logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

nokia 3210 - bez zasiegu - prosze Was, pomożcie!!!

un_black 03 Mar 2003 18:37 2510 16
REKLAMA
  • #1 114922
    un_black
    Poziom 15  
    Witam
    Skradziono mi ostatnio telefon ( 3310 ) teraz wygrzebalem z szuflady stara nokie 3210. ona jest po upadku, kiedys mi upadla po czym nie chciala juz wiecej zlapac zasiegu. styki niby są oki, nie widac zeby cokolwiek sie odlutowalo.
    jesli ktos zna taki przypadek - prosze o pomoc, co i jak to naprawic, moze mi sie uda, bo do serwisu juz chyba nie warto z tym isc.

druga rzecz...
    czy ktos z Was wie jak ożywić padnieta baterie?
    telefon lezal z pol roku w szufladzie, bateria kiedys byla w dobrym stanie,
    teraz telefon z niej nawet nie startuje, nie idzie jej naladowac... czy potraktowac ją jakims wiekszym napieciem?

Z gory bardzo dziekuje za pomoc...
    Pzdr
    Mikolaj
    vel un_black
  • REKLAMA
  • #2 114944
    zyraf
    Poziom 26  
    Ocena: 51
    co do straty zasiegu to bylo to poruszane juz pare razy na tym forum, radze przejzec poprzednie posty lub skozystac z przycisku "szukaj" na guze stronki, o bateri tez mysle ze sie znajdzie. z tym zasiegiem to mozliwe ze jakas sciezka pekla i anwet tego nie widac, bylo o tym nawet niedawno.
    widze ze jestes tu nowy i pewnie niewiesz za duzo ale ci podpowiem ze zanim zadasz jakies pytanie to poszukej czegos bo to forum jest zawalane prawie takimi samymi tematami przez co zwalnia :P warto tez poczytac regulamin...
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 114949
    un_black
    Poziom 15  
    szukalem, lecz nie znalazlem - widocznie nie dostatecznie
    no nic... poszukam dalej
    jednakze jesli moglby mi ktos wkleic starsza wiadomosc, albo wyjasnic raz jeszcze to bylbym bardzo wdzieczny

pzdr
    Mikolaj
  • #5 114971
    un_black
    Poziom 15  
    ahia,
    dzieki za linki
    no to dowiedzialem sie juz ze nalezy podgrzac hot airem uklad ccont
    na plycie glownej, dowiedzialem sie rowniez ze niektorzy robia to suszarka i nawet im to wychodzi...
    teraz tylko pytanie - gdzie na plycie glownej znajduje sie ten "ccont" ?
    mam schemat do 3210, ale sa tam tylko oznaczenia fabryczne danych elementow, nigdzie nie widac onzaczonego ukladu pt: ccont

ktos wie co i jak teraz?

aha
    jeszcze jedno,
    uszkodzony jest na pewno odbiornik, poniewaz aparat nie znajduje zadnych sieci... szuka dluuugo, i szuka i nic nie znajduje.
    a co z nadajnikiem?
    nie wiem jak to sprawdzic...

pzdr
    Mikolaj
  • #6 115000
    dziur
    Poziom 32  
    Ocena: 8
    jak znalazłes ze nalezy podgrzac cconta, to sie ktos pomerdał. Ccont to zasilacz
  • REKLAMA
  • #8 115037
    un_black
    Poziom 15  
    dzieki marza!

jednakze jesli nie ccont to co?
  • #9 115041
    un_black
    Poziom 15  
    oj, przepraszam... nastapila pomylka w poscie ktory czytalem, pozniej sie wyjasnilo ze chodzi o COBBE, a nie cconta.
    tak wiec gdzie zalesc COBBE?
  • #10 115799
    un_black
    Poziom 15  
    czy ktos z Was wie jak podgrzac ten nedzny uklad COBBE by go nie spalic? nie mam swietnego sprzetu do tego, czy da sie uzyc suszarki do wlosow, badz jakiejs opalarki?
  • #11 115858
    picador
    Poziom 33  
    Ocena: 104
    oczywiscie że tak , jeśli Twoja suszarka osiągnie 300 stopni wąskiego strumienia ciepła , sprawdź w jakim czasie topi cynę ta suszarka i czy wogóle topi ... :D

na opalarkę bym uważał , chyba że ma cyfrową regulację temperatury i ciągu powietrza jak moja Makita :)
  • #12 115898
    un_black
    Poziom 15  
    a czy nie przegrzeje innych ukladow podczas tego podgrzewania?
    w jaki sposob musze to grzac?
  • #13 116116
    arti123
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 95
    heh... dlatego wąski strumień aby nie podgrzać innych części, a co do baterii to na kilka sekund podłącz zasilacz np.9V pod baterię + do + - do - tylko stabilizowany (może być połówkowy np. od walkmana) i zaraz do telefonu pod ładowarkę, powinno pomóc :)
  • REKLAMA
  • #14 117642
    un_black
    Poziom 15  
    hihi, bateria zyje ;-)
    ale zasieg nadal do niczego ;(
    suszarka nie topi cyny, traktowalem COBBE zapalniczka
    ( puszczalem gaz, po chwili podpalalem go na chwile i tak kilka razy pod
    rzad ) ale nic to nie dalo...

zawiedziony Mikolaj...
  • #15 117674
    p1szcz3k
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    hmm na moje oko to mogla pojsc koncowka mocy co jest normalne przy tych modelach. W plytach nokii jest to montowane na elemncie ktory jest z kolei zbudowany z porecalny wiec jest latwo tukliwy. Jezeli nie masz suszarki mozesz rowniesz zrobic to opalarka. Pozdrawiam
  • #16 117709
    dziur
    Poziom 32  
    Ocena: 8
    daj ten telefon komus co ma hota, bo popsujesz i wtedy bedzie temat.
  • #17 118347
    un_black
    Poziom 15  
    czy moze ktos z Was zna w okolicach trojmiast ( najlepiej gdansk lub pruszcz gdanski ) serwis gdzie by tanio naprawili ten zasieg? z tego co sie przekonalem to niezle zdzieraja z komorkowcow w serwisach, dlatego nie chcialbym by ze mnie tez zdarli...
    sam jestem w stanie naprawic drobe rzeczy w telefonie, ale do tego nie mam sprzetu niestety ;-(

pzdr
    Mikolaj...

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy starego telefonu Nokia 3210, który po upadku przestał łapać zasięg. Pomimo sprawdzenia styków i braku widocznych uszkodzeń mechanicznych, telefon nie wykrywa żadnych sieci, co wskazuje na uszkodzenie odbiornika lub końcówki mocy. W dyskusji pojawiła się sugestia, że przyczyną może być pęknięta ścieżka na płycie głównej, niewidoczna gołym okiem. Wskazano na układ COBBE (nie CCONT, który jest zasilaczem) jako potencjalny element do podgrzania w celu przywrócenia działania, co można wykonać za pomocą hot air, suszarki do włosów lub opalarki z regulacją temperatury, jednak istnieje ryzyko przegrzania innych komponentów. W kwestii baterii, która po półrocznym leżeniu nie chce się ładować i nie uruchamia telefonu, zasugerowano krótkie podłączenie stabilizowanego zasilacza 9V bezpośrednio do baterii, co może ją "ożywić". Próby podgrzewania układu COBBE zapalniczką nie przyniosły efektu. Wskazano również, że uszkodzenie końcówki mocy jest częste w modelach Nokia 3210 i może wymagać profesjonalnej naprawy. Autor poszukuje także lokalnego serwisu w okolicach Trójmiasta, który mógłby tanio naprawić problem z zasięgiem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA