Witam. Mam pewien problem z funkcją malloc. Przeczytałem z różnych źródeł wiele informacji na jej temat jednak nie potrafię jej do końca zrozumieć. Otóż na początek otrzymałem takie zadanie :
To udało mi się zrobić, tutaj wklejam kod :
Teraz mam zedytować ten program według polecenia kolejnego zadania :
Czyli teraz muszę użyć funkcji malloc do alokowania pamięci w sposób dynamiczny a do tablicy zapisać tylko adresy do danych.
Próbowałem zrealizować to na zasadzie usunięcia całej struktury na początku i utworzeniem tablicy 100 elementowej i teraz nie wiem jak zrobić dalszą część polecenia, czyli pobierać dane scanf'em wpisywane z klawiatury, otrzymać ich adres i zaalokować dynamicznie. Mógłby mnie ktoś naprowadzić lub powiedzieć jak to zrealizować?
Code:
"Napisać program, który pozwoli zapamiętać w postaci tablicy struktur dane o 10 użytkownikach w postaci imię, nazwisko, data urodzenia. Przedstawić działanie programu na przykładowych danych wypisanych na ekranie."
To udało mi się zrobić, tutaj wklejam kod :
Code: c
Teraz mam zedytować ten program według polecenia kolejnego zadania :
Code:
Napisać program analogiczny do pkt 6.3 z ta różnicą, że dane powinny być przechowywane w tablicy stu elementowej przechowującej wyłącznie adresy do danych, a dane będą alokowane w sposób dynamiczny w miarę potrzeb użytkownika.
Czyli teraz muszę użyć funkcji malloc do alokowania pamięci w sposób dynamiczny a do tablicy zapisać tylko adresy do danych.
Próbowałem zrealizować to na zasadzie usunięcia całej struktury na początku i utworzeniem tablicy 100 elementowej i teraz nie wiem jak zrobić dalszą część polecenia, czyli pobierać dane scanf'em wpisywane z klawiatury, otrzymać ich adres i zaalokować dynamicznie. Mógłby mnie ktoś naprowadzić lub powiedzieć jak to zrealizować?