Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Płynne odtwarzanie AVCHD mts na AMD Turion 2,2 GHz??

leechu 30 Apr 2012 12:07 6477 14
    leechu
    Level 12  
    Witajcie mam laptopa Fujitsu Siemens Amilo a1650G (winXP SP3, procesor AMD Turion 64 Mobile technology ML-40 - 2.2 GHz, 1 MB L2 Cashe, 1 GB RAM PC/2700 DDR333, grafika ATI Mobility Radeon Xpress 200 pamięć 128MB współdzielona z RAM).

Problemem jest płynne odtwarzanie filmów AVCHD z rozszerzeniem mts. Wiem że ten format wymaga dobrego komputera ale 2,2 GHz to za mało ?? Może komuś udało się na podobnym sprzęcie płynnie odtworzyć AVCHD full HD ??? U mnie odtwarza jedynie około 11 klatek na sekundę...
    Odtwarzam polecanym do AVCHD programem Media Player Classic - Home Cinema z kodekiem Core AVC.
    Próbowałem podkręcać procesor do 2376MHz (FSB 216/DDR 432/PCI-E 163/PCI 33,3 MHz) i zegar karty graficznej z 250 na 330 MHz. Po tym zabiegu ilość klatek na podobnym poziomie, obciążenie procesora na poziomie powyżej 90 % nawet pod 99 podchodzi. Pamięci Ram zdaje się że wystarcza, ponieważ odtwarzacz alokuje 112MB, a wszystkie procesy łącznie trochę ponad 400 MB. Czy można coś jeszcze zrobić na tym komputerze aby uzyskać płynność odtwarzania ???

Poniżej informacje o pliku z programu Media Player Classic - Home Cinema oraz zrzut z programu GPU-Z o właściwościach podkręconej karty graficznej :

General
    ID : 1 (0x1)
    Complete name : C:\Documents and Settings\Domek\Moje dokumenty\Moje wideo\09-24-2011\09-24-2011_160339.m2ts
    Format : BDAV
    Format/Info : Blu-ray Video
    File size : 393 MiB
    Duration : 3mn 21s
    Overall bit rate mode : Variable
    Overall bit rate : 16.4 Mbps
    Maximum Overall bit rate : 18.0 Mbps

Video
    ID : 4113 (0x1011)
    Menu ID : 1 (0x1)
    Format : AVC
    Format/Info : Advanced Video Codec
    Format profile : High(_at_)L4.0
    Format settings, CABAC : Yes
    Format settings, ReFrames : 4 frames
    Format settings, GOP : M=3, N=12
    Codec ID : 27
    Bit rate mode : Variable
    Bit rate : 15.5 Mbps
    Maximum bit rate : 16.8 Mbps
    Width : 1 920 pixels
    Height : 1 080 pixels
    Display aspect ratio : 16:9
    Frame rate : 25.000 fps
    Color space : YUV
    Chroma subsampling : 4:2:0
    Bit depth : 8 bits
    Scan type : Interlaced
    Scan order : Top Field First
    Bits/(Pixel*Frame) : 0.298
    Stream size : 371 MiB (94%)

Audio
    ID : 4352 (0x1100)
    Format : AC-3
    Format/Info : Audio Coding 3
    Mode extension : CM (complete main)
    Codec ID : 129
    Bit rate mode : Constant
    Bit rate : 256 Kbps
    Channel(s) : 2 channels
    Channel positions : Front: L R
    Sampling rate : 48.0 KHz
    Bit depth : 16 bits
    Compression mode : Lossy
    Delay relative to video : -80ms
    Stream size : 6.14 MiB (2%)

Text
    ID : 4608 (0x1200)
    Format : PGS
    Codec ID : 144
    Duration : 3mn 20s
    Delay relative to video : -80ms

