Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

SHARP LC-32D12E nie startuje linux. Płyta vestel 17mb61

satanistik 24 Apr 2012 15:28 8481 10
    satanistik
    Level 27  
    Witam
    Płyta jak w temacie - płyta nie uruchamia się. Udało mi się ustalić że na płycie jest zainstalowany linux, połączyłem się z nim przez serwisowego RS-a i widać że Linux startuje lecz nie może zamontować jednej z partycji . Jest dostęp do KONSOLI TEKSTOWEJ LINUXa (dla Pana lamer - nie jest to konsola do gier ale konsola tekstowa czyli interfejs przez jaki można komunikować się z LINUXEM).

Przez pomyłkę napisałem ten post z konta kolegi (nie wylogowałem ) i został usunięty przez moderatora , pojawił się tam komentarz "naprawiasz konsolę czy telewizor" - naprawiam komputer który jest sercem tego TV.

Prośba do kolegów z forum - może ktoś ma uszkodzoną płytę 17MB62-2 w celu zgrania pamięci lub pliki aktualizacji do tej płyty.

Oto zrzut z terminala podłączonego do złącza diagnostycznego tej płyty.

[012345678][012345678] 0044
    [012345678][012345678] 0044
    _nUDRAM:  Flash: ----> u8RCmode = 0x1
    NAND:  nand_bbt: searching bbt....Bad block table found at page 131040, version
    0x01
    nand_bbt: searching bbt.....Bad block table found at page 131008, version 0x01
    In:    Out:   Err:   Net:   No ethernet found.
    IR_KEY = ff

#* NAND is already programmed (not Empty) ***

Reading data from 0x0 -- 100% complete.
       Image Type:      Verifying Checksum ... OK
    OK
    init started: BusyBox v1.14.1 (2010-06-23 18:41:22 CST)
    starting pid 178, tty '/dev/ttyS0': '/etc/init.d/rcS'
    Mounting conf
    Mounting vendor
    mount: mounting ubi1:VEN on /vendor failed: Invalid argument
    /etc/init.d/rcS: line 20: ./aurora.elf: not found
    starting pid 188, tty '': '/bin/echo /bin/Xjys > /proc/sys/kernel/hotplug'

Please press Enter to activate this console.
    # ps -w
      PID USER       VSZ STAT COMMAND
        1 root      2532 S    init
        2 root         0 SW<  [kthreadd]
        3 root         0 SW<  [ksoftirqd/0]
        4 root         0 SW<  [events/0]
        5 root         0 SW<  [khelper]
        8 root         0 SW<  [async/mgr]
       44 root         0 SW<  [kblockd/0]
       54 root         0 SW<  [khubd]
       57 root         0 SW<  [kseriod]
       73 root         0 SW   [pdflush]
       74 root         0 SW   [pdflush]
       75 root         0 SW<  [kswapd0]
      140 root         0 SW<  [mtdblockd]
      141 root         0 SW<  [nftld]
      171 root         0 SW<  [ubi_bgt0d]
      175 root         0 SW<  [ubi_bgt1d]
      177 root         0 SW<  [ubifs_bgt1_0]
      182 root         0 SW<  [ubifs_bgt0_0]
      189 root      2596 S    -/bin/sh
      190 root      3076 R    ps -w

Jak widać producenci zadbają aby poszczególne działy serwisowe musiały się połączyć ;-)
    lamer.
    Level 33  
    satanistik wrote:
    pojawił się tam komentarz "naprawiasz konsolę czy telewizor" - naprawiam komputer który jest sercem tego TV.

Mimo tego, tytuł tematu ma zawierać, markę, oraz symbol telewizora. Zasady działu punkt 3.
    Jeśli tytuł tematu będzie poprawny, pytania "co naprawiasz?" nie będzie. Więc popraw to czym prędzej.

satanistik wrote:
    Przez pomyłkę napisałem ten post z konta kolegi

Punkt 3.1.3 regulaminu znasz?
    Kcyś
    Level 19  
    Bywa że tego typu uszkodzenie powoduje nie kontakt dolnej masy procesora. Jeżeli montaż procesora jest BGA to moje info nie ma zastosowania. Moja wskazówka oparta jest na doświadczeniach z innymi MB które pokazywały podobne komunikaty przez terminal. Zakładam że napięcia zasilające procesor i pamięć są stabilne, o tym kolega nic nie pisze.
    lisek
    Service technician RTV
    Popatrz na pin.17 zlacza zasilania stb on/off. (chyba CN149 opisane)
    Jak masz ok. 1-2v i się "waha" to albo PSU albo Main.

