Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Brak sygnału czujnika "STOP" Peugeot 406 coupe automat

rafnexster 24 Apr 2012 20:23 8801 31
Relpol
    rafnexster
    Level 10  
    Witam wszystkich.
    Kilka dni temu zablokowało mi automat w pozycji "P".
    Po całym dniu spędzonym pod marketem udało mi się znaleźć przyczynę: po naciśnięciu hamulca, nie wysuwał się ten bolec magnetyczny przy lewarku (wysunąłem go wkrętakiem i w drogę).
    Następnie udałem się na "komputer" do znajomego.
    Peugeot Planet - wywalił oczywiście "błąd czujnika hamulca (STOP)" na pinie nr.10.
    Kupiłem nowe czujniki (są dwa), chociaż tamte po sprawdzeniu okazały się dobre. Wymiana nic nie dała.
    Z poziomu diagnozy PEUGEOT PLANET ten bolec normalnie ładnie działa, światła stopu też cały czas działały, tylko jakby komp. od skrzyni nie widział sygnału z tego czujnika i nie pozwala na wysunięcie "elektromagnesu". Sprawdziliśmy również kabelek, który biegnie do pinu nr.10(komputera skrzyni) i nie jest przerwany .
    Zaprowadziłem auto do "fachowca" z serwisu PSA, zdiagnozował uszkodzony komputer skrzyni. Kupiłem drugi i sytuacja jest identyczna, nadal wyświetla brak sygnału czujnika "STOP". Już brakuje mi pomysłów i powoli gotówki. ;) Zresztą mechaniko-elektronikom też.
    Czy ma ktoś jakieś pomysły na rozwiązanie tego problemu?
    Proszę o pomoc.
    Auto: Peugeot 406 coupe 3.0V6 2000r. (skrzynia ZF 4HP20 )
  • Relpol
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Zobacz co masz na wejściu tego czujnika stop :)
    rafnexster
    Level 10  
    Tzn. sprawdzić napięcie na kabelku dochodzącym do tego czujnika ?
  • Relpol
    Pawel wawa
    O, to właśnie...
    rafnexster
    Level 10  
    no ale skoro stopy się zapalają to chyba jest tam napięcie :) ?
    kybernetes
    Level 39  
    Tam są dwa czujniki STOP. Zasilane z różnych obwodów.
    rafnexster
    Level 10  
    Aha , sądziłem że ten drugi jest od tempomatu ? .
    Jutro sprawdzę i dam znać ... dzięki :)
    kybernetes
    Level 39  
    Kolego, wypnij złącze od sterownika skrzyni i sprawdź po prostu czy tam się pokazuje napięcie po wciśnięciu stopu.
    rafnexster
    Level 10  
    Niestety okazało się że napięcie na wejściu do kompa jest. Czyli wygląda na to że chyba kupiłem drugi komputer z taką samą usterką :( ...
    Chyba że się mylę ???
    sqwar3
    Level 13  
    Witam.
    Napięcie mierzone multimetrem (ew.jaka wartość napięcia w spoczynku i uruchomionym silniku) czy kontrolką?
    Pozdrawiam.
    Pawel wawa
    Pewnie, że się mylisz... "Popsute" są Twoje pomiary.
    rafnexster
    Level 10  
    Napięcie sprawdzałem żarówką na zgaszonym silniku ...
    Czyli mam zmierzyć multimetrem ??
    Pawel wawa
    Popatrz sobie dokładnie w schemat. Przeanalizuj co wchodzi na czujnik, a co powinno wychodzić na sterownik. Teraz oscyloskopem sprawdzasz co masz na wejściu do komputera.
    rafnexster
    Level 10  
    Znalazłem schemat kompa skrzyni , czerwoną linią zaznaczyłem interesujący mnie element . Tylko mam pytanie o zaznaczony fragment elipsą , czy to jest jakiś przekaźnik ? . Może go wymienić , ewentualnie zamienić z innym ? . No i jeszcze nie mogę znaleźć jakie powinny być prawidłowe wartości dla prądu który biegnie z informacją do komputera z czujnika ;( ....
    Pawel wawa
    Oddaj auto do zrobienia. Ten zaznaczony element to skrzynka bezpieczników.
    rafnexster
    Level 10  
    He He ;) no tak skrzynka bezp. ;)
    Już oddawałem i nic z tego nie wyszło , pieniądze wyrzucone w błoto ... Niestety w mojej okolicy nie ma dobrych fachowców w tym temacie . Szkoda że w najbliższym czasie nie wybieram się do Warszawy , to wtedy bym podjechał do pana ... i może coś byśmy "wymodlili" w tym temacie ;) ... pozdrawiam
    Pawel wawa
    rafnexster wrote:
    Już oddawałem i nic z tego nie wyszło , pieniądze wyrzucone w błoto
    Zapłaciłeś za niewykonaną naprawę? Kiedy warsztaty się nauczą, że płaci się za naprawienie auta a nie naprawianie... To jest różnica. Jedynym wyjątkiem jest, gdy Klient wycofuje się z dalszej naprawy np ze względu na koszty.
    rafnexster
    Level 10  
    Kilka razy za podłączenie pod Peugeot Planet , 2x czujniki , panu z serwisu citoren/peugeot za nietrafną jak się okazało diagnozę (że niby komp uszkodzony) , no i jeszcze zakup drugiego komputera .... już nie wspomne o paliwie na bezsesnoswne dojazdy itd. a samochód dalej uszkodzony ;(
    Pawel wawa
    Popatrzysz w końcu OSCYLOSKOPEM co masz na komputerze podawane, na pinie od tego przewodu?

