Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Automatyk - jak się rozwijać.

Initial 01 May 2012 00:33 3067 16
phoenixcontact
    Initial
    Level 9  
    Witam

Chciałbym prosić forumowiczów o pomoc. Jestem studentem pierwszego roku automatyki i robotyki (wydział mechaniczny) W związku zbliżającymi się wakacjami mam do was pytanie - co mogę zrobić przez wakacje by załapać jakiegoś doświadczenia w zawodzie automatyka? Po pierwszym roku studiów i LO raczej nic konkretnego nie potrafię - no chyba że policzyć całkę/kratownice :) Czy firmy praktykują przyjmowanie kompletnie zielonych ludzi do pomocy np. przy liniach produkcyjnych? Jest jakakolwiek możliwość znalezienia miejsca gdy mógłbym podłapać trochę praktyki? Moglibyście coś poradzić ?
  • phoenixcontact
    jankolo
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    tymon_x wrote:
    Programować...

Nie rób sobie żartów i nie myl automatyka z programistą.
  • phoenixcontact
    tymon_x
    Level 30  
    jankolo wrote:
    tymon_x wrote:
    Programować...

Ale na pewno nie zaszkodzi. Może podłapać skill w AutoCAD (lub jakiś darmowy odpowiednik) albo coś podobnego poza pracą w wakacje.

Jeśli masz możliwość odbycia pracy w "zawodzie", nawet za grosze, to skorzystaj oferty. Bo większość studentów ma jakąś tendencję do odbycia tylko obowiązkowych praktyk, najlepiej w punkcie ksero...

na początku coś niszowego, czyli produkcja, potem jak oswoisz z oprogramowaniem dla automatyków i projektowaniem, to już jakiś staż. I jak dobrze pójdzie, nie będziesz kolejnym narzekającym studentem na brak pracy po studiach :P Chwała Ci, że tak już myślisz na pierwszym roku.
    Initial
    Level 9  
    tymon_x wrote:

Jeśli masz możliwość odbycia pracy w "zawodzie", nawet za grosze, to skorzystaj oferty. Bo większość studentów ma jakąś tendencję do odbycia tylko obowiązkowych praktyk, najlepiej w punkcie ksero...

No właśnie niestety nie mam takich ofert i szczerze powiedziawszy nawet nie wiem gdzie mam szukać. Przeglądam oferty na różnych portalach i nic dla ludzi z moim "problemem". Chciałbym w jakiejś firmie móc za darmo pytać, podpatrywać uczyć się podstaw.
    tymon_x
    Level 30  
    Initial wrote:
    No właśnie niestety nie mam takich ofert i szczerze powiedziawszy nawet nie wiem gdzie mam szukać. Przeglądam oferty na różnych portalach i nic dla ludzi z moim "problemem". Chciałbym w jakiejś firmie móc za darmo pytać, podpatrywać uczyć się podstaw.

No właśnie mogą być, tylko że o tym jeszcze nie wiesz ;) Czasem firmy nie lubią, nie mają ochoty, czasu żeby się reklamować wprost: "hej, chcesz u nas popracować ?". Ja pierwszą firmę na której podłapałem doświadczenie zawodowe (elektronika), zawdzięczam koledze który też szukał pracy, w sumie taki przypadek, a okazało się że prawie codziennie koło niej przejeżdżałem :) A Wrocław to spore miasto. Więc mejle, telefon, mieszek z monetami na autobus w garść i szukać coś dla Siebie.

Ale niech lepiej odezwie się ktoś w temacie, który ma doświadczenie z tą branżą... lepiej Ciebie nakieruje, może coś zaproponuje ;)
    jankolo
    tymon_x wrote:
    jankolo wrote:
    tymon_x wrote:
    Programować...

Ale na pewno nie zaszkodzi. Może podłapać skill w AutoCAD (lub jakiś darmowy odpowiednik) albo coś podobnego poza pracą w wakacje.

Jasne! Nauczenie się chińskich ideogramów też nie zaszkodzi a związki AutoCAD-a z automatyką są wprost porażające!

tymon_x wrote:

Bardzo konkretna porada. Jak dla mnie - rewelacja!

tymon_x wrote:
    na początku coś niszowego, czyli produkcja,

Jesteś geniuszem porad! Produkcja jest czymś niszowym.

tymon_x wrote:
    potem jak oswoisz z oprogramowaniem dla automatyków i projektowaniem, to już jakiś staż.

