp do pliku .
    Co jak powiedział już jeden użytkownik ja też wymienił bym ten dysk zwłaszcza że seagate mają długą gwarancje .

    Możesz też przeskanować ten dysk i odczytać w których miejscach są te słabe sektory i jeśli to usterka twardego resetu kompa - skoków napięć to może jest to na byłej partycji C .

    Jeśli tak to zrób partycje i przemianuj partycje D na C omijając w ten sposób newralgiczne punkty tego dysku . Relokowane sektory nie zwiększają sie w zastraszającym tempie i są relokowane - czyli miejsce na takie operacje jeszcze dysk posiada - więc jechał bym na nim aż wyskoczą pending sektor i nie będą zamieniały sie na re-lokowane - wtedy drastycznie stabilność i szybkość dysku będzie malała .

    Jeśli masz gwarancje to nawet nie ma o czym mówić - oddaj go jak najszybciej z tym wydrukiem smart i do pisz wysypywanie sie systemu do kilku dni .
    Jeśli już gwarancji brak skorzystaj z pomysłu przerzucenia partycji systemowej z C na D a system po drugim uruchomieniu sam przemianuje part D na C"systemową " i bedziesz chulał na tym dysku aż do śmierci :)
  • #20
    toxicman03
    Level 10  
    usterka zdiagnozowana w 100% winę ponosił jak pewnie już wiecie dysk, odesłałem go na gwarancje, na system zakupiłem dysk SSD wszystko chodzi jak błyskawica, dziękuję wszystkim którzy starali się mi tu pomoc, dzięki.