Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Szukam potężnych wyświetlaczy numerycznych

Hooch180 23 Apr 2012 16:02 2091 23
    Hooch180
    Level 10  
    Witam.
    Szukam jak największych minimum 30cm (wysokość znaku) wyświetlaczy numerycznych (7 segmentowe, lub coś podobnego).
    Optymalna wielkość znaku to tak od 50cm do 100cm. (Wiem... potęga).

Buduję zegar. Tak naprawdę to obojętne jaki to będzie typ wyświetlacza.
    Może być mechaniczny, albo świecący... obojętne.
    Ma być jak największy. Nigdzie nie mogę czegoś takiego znaleźć.

Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.
    vodiczka
    Level 43  
    LED 3W Φ 40mm 20 na segment x 7 segmentów x 4 (bez sekund) = 560 szt LED.
    kybernetes
    Level 39  
    Zrób tak jak radzi Rzuuf ale zamiast zwykłych żarówek kup żarówki specjalistyczne do sygnalizacji ulicznej (trwałość 10000 godzin). Świetlówek unikaj bo w takim trybie pracy szybko padną a jeśli to ma wisieć np. 20 m nad ziemią i np. w zimie i w deszczu to czeka Cię przykra wspinaczka. Pudło wyświetlacza zrób z profili aluminiowych takich jakie się stosuje do reklam podświetlanych. Na wierzch ciemna plexa barwiona, pod spód filtr rozpraszający, komory poszczególnych segmentów odizolowane optycznie ściankami. Być może zrobią Ci coś takiego w zakładzie wykonującym reklamy świetlne.

PS: Zadbaj o odpowiednią wentylację obudowy - żarówki wydzielają ciepło.
    Hooch180
    Level 10  
    Dziękuje za sugestie.

Jestem bardziej programistą niż elekrykiem dlatego szukam gotowych komponentów.
    @nuszek - Super, brakowało mi tej nazwy: Wyświetlacz elektromagnetyczny
    @vodniczka, kybernetes - Też super pomysł, chyba taniej będzie zlecić wykonanie takiego panelu znojememu elektronikowi (da mi schemat i następne sam sobie zrobię) niż kupno gotowca.

Jeszcze raz dziękuje za pomoc.

P.S.
    Myślałem aby sygnał przesłać przez takie cudo "USB via Ethernet" Czyli przejściówka z USB na Cat5 na USB. Zasięg 100m powinien działać bez problemów.
    vodiczka
    Level 43  
    Wyświetlacz elektromagnetyczny jest energooszczędny, przynajmniej w dzień. Rozwiązanie na ledach czy żarówkach nie. Gdybyś zbudował giganta na 560 ledach to przy wyświetleniu czterech ósemek ponad 1,5 kW mocy.
    Hooch180
    Level 10  
    vodiczka wrote:
    Wyświetlacz elektromagnetyczny jest energooszczędny, przynajmniej w dzień. Rozwiązanie na ledach czy żarówkach nie. Gdybyś zbudował giganta na 560 ledach to przy wyświetleniu czterech ósemek ponad 1,5 kW mocy.

To ma być zegar na zawody łucznicze odliczający sekundy. 3 wyświetlacze.
    Zawody i tak są w dzień więc nie musi się wybitnie świecić.

Już wysłałem zapytania do kliku firm oferujących takie wyświetlacze.
    Jutro zapytam znajomego za ile by wykonał taki na ledach.
    nuszek
    Level 29  
    Wpisz w YuoTube:
    MISTRZOSTWA ŚWIATA w PŁUKANIU ZŁOTA - ZŁOTORYJA 2011- WIELKI FINAŁ - cz2.

Tam jest film z zegarem elektromechanicznym używanym do liczenia czasu, a jak jest niepotrzebny stoper to zegar wyświetla czas i temperaturę.
    Wojtik
    Level 13  
    Wiem, że to co napiszę, jest troszkę szalone, ale...
    Może zaryzykujesz, zbudowanie wyświetlacza ze świetlówek?? W zasadzie, masz do wyboru różne długości (nawet 1m i więcej), oraz różne moce. Uzyskany w ten sposób segment, mógłbyś mieć 2 metrowej wysokości :crazyeyes: . Startery elektroniczne "zapalają" natychmiast (bez mrugania). Widoczne byłyby z daleka.
    Dla przykładu świetlówka T8 36W na alledrogo jest za 4,70PLN (długość 120cm).
    Hooch180
    Level 10  
    To Nie jest głupi pomysł. Nie wiem tylko jak świetlówki i startery zniosą 3000 zmian na godzinę.
    mikas3676
    Level 14  
    Czy znak o wysokości 24cm byłby wystarczający? Bo mam takie wyświetlacze, 4 sztuki
    vodiczka
    Level 43  
    mikas3676 wrote:
    Czy znak o wysokości 24cm byłby wystarczający? Bo mam takie wyświetlacze, 4 sztuki

Hooch180 wrote:
    Szukam jak największych minimum 30cm (wysokość znaku) wyświetlaczy numerycznych (7 segmentowe, lub coś podobnego).

