Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

router adsl + AP klient w jednym urządzeniu

Jag3r 22 Apr 2012 17:46 1239 5
    Jag3r
    Level 10  
    Witam,
    pomimo poszukiwań nie udało mi się odnaleźć odpowiedzi na moje pytanie, ani tu ani w googlarce.

Szukam routera który jest w stanie obsłużyć neo od netii na linii tpsa,
    ale będzie w stanie pracować w trybie AP klienta. (nie jednocześnie)
    czyli w skrócie
    router adsl annex a/b + AP klient

Jak na razie realizuje to 2 oddzielnymi urządzeniami linsys + tp-link
    chciałbym kupić jedno mądrzejsze.
    jedyne co znalazłem to speedport500 i jego klony z FW w stylu Bitswitchera,
    wolałbym jednak coś nowszego i możliwie nazywającego się.

Speedporty maja ponoć problem z większymi prędkościami neo - teraz mam 10 chce zmienić na 20mbit, linia pozwala na to. Voip nie jest mi potrzebny.

Aktualnie producenci skupiają się na 3G, kiedyś widziałem taki router bodaj Tplinka albo linksysa teraz za nic nie mogę znaleźć.
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    Jag3r wrote:
    router adsl annex a/b + AP klient

Jeszcze się nie spotkałem z takim urządzeniem. Może napisz co chcesz realizować taką konfiguracją?
    Jag3r
    Level 10  
    99,9% czasu to praca jako router adsl
    ap klient to backup w razie jak linia/usługa zdechnie, żeby się do sąsiada/miejskiego netu podpiąć.
    Moja praca wymaga połączenia z netem i stad takie wygibasy i zeby to było 1 pudełko a nie 2.

W poprzednim kompie mialem WIFI wbudowane w plyte glowna i działało pieknie jako backup.
    jimasek
    Moim zdaniem rozwiązanie "backup-owe" w takiej konfiguracji jaką posiadasz obecnie jest jak najbardziej w porządku. Niestety nie wiem jak wygląda twoja sieć z ilu składa się komputerów i urządzeń (router, switch itp). Musisz zawsze brać pod uwagę że uszkodzeniu może ulec samo urządzenie i co wtedy? A tak masz możliwość korzystania z internetu przez router kliencki podłączony do sieci przez switch-a czy inny router dual-wan.
    Jag3r
    Level 10  
    rozwiązanie backupowe jest w porzadku bo działa ... ale nie pasuje mi po prostu, brak miejsca - chyba ze zmianie tplinka na linksysa jakiegos i postawie je na sobie.

Dziwi mnie natomiast brak takowej oferty na rynku.
    Czemu nie ma urzadzenia ktore da mi mozliwosc wyboru skad bede je "zasilał" netem,
    normalnie nisza rynkowa :D

anyway dzieki za zainteresowanie
    jimasek
    Po to są routery z dual WAN lub nawet większa ilością tych portów. Router z modemem ADSL ma służy aby uzyskania dostępu do internetu po linii telefonicznej a nie po to aby zabezpieczać backup, nie po to jest zaprojektowany.