Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sprawdź, czy 9 lipca stracisz dostęp do Internetu przez trojana DNSChanger

exti 23 Apr 2012 17:02 5562 9
  • Sprawdź, czy 9 lipca stracisz dostęp do Internetu przez trojana DNSChangerFBI ostrzega, że setki tysięcy osób mogą stracić dostęp do Internetu 9 lipca br., jeśli nie usuną ze swoich komputerów trojana DNSChanger. Może on infekować systemy Windows oraz Mac OS, natomiast użytkownicy systemów Linux, iOS, Android i innych są bezpieczni. Jego działanie polega na modyfikowaniu konfiguracji serwerów DNS na zaatakowanym komputerze tak, aby ten zamiast z pożądanymi przez użytkownika stronami łączył się z serwerami cyberprzestępców. Na reklamach, które owe serwery wysyłały do użytkowników zainfekowanych komputerów, zarabiali oni miliony dolarów.

DNSChanger odkryto już w 2007 roku i, jak się szacuje, od tamtego czasu zaraziły się nim miliony komputerów z całego świata. Choć serwery cyberprzestępców w zeszłym roku zostały zajęte przez FBI i estońską policję, to wciąż pracują, z tym że nie wysyłają już reklam. W przeciwnym wypadku zainfekowane komputery utraciłyby połączenie z Siecią. Utrzymywanie tych serwerów "przy życiu" jest jednak kosztowne, dlatego ostatecznie zostaną one odłączone 9 lipca. DNS Changer Working Group stworzyła specjalną stronę, na której bardzo łatwo możemy sprawdzić, czy wspomniany problem nas dotyczy, a jeśli tak, to jak możemy się go pozbyć.

Inna strona sprawdzająca

Źródło:
    http://www.forbes.com/sites/adriankingsleyhughes/2012/04/23/fbi-disinfect-your-computer-or-risk-losing-internet-access-come-july/

Cool? Ranking DIY
    About Author
    exti
    Level 32  
    exti wrote 2419 posts with rating 159, helped 10 times. Live in city Wrocław. Been with us since 2008 year.
    zygfryd.W
    Level 20  
    Czyli mogę liczyć na mały zysk z okolicznych miejscowości:P niby serwisantem nie jestem ale po znajomości latam po znajomych:)
    Anonymous
    Anonymous  
    szulat
    Level 23  
    poprawka...
    Quote:
    DNS Changer can infect both Windows and Mac systems. Linux users are safe, as are those using iPhones, iPads, Android devices and other systems.

zdecydowanie znaczy coś innego niż
    exti wrote:
    Może on infekować systemy Windows, Linux, Mac OS, iOS i inne.

no i july to na pewno nie czerwiec
    redlin
    Level 16  
    Rzeczywiście, news został źle przetłumaczony...
    mkpl
    Level 37  
    Co za problem format zrobić? Generalnie mnie nie dotyczy mam zamknięty system live na karcie SD jeden reset i się wszystko naprawi
    exti
    Level 32  
    szulat wrote:
    poprawka...
    Quote:
    DNS Changer can infect both Windows and Mac systems. Linux users are safe, as are those using iPhones, iPads, Android devices and other systems.

zdecydowanie znaczy coś innego niż
    exti wrote:
    Może on infekować systemy Windows, Linux, Mac OS, iOS i inne.

no i july to na pewno nie czerwiec

Poprawiłem to, dzięki.
    D214d3k
    Level 39  
    Pod pretekstem czyszczenia robala dostaniesz 3 inne. Tak się kończy komputerowa hipochondria.