Polecam uważnie śledzić temat.
    Hooch180
    Level 10  
    Dzięki.
    Już wysłałem do nich zapytanie.
    200zł / moduł +20EUR za nitowane moduły.

Te moduły mają dziwne sterowanie. 14pinów + jeden wspólny.
    vodiczka
    Level 43  
    Zastanowiła mnie następująca uwaga:

"Czas, po jakim może nastąpić następny impuls sterujący, musi być tak dobrany, aby maksymalna temperatura uzwojenia nie przekroczyła wartości podanej wyżej.
    Jednocześnie kolejny impuls może nastąpić dopiero w momencie, kiedy energia zgromadzona w cewce rozproszy się."

Ten czas powinien być podany w specyfikacji technicznej, ewentualnie dwa czasy dla górnej i dolnej temperatury eksploatacji.
    Przy zakupie "w ciemno" po zamontowaniu może okazać się że odliczanie sekundowe na tych wyświetlaczach nie będzie możliwe albo możliwe tylko zimą przy -10.

Sterowanie typowe - 2 piny na segment plus wspólna masa. Każdy segment sterowany jest przez dwa elektromagnesy, za pomocą dwu cewek - set / reset
    Hooch180
    Level 10  
    Dzwoniłem tam.
    Koszty są dość wysokie
    3 segmentowy wyświetlacz 45 z sterownikiem kosztuje 2500zl.
    Bez sterownika 1900zł (200zł na segment).

Chyba kupię ze sterownikiem bo nie mam na tyle wiedzy aby samemu coś zbudować.
    Chyba że ktoś by pomógł.

Chciałbym tym sterować za pomocą Arduino. Ale 45 pinów... Arduno już drożej wyjdzie. Do tego kupa przekaźników.
    vodiczka
    Level 43  
    Co rozumiesz przez "3 segmentowy wyświetlacz 45 z sterownikiem kosztuje 2500zl"
    Czy zespół trzech modułów siedmiosegmentowych? jeżeli tak to nie jest strasznie drogo, same ledy są droższe nie mowiąc o reszcie.
    Spytaj o funkcję sterownika, może on obsługuje piny modułów a wejście jest mniej rozbudowane. I koniecznie dopytaj o minimalny czas przerwy między impulsami (napsz co odpowiedzieli) sam jestem ciekaw.
    Hooch180
    Level 10  
    Sterownik jest na rs232. (Przejściówka na USB to parę złoty).
    Nie pytałem o szczegóły. Ale facet powiedział że jest lista prostych komend. Czyli napisanie programu to robota na kilka minut.

Co do czasu impulsu. Gdzieś tam czytałem że to jest 100ms przy tych małych i idzie w górę wraz z wielkością. O ile pamiętam 200ms dla 45cm i 250ms dla 60cm.

Tak. chodziło o wyświetlacz złożony z trzech 7segmentowych modułów.

Cena nie jest zła.
    vodiczka
    Level 43  
    Hooch180 wrote:
    Co do czasu impulsu. Gdzieś tam czytałem że to jest 100ms przy tych małych i idzie w górę wraz z wielkością. O ile pamiętam 200ms dla 45cm i 250ms dla 60cm.

Nie pytałem o czas impulsu tylko przerwy między impulsami. Spójrz na mój dzisiejszy wpis z godziny 13.54. Co prawda w przykładowych zastosowaniach znalazłem tablice sportowe z zegarem sekundowym więc jednak odliczanie sekundowe jest możliwe ale ciekawi mnie czy czas przerwy musi być dłuższy od czasu impulsu (ile %) czy nie.
    mikas3676
    Level 14  
    vodiczka wrote:
    mikas3676 wrote:

Hooch180 wrote:

Polecam uważnie śledzić temat.
    Wiem o tym, po prostu myślałem ze tak mała różnica nie będzie ważna
    vodiczka
    Level 43  
    mikas3676 wrote:

Kolego, jeżeli optymalna wysokość jest pomiędzy 50-100 a minimalna 30 to nawet 29 jest nie do przyjęcia. Inaczej Hooch180 napisałby: minimum 28 lub minimum 24.
    Hooch180
    Level 10  
    vodiczka wrote:
    mikas3676 wrote:

Kolego, jeżeli optymalna wysokość jest pomiędzy 50-100 a minimalna 30 to nawet 29 jest nie do przyjęcia. Inaczej Hooch180 napisałby: minimum 28 lub minimum 24.

Fakt 24 to trochę za małe.
    Ale cena jest dość atrakcyjna.

Muszę podliczyć cenę calego użądzenia. Jak klient będzie chojny (a pieniądze ma) to kupię te duże 60 lub 45 (na początek).

Dziękuje wszystkim za takie zainteresowanie tematem i pomoc.