Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kupno telewizora LED za ok. 1000zł!

misiulka222 28 Apr 2012 19:46 4183 17
    misiulka222
    Level 9  
    Witam,

chce kupić telewizor, ale się na tym nie znam, a więc proszę o radę i wskazówki jakieś.

Chce przeznaczyć na ten cel około 1000złotych, bo telewizor ma być mały-taki do położenia przy stoliku przy łóżku. Myślałam o 22 lub 23 calach.

Najważniejsze dla mnie jest USB i kabel HDMI do oglądania filmów. Fajna byłaby też funkcja nagrywania na USB kanałów.

Ogólnie rozglądając się w internecie znalazłam takie modele:
    http://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/toshiba-23el933.bhtml#opis
    http://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/funai-katana-22fl532.bhtml#opis
    http://allegro.pl/monitor-telewizor-samsung-t22a350-led-pip-usb-hd-i2290320976.html

Ale jakby co to czekam na inne propozycję chociaż wiem, że raczej nie mam zbyt wielkiego pola manewru.

Pozdrawiam,
    Anonymous
    Level 1  
    misiulka222
    Level 9  
    Dzięki za radę:)
    jacekRCA
    Level 25  
    Zastanawianie się nad skalowaniem to ma sens jak tv jest duży, napisałeś, że myślałeś o 22-23, ale powiem Ci coś na boku, lepiej szukać większego, około 32 cali, ale to jak chcesz.

Moja propozycja to np coś pokroju LG 32LK430 (http://www.mixelectronics.pl/lg-32lk430-48848), obecnie nie wymaga dopłaty, bo jest w promocji, normalnie kosztuje 1300zł.

Jak rozpoczynamy i kończymy zdania?
    Proszę poprawić!
    PW
    [_P_]

odp: Ok poprawione. Pozdrawiam czujnych administratorów :)
    kosacki
    Level 11  
    a może coś z FUNAI
    http://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/funai-26fl532.bhtml
    Ewentualnie za LG też nie przepłacisz.
    Ja też uważałem, że kupując telewizor 40cali i oglądając go z 3m będzie za duży. Po tygodniu od zakupu stwierdziłem że mogłem wziąć jeszcze większy. Tym bardziej jak ogląda się coś w HD wzrok się nie męczy a oglądanie nawet z 2m to przyjemność.
    misiulka222
    Level 9  
    Też się zastanawiałam nad Funai, ale ciężko znaleźć jakieś opinie na jego temat. Zresztą ma jeden minus ten model, że ma wprawdzie nagrywanie na dysk zewnętrzny, ale nie można na nim odtwarzać plików z USB;/

Dzisiaj w sklepie Pan mi polecał model Sharpa
    http://www.electromarket.pl/TV_LED_SHARP_LC_22LE510E_Czarno_srebrny-RTVSHATLC0216_2,691.html

Jeszcze mam jedno pytanie o HDMI? Czy przy zakupie telewizora dostaję od razu kabel, czy też muszę go osobno kupić? Jak byłam dzisiaj w sklepie, to sprzedawca powiedział mi, że kabel się kupuje osobno, co mnie zdziwiło, bo miesiąc temu rodzice kupowali telewizor i kabel był w zestawie.
    rangiz
    Level 15  
    Jeśli trafisz kabel w zestawie, to bardzo rzadko, ale nie ma się czym przejmować, te za 15-20 zł nie różnią się jakością obrazu od tych za 200.
    kosacki
    Level 11  
    Na kabel raczej nie licz - pewnie tylko nieliczni go dodają. Ja kupiłem tv za 2700 i kabla nie było :) Kable nie różnią się jakością obrazu przy tanim sprzęcie. Jak masz tv 50' porządnej firmy i blue ray denona za grubą kasę wtedy opłaca się pchać kasę w droższy kabel. Jak masz tv ze średniej półki 32' a do niego blue-ray przeciętnej klasy to faktycznie nie ma co pchać kasy w kabel za 200zł. Można wtedy kupić taki za 20.
    jacekRCA
    Level 25  
    32 za duży? A jaką masz odległość od telewizora? Wracają jeszcze do tego nagrywania na pendriva, niestety tutaj jest różnie to rozwiązane, zapoznaj się z dokumentacją tego tv. Niektóre modele nagrywają w specyficznym formacie i możne to potem obejrzeć tylko na tym tv. Chodzi tu o ochronę praw własności intelektualnej o którą boją się twórcy sprzętu.
    Kpc21
    Level 24  
    jacekRCA wrote:
    Niektóre modele nagrywają w specyficznym formacie i możne to potem obejrzeć tylko na tym tv. Chodzi tu o ochronę praw własności intelektualnej o którą boją się twórcy sprzętu.

