Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Przewody do gaszenia i odpalania stacyjki Aprilia SR50

DawidJuras 26 Apr 2012 13:14 17520 4
  • #1
    DawidJuras
    Level 2  
    Cześć, zanim opiszę swój problem postaram się udostępnić wam wszystkie informację które posiadam.

    Skuter: Aprilia SR 50 2T Chłodzony powietrzem.
    Rocznik: 2003
    Schemat:
    Przewody do gaszenia i odpalania stacyjki Aprilia SR50


    No więc problem mam ze stacyjką, na początku skuter był podłączony na krótko - odpala bez NICZEGO. Zamawiam stacyjkę, podłączam - a tu kolejna niespodzianka, znowu odpala bez kluczyka, ale gdy go przekręcę tak jakbym chciał odpalić, to gaśnie. Nie mam pojęcia który kabel jest od czego, ale teraz kiedy mam stacyjkę działa klakson, migacze (Chociaż nie migają? ) rozrusznik i takie tam inne, ale nadal nie pasuje mi to że gaśnie po przekręceniu na odpalanie. Co może być tego powodem ? Czyżby brakowało jakiegoś kabla ? Jeżeli zechcecie skoczę zrobić zdjęcia do garażu, z góry dziękuje.
  • #3
    DawidJuras
    Level 2  
    Nie jestem pewny czy schemat jest dobry. Ale teraz sprawa wygląda trochę inaczej, mam kabel od masy, taki czerwony który wychodzi z wtyczki z biało-czarnym kablem. Podłączam go pod jedno wejście w stacyjce, a od drugiego wejścia wypuszczam kabel podpięty pod ramę. Bez kluczyka odpala, jak go włożę i przekręcę to silnik gaśnie.
    A teraz jeszcze inne ustawienie kabli, podpinam zielono-czerwony pod stacyjkę (On jest chyba od zegarów, jak nie mam go podpiętego to nie działa wskaźnik paliwa). A od drugiego wejścia w stacyjce puszczam kabel do akumulatora +. Wtedy działają migacze, światła, klakson, rozrusznik liczba paliwa i wszystkie kontrolki. Przekręcam kluczyk tak jak bym chciał odpalić i kontrolki wszystko ok, odpala na rozrusznik. Ale jak przekręcę kluczyk żeby zgasić to gasną tylko kontrolki i działanie klaksonów. Może mało wyraźnie to napisałem, ale skoczę zrobić fotki i wam to przedstawię.

    Dodano po 23 [minuty]:

    Dodaje w nowym poście, żeby było bardziej przejrzyście.
    Tutaj pierwsze połączenie, odpala wtedy bez kluczyka ale jak się włoży i przekręci to gaśnie:

    Przewody do gaszenia i odpalania stacyjki Aprilia SR50

    Drugie ułożenie, na którym działa wszystko oprócz stacyjki a wygaszam tym czerwonym kablem dotykając ramy:

    Przewody do gaszenia i odpalania stacyjki Aprilia SR50

    A tutaj jeszcze kable które mi zostały, ten niebieski po zetknięciu z którymś zaczyna się iskrzyć.

    Przewody do gaszenia i odpalania stacyjki Aprilia SR50

    Pozdrawiam !
  • #5
    DawidJuras
    Level 2  
    No właśnie dzisiaj ze znajomym bawiliśmy się z tym dalej, przedzwoniliśmy w kilka miejsc i się okazało że wszystkie te kable powinny wchodzić do stacyjki, ale teraz mamy problem bo stacyjka nie dawno zamówiona, nie da się jakoś tych wszystkich kabli podłączyć pod te dwa od stacyjki? Kostka czy coś ?