Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

seat leon 19tdi 200r wyciek z pompy paliwa

pawel2210 28 Apr 2012 19:21 4628 8
    pawel2210
    Level 2  
    Witam mam problem z moim Leonem 1,9tdi 90km 2000r. zauważyłem przy wymianie oleju ze z pompy paliwowej wycieka ropa. wyciek trudno zlokalizować ale najprawdopodobniej paliwo ucieka z śruby na dziwny trójkątny klucz która znajduje się miedzy rurkami do podawania paliwa do silnika... może miał już ktoś z was taki problem? jak go rozwiązać? boje się odkręcać ta śrubę bo nie wiem co jest w środku i czy nie przestawię jakiś ostawień? proszę o poradę. jak będę miał możliwość to dodam zdjęcie pozdrawiam.
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Jak odkręcisz samodzielnie tę śrubę to serwis poskłada pompę. Troszkę drogie rozwiązanie. Najlepiej podjechać do pompiarzy. Będzie taniej.
    Sztomel
    Level 35  
    Sprawa nie jest tak prosta jak się wydaje. Śrubę najprościej przeciąć przez środek brzeszczotem i zmienić na zwykłą zamiast kupować klucz energetyczny K coś tam, który jako jedyny do niej pasuje. Klucz kiedyś kupiłem i miał być niesamowity a okazało się, że jest z miękkiego materiału i do du..py - wytrzymał tylko 3 odkręcenia i się skończył. Wymienić proponuję raz a dobrze i będzie z tym problemem z głowy. Jeśli cieknie spod tej śruby to i tak nastawnik jest do ruszenia. Uszczelka jest prosta, nastawnik też więc proponuję skupić się na wymianie uszczelki całego nastawnika + ta głupia śruba. Oczywiście z ruszeniem nastawnika związana jest korekcja dawki paliwa. Po wymianie uszczelki należy podpiąć się np. Vagiem lub VCDS'em i sprawdzenie na ciepłym silniku jaka jest aktualna jej wartość. Zbyt duży ruch nastawnika w prawo skutkować będzie nagłym wzrostem obrotów i możliwym uszkodzeniem silnika jeśli szybko się nie skoryguje położenia nastawnika. Zbyt duży ruch w lewo - niemożnością uruchomienia silnika i ciężkim jego odpaleniem więc pozostaje pyk na myk a potem na czuja aż do osiągnięcia prawidłowej jego temperatury i korekcji w najlepszym zakresie. Zanim odkręcisz nastawnik proponuję rysikiem zaznaczyć jego położenie względem korpusu pompy wtryskowej- to ułatwi jego ewentualną korektę i ryzyko przeholowania - oczywiście wszystko da się ustawić, trzeba się tylko odpowiednio zabezpieczyć i z pewnością sam temu podołasz.
    misiek-888
    Level 36  
    Jesli sie jest wyciek miedzy rurkami to pozostaje ci dorobic klucz i odkręcić wymienić oring i skrecić , żadna filozofia nawet rurek nie odkrecasz a oring kupisz w zestawie uszczelek do pompy
    pawel2210
    Level 2  
    dziekuje za odpowiedzi ale sa one bardzo sprzeczne i nie wiem kogo teraz posluchac.... sprawa byla by prosta gdybym byl w PL a w Holandi za otwozenie maski kroja 50euro wiec musze sobie radzic sam.
    jarciu_11
    Level 20  
    Bo z tego co ja i kolega misiek-888
    zrozumieliśmy to cieknie ci ze śruby wkręconej w sekcje wysokiego ciśnienia w tą śrube wkręcona jest jeszcze jedna mniejsza . Jak masz czym to możesz ją śmiało wykręcić nic poza ON ci nie wyleci.
    pawel2210
    Level 2  
    no wlanie z tej sruby wkreconej do pompy a nie z tej malej wkreconej w ta pierwsza :D i nic sie nie przestawi jak to wykrece?
    misiek-888
    Level 36  
    Nie obawiaj sie nic nie wyleci poza paliwem
    Sztomel
    Level 35  
    pawel2210 wrote:
    sa one bardzo sprzeczne i nie wiem kogo teraz posluchac.

mojego postu nie bierz pod uwagę bo pomyliłem fakty - tak to jest jak się podchodzi do kompa z promilami. Koledzy poniżej prawidłowo Ci odpisali.