A właściwie większość. Zawsze można kupić dodatkowo zewnętrzny tuner DVB-T z funkcją nagrywania (podejrzewam, że są też urządzenia, które nagrywają sygnał z HDMI). Tam nie ma z tym żadnych problemów.
    misiulka222
    Level 9  
    jacekRCA wrote:
    32 za duży? A jaką masz odległość od telewizora?

Odległość od telewizora to jakiś metr, więc TV nie może być za duże.

Dodano po 3 [minuty]:

Kpc21 wrote:
    jacekRCA wrote:
    Niektóre modele nagrywają w specyficznym formacie i możne to potem obejrzeć tylko na tym tv. Chodzi tu o ochronę praw własności intelektualnej o którą boją się twórcy sprzętu.

A właściwie większość. Zawsze można kupić dodatkowo zewnętrzny tuner DVB-T z funkcją nagrywania (podejrzewam, że są też urządzenia, które nagrywają sygnał z HDMI). Tam nie ma z tym żadnych problemów.

Domyślam się, że większość TV ma takie zabezpieczenie;/ Ale i tak docelowo oglądałabym na tym samym odbiorniku. Jeszcze jedno pytanie mam o wielkość nagrywanego filmu? Tak mniej więcej, jaki dysk bym musiała mieć?

Pytanie o ten tuner DVB-T z funkcją nagrywania. Na jakiej zasadzie on działa? I jak cenowo wychodzi? Na co zwrócić uwagę przy wyborze tego sprzętu.
    Kpc21
    Level 24  
    Taki sam tuner jaki kupuje się do telewizorów kineskopowych aby oglądać naziemną telewizję cyfrową. Ok. 150 zł. Specjalnie między sobą się nie różnią. Jest cały temat. Miałabyś możliwość nagrywania programów nadawanych w TV naziemnej i odtwarzania ich potem na komputerze (ew. innym tunerze lub telewizorze, o ile obsługuje dany format - TS lub MTS zależnie od tunera).
    misiulka222
    Level 9  
    Dzięki wszystkim za informacje;)

Dodano po 32 [minuty]:

Jeszcze jedno pytanie. O liczbę złączy HDMI. Bo zdecydowałam się na Sharpa i on ma tylko jedno złącze HDMI przy wielkości 22 cale, ale przy wielkości 24 cale ma ich już dwa. Ile optymalnie powinno ich być?
    Kpc21
    Level 24  
    Zależy, ile urządzeń będziesz chciała podłączyć :) Im więcej tym lepiej. Jedno to moim zdaniem za mało. Jak podepniesz komputer, nie podłączysz już odtwarzacza czy dekodera. Będziesz musiała cały czas przekładać kable albo zaopatrzyć się w drogi rozgałęźnik.
    ankros41
    Level 11  
    misiulka222 wrote:
    Dzięki wszystkim za informacje;)

Dodano po 32 [minuty]:

Jeszcze jedno pytanie. O liczbę złączy HDMI. Bo zdecydowałam się na Sharpa i on ma tylko jedno złącze HDMI przy wielkości 22 cale, ale przy wielkości 24 cale ma ich już dwa. Ile optymalnie powinno ich być?

Poczytaj http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=36&t=3838
    rangiz
    Level 15  
    Mam obecnie na biurku 24 cale Samsunga, do tego jakieś pół metra odległości i wcale nie jest za duży, uważam, że jest ok, kanały HD - Super, kanały SD - przyzwoicie, filmy też dają radę, nawet youtube 480/720p jest ładnie.
    misiulka222
    Level 9  
    rangiz wrote:
    Mam obecnie na biurku 24 cale Samsunga, do tego jakieś pół metra odległości i wcale nie jest za duży, uważam, że jest ok, kanały HD - Super, kanały SD - przyzwoicie, filmy też dają radę, nawet youtube 480/720p jest ładnie.

Rangiz, a jaki model? Jak jesteś zadowolony, to warto może zastanowić się nad Twoim modelem TV.