Witam, jako, że budowałem pojazd napędzany silnikami 2x 250W - co jest już sporą mocą jak na elektronikę, na Polskim rynku nie mogłem znaleźć mostków które temu podołają.
Szukając sporo w internecie, natrafiłem na konstrukcję OSMC - Open Source Motor Controller, którą wykonało sporo osób i znaczna większość była z tego zadowolona. Układ wykorzystuje mosfety tylko N-kanałowe a jako ich driver jest zastosowany scalak HIP4081.
W zależności of mosfetów układ może pracować do 48V i prądach 50A! Straty przy kluczowaniu tranzystorów są znikome. Robot z dwoma silnikami 250W, dość mocno katowany a wzrost temperatury radiatora jest prawie niewyczuwalny ręką.
Schemat:

Steruje się podając 3 sygnały - DISABLE - jak sama nazwa wskazuje przełącza stan na wyjściach na 0, ALI - np. PWM - obroty w jedną stonę
BLI - np. PWM - obroty w drugą stronę. Można dodać bramkę AND, gdzie będziemy używać tylko DIS, DIR, PWM.
Wykonałem kilka płytek więcej, mogę odsprzedać puste lub z elementami i przetestowane, więcej tutaj: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2267247.html
Cool? Ranking DIY