Quote:
    PSU: 17PW26-4 (vestel)
    zasilacz -scalaki : DL321,FAN7711,
    polowe 9N50 3x.

p.s

Serwisówka na elektrotanya .
    Chassis b.wredne do naprawy (podobne 17MB60, 17MB62 )

takie chassis jak Twoje jest np. w SHARP LC-32D12E
    Matryca LTA320AP06 (Samsung)
    Inverter SSI320-4UA01 , na scalaku OZ9966SN
    satanistik
    Level 27  
    Problem jest na 99,9% programowy.
    Oddałem to do kolego Linux-owca i stwierdził że reset jest sprzętowy jednak system nie ładuje się przez błąd na partycji. Przydatna była by taka płyta aby zgrać brakujące pliki. Może ktoś miał b odsprzedać/pożyczyć/odstąpić? Jeżeli uda się to uruchomić podzielę się wynikami prac.

Moderated By lamer.:

Popraw tytuł tematu, zanim wszystko wyląduje w koszu.

satanistik
    Level 27  
    Nie mam TV - mam płytę którą dostałem od znajomego do naprawy.

Uaktualniam stan naprawy :
    Na płycie znajdują się dwie pamięci jedna to pamięć szeregowa SPI 25c8005 1MB.
    Pamięć ta zawiera bootloader który ładuje Linux-a z pamięci NAND FLASH .

Zawartość tej pamięci była przyczyną resetowania się systemu. Udało mi się zdobyć ten wsad z innej płyty w której jednak również sam Linux jest uszkodzony (nie uruchamia się w ogóle). Teraz przydał by się specjalista od Linux-a żeby rozpracować to dalej.
    Czebu
    Level 20  
    satanistik wrote:

W związku z tym zastanawiam się, czy oznaczenie tego telewizora napisałeś, bo moderator Cię zmusił? Czy może napisałeś je, bo rzeczywiście jest to telewizor marki SHARP LC-32D12E?

Trochę zainteresował mnie ten temat i w związku z tym szukałem schematu tej płyty. I znalazłem: https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=10353661#10353661

satanistik. Jeżeli to rzeczywiście jest wina tej pamięci, to chyba temat Uszkodzony Linux w systemie wbudowanym jest powiązany z tym tematem, w którym obecnie piszę? Dobrze myślę?
    mickpr
    Level 39  
    satanistik wrote:
    Zawartość tej pamięci była przyczyną resetowania się systemu. Udało mi się zdobyć ten wsad z innej płyty w której jednak również sam Linux jest uszkodzony (nie uruchamia się w ogóle). Teraz przydał by się specjalista od Linux-a żeby rozpracować to dalej.

Skoro Linux jest uszkodzony - to pytanie nr 1 - czy masz jakiś log z bootloadera? Czy Linux startuje i zawiesza się, czy w ogóle nie startuje. Z jakimi parametrami (i czy w ogóle ładowany jest kernel (zapewne te komendy są zawarte w treści bootloadera - czyli jak mówisz SPI- Flash).
    wirefree2
    Level 13  
    satanistik wrote:

Uaktualniam stan naprawy :
    Na płycie znajdują się dwie pamięci jedna to pamięć szeregowa SPI 25c8005 1MB.
    Pamięć ta zawiera bootloader który ładuje Linux-a z pamięci NAND FLASH .

Najczęstszy problem to "bad sektory" w pamięciach NAND, musisz zaznaczyć nowe jeśli się pojawiły i wgrać system od nowa. Z poziomu boot loadera możesz to sprawdzić .
    aldiro
    Level 12  
    satanistik wrote:
    Please press Enter to activate this console.

i tu trzeba było wcisnąć enter i wydać polecenie : nand bad i zostaną wyświetlone np: Device 0 bad blocks:
    0x00xxxxefg
    0x00xxxxee

Komenda do zaznaczenia bad bloku - przykład
    nand markbad 0x00xxxxefg
    block 0x00xxxxefg successfully marked as bad

nand markbad 0x00xxxxee
    block 0x00xxxxee successfully marked as bad - taka powinna być odpowiedź.