Płynne odtwarzanie AVCHD mts na AMD Turion 2,2 GHz??
  • Helpful post
    Anonymous
    Anonymous  
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
  • Helpful post
    Anonymous
    Anonymous  
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
  • Helpful post
    Anonymous
    Anonymous  
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
    leechu
    Level 12  
    Dzięki za odpowiedzi. W takim razie nic nie robię już z tym kompem, jest za słaby - przekonałem się o tym sam, a moje wątpliwości rozwialiście na forum. Trzeba będzie zainwestować w nowy sprzęt....
    pozdrawiam
    Leszek
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
    PiotrPitucha
    Level 34  
    Witam
    Też poszukuje czegoś do odtwarzania MTSów na Windows, narazie bez powodzenia.
    Twierdzenie że procesor masz za słaby nie jest prawdziwe, poprostu Windows jest skopany o czym przekonałem się przypadkowo.
    Nabyłem niezbyt wypasiony tablet, procesor coś koło 1GHz i w ramach zrzucania plików z kamery skopiowałem sobie kilka do pamięci tableta, pamięć też niezbyt wypasiona 16GB klasa 4, przez przypadek odpaliłem i powiem Ci że szok, systemowa przeglądarka z Androida odtwarza płynnie full hd, zero zacięć na kilkuminutowym filmie.
    W jednym z ostatnich PC World jest Android w kilku wersjach, może spróbuj odpalić Live z pendriva, nie próbowałem osobiście ale przez analogię powinno śmigać.
    Co do konfiguracji to miałem tablet Ainol A90 z oryginalnym systemem, pliki z kamery Panasonic HDC-SD900, płynnie działa zarówno na ekranie jak i w full hd na TV przez HDMI.
    Piotr
    Anonymous
    Level 1  
    PiotrPitucha
    Level 34  
    Witam
    Nie jestem naiwny, sprawdzałem to na laptopie z mocniejszym procesorem niż w Ainolu, rozdzielczość laptopa 1366x768 obraz stoi, idzie tylko dźwięk, sprawdzałem na moim stacjonarnym z bardzo dobrą kartą graficzną i dwurdzeniowym AMD 3.6GHz, obraz skacze, kontury na obrazie ząbkowane, tyle co się tyczy Windows.
    Teraz tablet rozdzielczość 1028x768 na ekranie, mea culpa oczywiście Eken A90 a nie Ainol, pomyłka bo ostatnio miałem w ręku Ainola, procesor 1,2GHz , jak wspomniałem odtwarzanie płynne, teraz podpinamy to po HDMI i oglądam w rozdzielczości Full HD na telewizorze, obraz płynny, nie mam na czym sprawdzić ale pełna rozdzielczość tableta po HDMI to ponad 2000 w poziomie...
    Co do Bitrate nagrywam w trybie HA (17 Mbps ) jeśli to jest interesujące, dla naszych rozważań jest nieistotne bo plik z tymi samymi parametrami odtwarzam na trzech różnych urządzeniach i w dwu systemach.
    Wnioski są proste jak drut, na prostym urządzeniu z Androidem i procesorem 1,2GHz mam płynne odtwarzanie plików z mojej kamery, natomiast na dwurdzeniowym procesorze 3,6GHz i z mocną kartą graficzną nie udało mi się przez dwa lata znaleźć programu płynnie odtwarzającego te same pliki.
    Nie mam jak przeprowadzić próby z Androidem Live z pendriva bo przy mojej rozdzielczości ekranu ten system nie startuje.
    Nie chcę pogrążać Windowsa ale mam jakieś przeczucie że na 7'' Goclever z procesorem 600MHz też by to poszło, ale tu rozdzielczość jest zdecydowanie inna i nie mam wyjścia HDMI by to sprawdzić na TV.
    Pozdrawiam Piotr
    Anonymous
    Level 1  
    PiotrPitucha
    Level 34  
    Witam
    Dziś wypróbowałem Splash Lite na moim laptopie i muszę powiedzieć że jest to pierwszy program jaki znalazłem pod Windows jaki pozwala na płynne odtwarzanie *.MTS na relatywnie słabym laptopie ( Toshiba Satellite 660D ).
    Pozdrawiam i miłego oglądania.
    Piotr
    sontario
    Level 10  
    Witam

Nie wiem czy ktoś jeszcze czyta ten wątek, ale chyba znalazłem rozwiązanie bolączki "przycinania się" filmów na kompie. Nie ma tu żadnej winy Windowsa. Sam walczyłem z problemem od dnia zakupu komputera. Nie potrafiłem zrozumieć, dlaczego mocna jednostka zakupiona głównie pod oglądanie rodzinnych dokumentów z kamery full HD (Panasonic SD9) tak się tnie podczas odtwarzania. 3 lata temu kupiłem nie byle co, bo był to i3 + Radeon HD 5750 + 4 GB RAM. Sama karta kosztowała prawie 600 zł. A wszystko śmiga na Win7 64 bit. Zastanawiałem się dlaczego filmy odtwarzane wprost z kamery, czy czytnika kart w telewizorze lub Blu-Ray oraz z PS3 zachowują płynność a puszczone na komie tną się strasznie. Przerobiłem chyba wszystkie kodeki i playery, podkręcałem nawet kartę graficzną w celu uzyskania większej wydajności i już byłem skłonny uwierzyć w teorię skopanego Windowsa ;-) kiedy wczoraj wpadłem na pewien pomysł. Zacząłem grzebać w ustawieniach wyświetlania w parametrach karty graficznej. Okazało się, że miałem od początku ustawione odświeżanie na 60 Hz przy 1920x1080. Przestawiłem na 50 Hz i problem po prostu znikł. Teraz nie mogę się napatrzeć na wręcz idealną płynność wyświetlanych filmów w full HD. Okazało się, że nie zawsze więcej znaczy lepiej ;-) a brak synchronizacji w przypadku szybkości nagranego filmu w stosunku do wyświetlanego obrazu powodowała właśnie takie szarpanie przy dynamicznym ruchu kamery. Powiem więcej, że wyłączenie sprzętowej akceleracji AVIVO nie wpływa na jakość. Procesor i3 spokojnie sobie sam radzi z dekompresją AVCHD w praktycznie wszystkich playerach.