Witam, na początku dodam, że nie mam żadnego problemu, wszystko to co chcę działa i wgl, ale nurtuje mnie jedna sprawa. Otóż używam Atmegi8 na zestawie uruchomieniowym, która taktowana jest kwarcem. W dokumentacji odszukałem, że kwarc podpina się do tych samych nóżek co piny PB6 i PB7. Co się zatem dzieje na tych pinach, jeśli ja w moim programie je wykorzystuje jako wyjścia/wejścia? A może ja w ogóle nie korzystam z kwarcu i wcale o tym nie wiem? Można jakoś sprawdzić z jakiego źródła jest taktowany procesor?
Dodam, że używam programatora usbasp, programy piszę w Programers Notepad a jedyna "konfiguracja" jaką widziałem na oczy to plik Makefile, który też w większości został przeze mnie wyklikany. Tam właśnie mam wpisaną częstotliwość zegara ale nie widziałem linijki, która mówiła by czy to ma być wewnętrzny oscylator czy kwarc. Nigdy też nie używałem Fuse Bitów (nawet nie wiem gdzie się je ustawia).
Będę bardzo wdzięczny za proste i zwięzłe przybliżenie mi tego tematu i rozwianie wątpliwości.
Dodam, że używam programatora usbasp, programy piszę w Programers Notepad a jedyna "konfiguracja" jaką widziałem na oczy to plik Makefile, który też w większości został przeze mnie wyklikany. Tam właśnie mam wpisaną częstotliwość zegara ale nie widziałem linijki, która mówiła by czy to ma być wewnętrzny oscylator czy kwarc. Nigdy też nie używałem Fuse Bitów (nawet nie wiem gdzie się je ustawia).
Będę bardzo wdzięczny za proste i zwięzłe przybliżenie mi tego tematu i rozwianie wątpliwości.