Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Toyota Yaris '07r. pobór prądu 0,8A, bezpiecznik ECU-B

Albus 29 Apr 2012 12:40 8599 7
    Albus
    Level 21  
    Witam, mam problem z rozładowywaniem akumulatora w Toyocie Yaris 2007r, 1.0 benzyna 3drzwi. Problem wytłumaczalny gdyż pobór prądu podczas gdy wyłączone są odbiorniki to 0.8A. Namierzyłem obwód który odpowiada za to i jest to bezpiecznik oznaczony symbolem ECU-B , spojrzałem dziś w schemat -serwisówkę toyoty i ten bezpiecznik odpowiada za "pół elektryki" , po wyjęciu bezpieczniki ABS kontrolka się zaświeciła. Ps uprzedzając pytania -alarm odłączałem już -2 bezpieczniki i inne sprawdzałem bezpieczniki. Może ktoś się spotkał w tej Toyocie z takim problemem?
    144jack
    Level 10  
    Witam
    Mam taki sam problem tylko u mnie pobór prądu jest 0,9 A
    144jack
    Level 10  
    I właśnie tak robiłem tylko nie 90s,lecz 2 dni auto stało w garażu bez kluczyków i ciągle jest pobór prądu 0,9A. Zauważyłem że przekaźnik przez który przechodzi prąd z tego bezpiecznika jest bardzo ciepły więc go rozebrałem ale styki nie są sklejone przetestowałem i jest 100% sprawny.(pozostałe bezpieczniki przy wyłączonym zapłonie bez kluczyka mają 0A)czyli przyczyna tkwi gdzieś w ECU.Co można jeszcze sprawdzić gdzie może tkwić problem?
    W tym momencie aku. padł do zera,właśnie się ładuje.
    I jeszcze jedno Taka sytuacja zdarza się bardzo często lecz nie cały czas (czyli coś czasami się odblokuje i jest OK.)
    144jack
    Level 10  
    nie auto jest otwarte.
    Ale centralny był dodatkowo zakładany (nie było w standardzie) sprawdzałem również bezpiecznik od centralnego 0 A.
    144jack
    Level 10  
    Problem rozwiazany przekaznik automatycznego sprzęgła kradł prąd. A zeby było ciekawiej w samochodzie nie ma automatycznego sprzęgła.ktoś kiedyś musiał coś wymieniać w samochodzie i włożył nie od tego modelu. Wystarczyło wypiac niepotrzebny przekaźnik i jest ok.
    smsinfo
    Level 2  
    Hej,
    pamiętasz który to przekaźnik i w które miejsce był wpięty?