Informacja dla szukających: to NIE jest nit tylko łeb wkręta. Można kupić lub zrobić sobie narzędzie, jest to (mniej więcej) elipsa o przekątnych 5 i 6 mm. Można sklepać rurkę, można też rozgrzać obudowę długopisu i wcisnąć na łeb wkręta.
Link
Owszem , potwierdzam ze jest to śruba na 100% , ja także nie posiadam odpowiedniego klucza, jednak z reguły są one delikatnie przykrecone i osobiscie radzę sobie wszelkiego rodzaju szczypcami czy kombinerkami..
Informacja dla szukających: to NIE jest nit tylko łeb wkręta. Można kupić lub zrobić sobie narzędzie, jest to (mniej więcej) elipsa o przekątnych 5 i 6 mm. Można sklepać rurkę, można też rozgrzać obudowę długopisu i wcisnąć na łeb wkręta.
Link
peloks, nadal "zdecydowanie"? Trochę pokory
Wielki szacunek że.
Kolega postarał się znaleźć coś takiego, ale dla mnie to jest nit.(Nitowanie to połączenie udarowe za pomocą młotka lub urządzeń mechanicznych młotopochodnych 2 lub więcej elementów ). Choć wikipedja nic o tym nie mówi. . Nitowanie swoje korzenie bierze z kowalstwa.
Choć możne mało kto o tym wie.
A teraz praktyka :
3 lata pracowałem jako kowal, kończąc szkołę mechaniczną, u legendy kowalstwa Pana Srodka _Mistrza Polski o ( narodowości Ukraińskiej) ,w kowalstwie,
Technologia dla praktyków, czy jak kto woli (standaryzacja), w wolnym tłumaczeniu Dla inżynierów przez małe i ,lub technologów, podlegającym ideom, komercjalizacji, oraz szkoleniom audytorów ,szefom, kierownikom, nic o tym nie mówi., albo nie chcą wiedzieć. (sprawdzone praktycznie). A nawiązując do tematu [Łącząc 2 elementy za pomocą nitu metalowego czy też materiału organicznego (np: drewnianego), to nie żart.(Krokwie stodoły za pomocą kołków drewnianych zaklepanych z dwóch stron), nazywane jest nitowaniem. Tak jak Dziad powiedział.
Walenie wkręta młotkiem czy udarem z rotacją? Mowa także wkrętach o skoku gwintu 5 i 6 mm. a nie o przekątnych 5 i 6 mm , punktakiem czy też stemplem, też nazywamy nitowaniem.
Za nie udzielenie pokory Przepraszam Kolegę .