Dodano po 2 [minuty]:

Ten przewód nie idzie z czujnika tylko tam... Może to cię naprowadzi. Chcesz to daj przewód bezpośrednio z czujnika na komputer a tamten chwilowo odetnij z jednej i drugiej strony. Zobacz jak zmienią się błędy...
    rafnexster
    Level 10  
    hmm , chodzi o miernik elektroniczny tak ? . Taki jedynie posiadam , jutro sprawdzę i o wynikach dam znać ...

Dodano po 1 [minuty]:

Pawel wawa wrote:
    Popatrzysz w końcu OSCYLOSKOPEM co masz na komputerze podawane, na pinie od tego przewodu?

Dodano po 2 [minuty]:

Ten przewód nie idzie z czujnika tylko tam... Może to cię naprowadzi. Chcesz to daj przewód bezpośrednio z czujnika na komputer a tamten chwilowo odetnij z jednej i drugiej strony. Zobacz jak zmienią się błędy...

O.K już rozumiem :)
    Pawel wawa
    Niech będzie póki co miernik. Podaj jakie masz napięcie przy wciśniętym i puszczonym pedale hamulca.
    rafnexster
    Level 10  
    Odłącze jeszcze tylne lampy , może tam gdzieś prąd ucieka ? :)
    rafnexster
    Level 10  
    Witam ponownie , dokonałem dzisiaj pomiarów ...
    wynik :
    1. STACYJKA PRZEKRĘCONA ,HAMULEC WCIŚNIĘTY +/- (PRĄD 12,5V).
    2. SILNIK ODPALONY ,HAMULEC WCIŚNIĘTY +/- (PRĄD 13.5V)
    3. SILNIK ODPALONY , HAMULEC NIE WCIŚNIĘTY +/- (PRĄD 1.5V) ???
    Pawel wawa
    No i zaczynamy być w domku. Zdecydowanie za wysoko. Góra 0,5V może być. teraz szukaj co sieje za wysokim napięciem.

Dodano po 2 [minuty]:

Metoda obejściowa to założenie przekaźnika/kontaktronu i za jego pomocą sterowanie impulsem do komputera. Nie wiem tylko czy to zda egzamin, ze względu na opóźnienie. Ale na 90% powinno działać.
    rafnexster
    Level 10  
    Wczoraj spróbowałem odciąć ten przewód i dać drugi , ale sytuacja wcale się nie zmieniła ...
    Czy w takim razie ten prąd który się pojawia bez wciśniętego hamulca (1.5V) , może być spowodowany zwarciem gdzieś w instalacji auta i to powoduje przejścię go na masę ???.
    Mam jeszcze pytanie , bo od tamtej pory jak przestało to działać , to skrzynia zaczęła się dziwnie zachowywać np. po wciśnięciu hamulca lubi sobie sama redukować biegi , albo podczas jazdy jak puszczę pedał gazu wychamowuje mi auto biegami , czasami też podczas dojeżdżania do zakrętów i wciśnieciu lekko hamulca z puszczonym gazem załącza mi jakby taki nadbieg i dopiero za chwilę wrzuca bieg .
    Tego wcześniej nie było i dlatego pytam czy może to być właśnie tym spowodowane że skrzyni "nie widzi" kiedy naciskam hamulec ??? . Czy to poprostu coś się innego psuje ??
    Pawel wawa
    Dobrze, widzę, że naprawa zdecydowanie Ciebie przerasta. Szukaj kumatego elektronika, sam już więcej nie zrobisz.
    mr.z1
    Level 2  
    Paweł wawa. możesz dać do siebie namiary?? mam podobny problem co kolega wyżej i może tTobie uda sie rozwiązać ten problem.pozdrawiam
    rafnexster
    Level 10  
    Zrobiłem tak : ( pin nr.10 z sygnałem do komputera o wciśniętym hamulcu , połączyłem z pinem nr.32 od blokady SHIFT LOCK ) , no i działa :) .
    Tylko że to rozwiązanie trochę pośrednie bo podejrzewam że komputer od skrzyni nadal nie widzi wciśniętego stopu , i nadal świruje z z biegami podczas jazdy .... :cry:

Pawel wawa
    Owszem, rozwiązanie tymczasowe. Na dojazd.
    mr.z1
    Level 2  
    witam Paweł wawa.
    no tak faktycznie całe namiary do Ciebie są przy twoim nicku :) sory czyste przeoczenie ;)
    mam do Ciebie zapytanie w sumie ,mam identyczne problemy co kolega z tym że przytym świecą mi poduszki ,podobno może miec to jakiś związek? powiedz mi czy wgranie nowego softa w sterownik skrzyni biegóów oraz w sterownik silnika może pomóc w tym przypadku? jeżeli tak jaki koszt jest tej usługi?