Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wyświetlanie odnośnika w komórce tabeli HTML

niejasna 25 Kwi 2012 12:46 3204 7
  • #1 25 Kwi 2012 12:46
    niejasna
    Poziom 7  

    Witam !
    Chciałabym żeby odnośniki które są w pierwszej kolumnie wyświetlały się w tej różowej. Chodzi o to że : naciskam przycisk z pierwszej kolumny a zawartość się wyświetla w 2. Zbudowałam 1 dużą tabele. Bardzo proszę o pomoc. To ma być zrobione w html-u. Zaznaczam że jestem zielona w temacie :(

    Wyświetlanie odnośnika w komórce tabeli HTML

    0 7
  • #2 25 Kwi 2012 13:01
    orzel_ek89
    Poziom 9  

    Troche niejasne jest Twoje zapytanie. Chcesz, zeby po kliknieciu w dany przycisk, wyswietlila ci sie jakas zawartosc w tabeli w komórce ktora zaznaczylas na rozowo? Jesli tak, to najprosciej bedzie zrobic druga strone taka sama, tylko z zawartoscia w komorce ktorej chcesz i podlinkowac pod dany link.

    Czyli na stronie str1.html gdzie masz pusty srodek pod link piszesz: <a href="str2.html"> link do str2 </a>.

    I jesli chcesz inna zawartosc klikajac na inny link to robisz nastepna strone i linkujesz.

    Nie wiem czy o to chodzilo?

    0
  • #3 25 Kwi 2012 13:11
    niejasna
    Poziom 7  

    No dokładnie o to dziękuje ;-)) Jeszcze mam takie pytanie. Jeśli miałabym to wysłać komuś przez maila to musze mu podesłać wszystkie strony czy wystarczy tą jedną główną ?

    0
  • #4 25 Kwi 2012 13:17
    orzel_ek89
    Poziom 9  

    Wszystkie strony musisz wysłać. Oprócz tego, jeśli na stronie wrzucasz jakąś grafikę albo cokolwiek "z zewnątrz", to każdy z tych plików musisz wysłać. Najlepiej wrzuć sobie całą stronę (wszystkie podstrony itd) do jednego folderu i spakuj winrarem i wtedy wyślij mailem.

    0
  • #5 25 Kwi 2012 13:30
    niejasna
    Poziom 7  

    Coś mi dalej nie wychodzi. Mógłbyś spawdzić mój skrypt.


    Kod: html4strict
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    Dodano po 46 [sekundy]:

    A nie ma możliwości zrobienia tego jako jednej strony ?

    Dodano po 1 [minuty]:

    chodzi mi tylko zeby ta jedna komórka sie przeładowywała


    Proszę pamiętać o używaniu znaczników syntax. Opcja Listing kodu. - arnoldziq

    0
  • #6 25 Kwi 2012 13:48
    orzel_ek89
    Poziom 9  

    Brakuje Ci </head> po <head> i na koncu kodu </body> </html>. Nie wiem czy da sie zrobić tak w jednej stronie tylko przy pomocy czystego html (przypuszczam ze jakies bardziej skomplikowane narzedzia beda potrzebne, php albo cos w tym stylu).

    Tam gdzie masz <a href="adres"> to zamiast adres wpisujesz nazwe tej drugiej strony z zawartoscia w srodkowej kolumnie. Czyli de facto, ta str2 bedzie dokladnie taka sama, tylko sekcja od drugiego <TD> do drugiego </TD> bedzie inna.

    Kod: html4strict
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Wklej ten kod do notatnika, zapisz jako index.html i zamiast slow ADRES wpisz nazwy podstron. A w tresci dla kazdej podstrony (skopuj ta strone index.html i nazwij ja np. str1.html) wpisz tresc ktora chcesz dla danej podstrony.

    Proszę pamiętać o używaniu znaczników syntax. Opcja Listing kodu. - arnoldziq

    0
  • #7 25 Kwi 2012 14:40
    niejasna
    Poziom 7  

    Ok działa :) tylko problem teraz jest taki że nie można po naciśnięciu odnośnika najpierw 1 a potem 2 powróciż z powrotem do 1 ;(

    Dodano po 2 [minuty]:

    no i jeszcze problem jest tego typu że jak chce wyświetlić obrazki w tej srodkowej tabelce przez uses crt= I podaje adres www to mi sie chce wyświetlić chociaż obrazki są małe

    Dodano po 4 [minuty]:

    dobra obrazki działają :) pozostaje problem z powrotem do wcześniejszego odnośnika

    0
  • #8 25 Kwi 2012 21:14
    orzel_ek89
    Poziom 9  

    powrot do wczesneijszej strony dziala dokladnie tak samo jak przejscie do nastepnej, czyli na pozostalych stronach (tych z zawartoscia w srodkowej kolumnie) musisz dac link do strony startowej, ktory po wcisnieciu bedzie otwierac strone z ktorej startujesz.

    0