Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Automatyczne oświetlenie led schodów, czunik ruchu i zmierzchowy

taracha 01 May 2012 17:52 12522 10
Optex
    taracha
    Level 10  
    Witam.
    Na wstępie chciałbym wszystkim podziękować z przyszłe odpowiedzi :D

Wracając do tematu, chcę zrobić automatyczne podświetlenie schodów z zastosowaniem 4 czujników ruch, 2 czujników zmierzchu i diod led.

Klatka schodowa składa się z 32 stopni (16 piwnica-parter i 16-parter poddasze) i myślę że 20-25cm taśmy na stopień powinno wystarczyć.
    Prosiłbym o pomoc w sporządzeniu schematu elektrycznego i doboru czujników i zasilacza.
    Myślałem żeby zrobić dwa oddzielne obwody, tylko nie wiem jak wpiąć w to wszystko czujnik ruchu tak aby czujnik początkowy i krańcowy ze sobą nie kolidowały.

Dziękuje za pomoc
    pozdrawiam
  • Optex
    marekhab
    Level 33  
    Mam coś podobnego na jednym czujniku.
    Starczy zdublować układ, dwa przekaźniki aby przywłączeniu jednego odcinało zasilanie drugiego.
    Ważne pytanie czy schody mają zaświecać się pokolei, czy chcesz robić układ na układach scalonych i jakie jest Twoje doświadczenie w elektronice ( wytrawianie, lutowanie itd. itd).
    Jeśli mogą być układy scalone to narysuję schemat całości jak ja to rozwiązałem w swoim przypadku, na mikrokontrolrach też się da ale dla mnie to wyższa półka.
  • Optex
    taracha
    Level 10  
    witam.
    układ ma być prosty, czyli podchodzę do schodów i zapalają się wszystkie naraz i gasną po minucie na przykład, bez zbędnych bajerów. Oczywiście wszystkie na jednej kondygnacji (np: piwnica-parter)
    Co prawda jestem inżynierem mechaniki ale z wytrawianiem czy lutowaniem jak by co to nie powinno być problemów :)

pozdrawiam
  • Helpful post
    marekhab
    Level 33  
    Jak ma być proste to czujniki ruchu rozłóż po jednym piwnica - parter, druga para parter - poddasze, za czujnikami ruchu podepnij zasilacz do ledów (dostępne w sklepach z taśmą led ). Zwróć uwagę na moc zasilacza, minimalne obciążenie czujnika ruchu. nie wiem w jakim celu chcesz dawać czujnik zmierzchu, ale jeśli Ci zależy to wepnij je między zasilanie a czujniki ruchu, o ile są na 220V.
    taracha
    Level 10  
    dzięki za pomoc
    mam rozumieć, że przy takim połączeni nie będzie konfliktu czujników ruchu na tej samej kondygnacji, bo wcześniej wspominałeś o wpięciu przekaźników ?

chcę podłączyć dwa zmierzchowe ponieważ między parterem a poddaszem klatka jest bardziej oświetlona (duże okno) niż w piwnicy i chciałbym aby diody włączały się później, gdy na zewnątrz robi się ciemniej.
    kkas12
    Level 43  
    Większość dziś produkowanych czujników ruchu posiada możliwość regulacji czasu świecenia oraz możliwość ustawienia poziomu natężenia oświetlenia otoczenia, przy którym urządzenie pracuje.
    Daruj sobie wiec dywagacje o czujnikach zmierzchowych czy o przekaźnikach czasowych.

Musisz tylko zwrócić uwagę na minimalne obciążenie aparatu.
    Nie każdy musi bowiem z LED'ami współpracować.

Wystarczy wpisać w google 'czujnik ruchu'
    taracha
    Level 10  
    witam.
    zmieniłem trochę schemat:

Automatyczne oświetlenie led schodów, czunik ruchu i zmierzchowy

zrobiłem na 3 czujnikach ruchu i z 1 transformatorem, poniżej linki do materiałów które dobrałem. Proszę o info czy mogą być.

http://www.luxmarket.pl/i/kanlux/czujnik-ruchu-merge-jq-l-120/7586
    http://www.luxmarket.pl/i/meanwell/zasilacz-hermetyczny-led-60w/9548
    http://www.luxmarket.pl/i/inni/tasma-led-5m-smd-cieplo-biala/6649

głównym powodem dla którego chciałem zastosować 4 czujniki było to, że w takiej konfiguracji ledy piwnica-parter i parter-poddasze mogłyby zapalać się oddzielnie, a na trzech czujnikach zapalą się wszystkie :)

pozdrawiam
  • Helpful post
    marekhab
    Level 33  
    W tym zmienionym schemacie włączą się wszystkie taśmy led jednocześnie czyli bez względu na który czujnik zadziała włączy się całe oświetlenie ( wszystkie schody dolne i górne).
    Wiele do życzenia też co do sklepu gdzie chcesz dokonać zakupu (za wysokie ceny), przykładowo czujnik ruchu 56,58 brutto razy 3szt daje 169.74 , plus zasilacz 72.78 plus taśma led 67.65 wychodzi 310.17 stanowczo za drogo.
    Ja za jakieś 250 zł zakupiłem 10mb taśmy led, zasilacz, elementy do sterownika (laminat, wszystką drobnicę rezystory, kondensatory tranzystory,tyrystory, układ scalony, itd.) do tego przewody (100mb 2x0.7mm2), czujnik ruchu wyłącznik czasowy.
    Przykładowo czujnik ruchu w innym sklepie (wcale nie tanim):
    http://www.sklep.monster.pl/LX-2000-CZUJNIK-RUCHU-I-DZWIEKU-500W(4,,41979).aspx
    Na allegro jeszcze taniej dobrze szukając prawie wszystko u jednego sprzedawcy zmniejsza koszt wysyłki.
    Nie podam linku bo znowu wyrzucą post do kosza.
    taracha
    Level 10  
    Quote:
    W tym zmienionym schemacie włączą się wszystkie taśmy led jednocześnie czyli bez względu na który czujnik zadziała włączy się całe oświetlenie ( wszystkie schody dolne i górne)

Dokładnie, jeszcze muszę to przemyśleć. Na początku chciałem zrobić dwa oddzielne obwody, ale jest jeden problem ponieważ nie mam możliwości umieszczenia 2 czujników ruchu na parterze, tak aby każdy działał oddzielnie. O ile klatka parter-poddasze byłoby ok, to w przypadku niższej kondygnacji już nie, bo i tak włączały by się oba obwody :) chyba, że czujnik parter-poddasze zamontowałbym od frontu stopni i pod kątem do dołu tak aby sięgał praktycznie tylko do początku schodów :) muszę się jeszcze zastanowić hehe :D

mimo wszystko dziękuje za pomoc
    pozdrawiam
    Arturo2005
    Level 33  
    marekhab wrote:
    Przykładowo czujnik ruchu w innym sklepie (wcale nie tanim):
    http://www.sklep.monster.pl/LX-2000-CZUJNIK-RUCHU-I-DZWIEKU-500W(4,,41979).aspx

Kolego porównujesz dwa różne czujniki i stąd różna cena. W pierwszym z nich elementem wykonawczym jest przekaźnik i może współpracować z LED-ami, natomiast w drugim tymże elementem jest triak i niestety poprawnie działa dopiero od około 40 W.