A jakiś konkret może? Jakie oprogramowanie jest dla automatyków? jakie projektowanie? W oparciu o co on ma projektować i co ma projektować?

tymon_x wrote:
    I jak dobrze pójdzie, nie będziesz kolejnym narzekającym studentem na brak pracy po studiach :P Chwała Ci, że tak już myślisz na pierwszym roku.

To jest jedyne, z czym się w Twoim poście zgadzam.

Initial: czy miałeś na pierwszym roku jakieś przedmioty związane bliżej z automatyką? Jeżeli tak - to jakie? Czy jesteś zapoznany z podstawowymi pojęciami automatyki i pomiarów?
    bmserwis
    Level 36  
    Najprościej wykazać trochę inwencji i przespacerować się po firmach z pytaniem. Pytanie jeszcze jaka automatyka Cię interesuje? Przemysłowa, IB, transportu?
    tymon_x
    Level 30  
    Ale masz zły dzień chłopie...
    Jak tak wybierać wśród ofert, to widać, że przeważa programowanie sterowników PLC, co do programów CAD, to czemu nie ? Jakaś mechanika, silniki, wały, nawet się przyda do sporządzania dokumentacji.
    Link Link Link
    Takie wrażenie odebrałem po przejrzeniu kilku ofert. Nawet trafia się znajomość C/C++ lub nawet LabView. Więc co jest złego, żeby wolnym czasie poszerzyć Swój wachlarz ? Nie wspominając oczywiście o językach obcych. Od strony młodego człowieka, najlepiej przejrzeć kilka ofert i wypunktować Sobie co można poznać w własnym zakresie.
    jankolo
    tymon_x wrote:
    to widać, że przeważa programowanie sterowników PLC

Sterowniki PLC najlepiej się programuje nie wiedząc co to jest oraz nie mając pojęcia o algorytmach sterowania.

tymon_x wrote:
    co do programów CAD, to czemu nie ? Jakaś mechanika, silniki, wały, nawet się przyda do sporządzania dokumentacji.

To, co napisałeś, jest szczególnie przydatne przy dobieraniu parametrów regulatora PID, na przykład.

tymon_x wrote:
    Nawet trafia się znajomość C/C++ lub nawet LabView.

I zapewne ten, co ma w napisać program w C/C++ czy też posłużyć się pakietem LabView nie musi mieć pojęcia o regulatorach, elementach wykonawczych, czujnikach, przetwornikach, algorytmach regulacji, częstotliwościach próbkowania czyjników pomiarowych i o wielu innych zagadnieniach automatyki dotyczących.
    Initial
    Level 9  
    Z pomiarów to miałem Podstawy Metrologii jednak przedmiot był "dość" lajtowo prowadzony, oprócz tego raczej nic konkretnego. Chyba, że można tu zaliczyć Informatyke na której programujemy w C..
    jankolo
    Z tego wynika, że jak dotychczas to ani o automatyce ani o robotyce słowa wam nie powiedziano. Zatem nawet pojęcia nie masz, jakie to praktyki chciałbyś odbyć.
    Proponuję, abyś najpierw spojrzał w program studiów. W nim bowiem powinno być zawarte, czego będziesz się uczył, a zatem i co powinieneś na własne oczy obejrzeć.
    A przy okazji: czym się kierowałeś wybierając taki a nie inny kierunek studiów? Bez obrazy, ale zaczynam być zdania, że nie miałeś o nim bladego pojęcia.
    Initial
    Level 9  
    Praktyki jakie mnie na razie interesują to podpatrywanie inżynierów utrzymania ruchu, bo do projektowania to raczej z zerowym zasobem wiedzy nie ma sensu. Chciałbym się dowiedzieć jak wygląda wykrywanie, diagnozowanie i późniejsza naprawa awarii. Program studiów czytałem lecz często nazwy kursów dla pierwszorocznego nic nie mówią. Fajny by było mieć taką dodatkową motywacje typu - widziałem jak ta wiedza przydaje się w praktyce więc przyłożę się bardziej.
    pudzianowski
    Level 28  
    Cześć.
    Proponuję zatrudnić się, jako pracownik produkcji, w jakiejś fabryce. Tym sposobem poznasz tematykę "od podszewki".
    Jednocześnie spraw Sobie miernik i opanuj posługiwanie się nim.
    Powodzenia
    Mateusz
    lukas90
    Level 12  
    A ja chciałbym się dowiedzieć na jakim wydziale lepiej skończyć Automatykę żeby pracować jako kierownik działu utrzymania ruchu, elektroniki/informatyki czy raczej mechaniczny. AiR na elektronice ma lepszą renomę, ale jak to się ma do takich obowiązków przy produkcji?:

Kompleksowe zapewnienie ciągłości ruchu maszyn produkcyjnych,
    Współpracę przy planowaniu i realizacji projektów inwestycyjnych,
    Postęp prac zespołów działających w ramach TPM i Lean Manufacturing,
    Nadzór nad organizowaniem przeglądów i konserwacją maszyn, planowaniem i wykonywaniem modernizacji maszyn,
    Organizację pracy wydziału i monitorowanie jego wyników,
    Współpracę wewnątrzzakładową w zakresie realizacji produkcji,
    Przygotowanie budżetu swojego działu oraz kontrolę jego realizacji,
    Organizację przetargów, ocenę ofert, zlecanie i odbiór prac wykonywanych przez firmy zewnętrzne,
    Zapewnienie zgodności z wymaganiami prawnymi we wszystkich technicznych aspektach funkcjonowania zakładu.
    Wyznaczanie celów, określanie zakresu obowiązków, dbanie o rozwój kompetencji podwładnych oraz przeprowadzanie oceny okresowej.

Czy też:
    Planowanie, organizacja oraz koordynacja pracy Działu Utrzymania Ruchu w firmie w przemyśle motoryzacyjnym ze szczególnym naciskiem na prewencję;
    Wdrażanie systemów mających na celu zwiększenie wydajności maszyn;
    Nadzorowanie, wdrażanie i rozwój autonomicznego utrzymania ruchu (Autonomous Maintenance);
    Nadzorowanie optymalizacji procesów utrzymania ruchu;
    Uczestnictwo w projektach ciągłego doskonalenia poprzez narzędzia 5S, Kaizen;
    Analizowanie danych dotyczących awarii maszyn z zastosowaniem narzędzi takich jak 5-WHY, analizy przyczyn źródłowych (Root cause analysis), analizy Pareto itp.;
    Nadzorowanie rozwoju oraz utrzymanie dokumentacji technicznej i dokumentacji dotyczącej prewencyjnego utrzymania ruchu;
    Inicjowanie i realizacja projektów służących poprawie wydajności oraz zmniejszeniu kosztów operacyjnych;
    Zarządzanie zespołem osób;
    Monitorowanie wykorzystania zapasów oraz dostaw części zamiennych;
    Zapewnienie przestrzegania procedur w zakresie bezpieczeństwa i ochrony środowiska;
    Przygotowywanie raportów, analiz danych oraz zaleceń mających na celu poprawę procesów operacyjnych oraz rozwiązywanie problemów związanych z utrzymaniem ruchu.

Dziwnę bo przeglądam ogłoszenia o pracę i raczej od kierownika sur nie wymagają umiejętności programowania plc...
    Keadwen
    Level 13  
    Powiem ci, że jeżeli chodzi o praktyki to jest racja, że firmy wielce się nie reklamuje, ale patrząc z punktu pracodawcy to:
    zyskując praktykanta -> traci po części stałego pracownika, bo ktoś musi ci pokazać co i jak nowemu
    Ja sam po trzeciej klasie technikum zacząłem latać w poszukiwaniu stażu od stycznia. Najlepiej jest osobiście stawić się w firmie i zostawić papiery.
    Pierwsza firma, powiedziała, że dwa miechy to za mało natomiast druga z marszu zaproponowała rozmowę,
    w której pytany byłem co ostatnio technicznego robiłem (hobbystycznie) lub jakie książki techniczne czytałem i ogółem co umiem.
    Tymon_x dobrze mówi, najlepiej kupić sobie bilety, bądź sieciówkę na komunikację i rozdawać papier wszędzie, bo inaczej sami nie zadzwonią.
    Według mnie warto popytać w jakiś mniejszych i większych serwisach elektronicznych, firmach projektowych, znajomych co pracują w branży, no jest ogółem pełno miejsc
    i pracodawców chętnych do zgarnięcia młodego studenta.
    Jeżeli nie jesteś pewny co chcesz robić to warto chwycić się każdej technicznej pracy, byle by mieć kontakt z elektroniką czy co tam lubisz.
    Chociaż, pozycja po liceum jest utrudniona, istotna jest też chęć do przyswajania wiedzy.
    Ravender
    Level 20  
    Mnie zastanawia po co zatrudniać automatyka praktykanta po pierwszym roku studiów, gdy nawet do maszyny podejść nie może bo nie ma SEPów... Mówię oczywiście z perspektywy pracodawcy.