Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Peueot 307 auto szarpie przy ruszaniu jak się rozgrzeje

Rychu1952 24 Apr 2012 09:06 5254 6
  • #1
    Rychu1952
    Level 9  
    Mam problem ze swoim Peugeocie 307 / rocznik 2002 /. Jak silnik zimny to wszystko jest OK, ale jak się rozgrzeje to w momencie ruszania szarpie autem i nie można płynnie ruszyć - wydaje mi się że nie jest to wina silnika, gdyż silnik nie gaśnie - normalnie pracuje. W momencie gdy w trakcie ruszania zwiększam obroty to szarpanie autem znika, no ale ruszam z '' piskiem opon'' Co to może być? Może ktoś spotkał się z takim problemem?
  • #2
    tata_jurek
    Level 10  
    Mam identyczny problem tylko samochod inny, Seat Alhambra TDI 1.9, 1998. Przy zimnym silniku rusza bez problemu. Moge bardzo wolno puszczac sprzeglo i samochod rusza bez szarpania. Po dluzszej jezdzie, okolo 1-2 godzin na autostradzie, kiedy stane w korku, nie moge normaplne ruszyc. Musze dodac duzo gazu, obroty powyzej 2200 / min i wtedy duzo mniej szarpie.
    Znajomy sugeruje, ze to pochodzi od sprzegla. Jesli silnik i podzespoly sie nagrzeja to docisk na sprzegle zmienia swoje wlasciwosci.
    Jakies inne sugestie?
  • #3
    ppiotr4
    Level 11  
    a ja w mojej Skodzie Octavii I 1999 1,9 TDI AHF 110HP mam podobnie tylko na zimnym silniku i w zimne dni - tzn. latem ruszanie jest płynne niezależnie od temperatury silnika i dynamiki ruszania, a im bliżej zimy i bardziej chłodno na zewnątrz, to po nocnym postoju przy ruszaniu z jedynki trzepie buda jak nie wiem co. Ja silnik jest zagrzany - to może jest ciut mniejsze szarpanie, ale mimo wszystko i tak występuje. Co ciekawe przy ruszaniu z dwójki nie ma żadnego szarpania. aha - może to jest istotne - ostatnio mam problemy ze miana biegów szczególnie z włożeniem 3-ki i 4ki no i może ciut z 5-tką tez.
    Czy to zatem wina jakiegoś czujnika sterującego parametrami przy ruszaniu. może to jakiś od temperatury, albo od prędkości ?? A może to wina skrzyni biegów? Bo chyba raczej nie koło dwumasowe skoro latem usterki te znikają a pojawiają się jesienią i zima.
  • #4
    tzok
    Moderator of Cars
    Skoro masz problemy z włączaniem biegów to albo skończyło się sprzęgło albo synchronizatory w skrzyni...
  • #5
    Aleksander_01
    Level 41  
    Miałem identycznie w Polonezie - sprzęgło do wymiany (u mnie pękły dwa listki).
  • #6
    ppiotr4
    Level 11  
    Ale tarcze sprzęgłową z dociskiem i łożyskiem oporowym wymieniałem nie dalej jak 20000 km temu - włożyłem SACHSA komplet.
  • #7
    Rychu1952
    Level 9  
    Wymieniłem tarszę sprzęgła oraz łożysko dociskowe i wszystko wróciło do normy.