Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Celeron 2.80 wymiana procesora

27 Kwi 2012 12:17 1234 4
  • Poziom 8  
    Mam problem po zmianie procesora, w dodatku padła pamięć.

    Płyta główna MSI 845GVM-V (MS-7057) (BIOS najnowszy możliwy, ustawienia domyślne - auto). Chipset Intel.

    "Stary" procesor to Intel Celeron 2.00 GHz/128/400

    http://www.cpu-world.com/sspec/SL/SL6VY.html

    "Nowy" procesor to Intel Celeron 2.80 GHz/128/400

    http://www.cpu-world.com/sspec/SL/SL77T.html

    Oba procesory są w pełni zgodne z płytą główną.

    "Stara" pamięć: 2x 256 MB DDR Kingston KVR400X64C25/256

    Wszystko działało ("stary" procesor i pamięć) do momentu wymiany procesora na "nowy".

    Po wymianie procesora próba włączenia komputera skończyła się na natychmiastowym wyłączeniu. Po zamontowaniu "starego" procesora komputer też nie działał. Bardzo szybko okazało się, że to padła pamięć, tym bardziej że wsadziłem pożyczoną pamięć SEITEC DDR 512 MB PC400 i komputer działa normalnie ("stary" procesor).

    Po wsadzeniu "nowego" procesora (zamontowana pożyczona pamięć), raz po kilku minutach, raz po kilkudziesięciu - komputer wyłącza się (widocznie BIOS stwierdza że coś jest nie tak i wyłącza awaryjnie komputer - bez BSOD).

    "Nowy" procesor zakupiony na allegro, jako używany i sprawny. Przyjmuję, że procesor jest sprawny, tylko coś się nie zgadzało i być może doprowadził do jej uszkodzenia. Równie dobrze powodem uszkodzenia mogłaby być płyta główna. Nie mam pewności, ale zdecydowanie któryś z podzespołów był źródłem problemów po zamontowaniu "nowego" procesora.

    Chcę teraz dokupić kolejną używaną pamięć i chciałbym uniknąć jej "padnięcia".

    Płyta główna wg specyfikacji (wyszukany w internecie PDF - w miarę aktualny, ale w kilku drobiazgach chyba się nie zgadzają elementy płyty względem opisu), obsługuje procesory na szynie 400 i 533 MHz, pamięci 200, 266 i 333 MHz. BIOS w przypadku pamięci wskazuje tylko ustawienia AUTO i 266 MHz.

    Program Everest wskazuje, że płyta pracuje obecnie na szynie 100 MHz (efektywna 400 MHz), pamięć obecnie 133 MHz, efektywna 267 MHz).

    Kupując procesor kierowałem się FSB 400 MHz, chciałem uniknąć procesorów z FSB 533. Płyta ma zintegrowaną grafikę i audio i w przypadku podnoszenia FSB ze 100 na większą (do max. 133 MHz) w celu osiągnięcia nominalnej częstotliwości procesora, podnosi się częstotliwość reszty układów i kończy się to automatycznym wyłączeniem układu audio i pogorszeniem jakości działania grafiki.

    Więc udało mi się znaleźć na allegro procesor z FSB 400 MHZ, zgodny z płytą główną. Niestety moja radość z zakupu procesora nie trwała długo i mam teraz problem. Ze względów finansowych nie stać mnie na większą modernizację, nie wspominając już o nowym komputerze.

    Chciałem kupić pamięć i nie wiem co teraz zrobić. Są dwa problemy - chipset Intela (nie wszystkie pamięci są zgodne) i druga sprawa - sugerując się wskazaniami BIOSu i Everesta - jedynie mógłbym kupić pamięci 266 MHz, a nie tak jak w specyfikacji, również 200 i 333 MHz. Pamięci 200 MHz na allegro nie ma.

    Zwracam się do Was o w miarę fachową pomoc przy zakupie nowej pamięci i być może rozwiązanie tego problemu. Przyjmuję, że zakupiony procesor jest sprawny, sprzedawca to firma i oferuje 3-miesięczną gwarancję i w ostateczności mogę zwrócić procesor.
  • Poziom 13  
    Pamięci 400MHz, czy 333MHz powinny współpracować z płytą. Ogólnie jest tak, że pamięci o wyższym nominalnym taktowaniu bez problemu pracują też z niższą częstotliwością.
    Niemniej jednak czasem zdarzają się problemy z niekompatybilnością. Najlepiej poszukać jakichś kości w tym samym mieście co mieszkasz, wziąć skrzynkę i sprawdzić u sprzedającego czy wszystko śmiga, albo umówić się z nim że przyjmie zwrot np w ciągu 3 dni jeśli pamięć nie będzie się lubiła z płytą...
  • Poziom 8  
    steve13 odpada pomysł próbowania na innej pamięci, jeszcze ją też uszkodzę jak pierwsze 2 kości i tylko na tym stracę trochę grosza.
  • Poziom 13  
    To nie wiem... może kup sobie jakąś malutką kość np 256mb 400mhz - na allegro czasem można ją upolować za 1zł i wtedy zobaczysz czy dana marka i częstotliwość będą działać...
  • Poziom 23  
    Ja bym zrobił tak: włożył starą pamięć, w BIOSie ustawił ręcznie odpowiednią częstotliwość i timingi (najlepiej zbliżone do nowej pamięci), wyłączył komputer i włożył nowe kostki. Przy odrobinie szczęścia powinno hulać, jak nie to ustawić trochę łagodniejsze timingi i próbować do skutku:)