Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nagrywarka DVD nie nagrywa CD-RW

rafekg 08 Jan 2005 17:49 1674 19
    rafekg
    Level 14  
    Witam

Niedawno kupiłem nagrywarke DVD+/-RW Samsunga model TS-H552B i mam z niż problem, mianowicie nagrywa płyty DVD+/-R , DVD+/-RW , CD-R ale nie potrafi wyczyścić żadnej płyty CD-RW. Jeśli na płycie znajdują się dane to nie wykasuje ich, jeżeli płytka była czysta to nagra dane ale później już ich nie wymaże. Sprawdzałem to na ponad 10 płytach CD-RW , na różnych prędkościach nagrywania. U kumpla wszystkie płytki potrafi wyczyścić i nagrać bez najmniejszych problemów (na zwykłej nagrywarce CD-RW). Nagrane płytki napęd odczytuje bezproblemowo. Do wypalenia płyt CD-RW używałem tylko Nero i Alcohola 120%. Co z tym może być? Co zrobić żeby nagrywać CD-RW? Prosze o pomoc.

Pozdrawiam
    Arro
    Level 15  
    Może na początek wgraj bios nowy jeśli jest
    scorpix
    Level 12  
    Jak wgrasz firmware - stracisz gwarancje!!! Lepiej zanies tam dokad kupiles... chyba ze nie ma gwarancji..
    scorpix
    Level 12  
    czyli miales gwarancje... :(
    mario1981
    Level 11  
    sprobuj roznymoi programami nagrywac moze pomoze

Dodano po 13 [sekundy]:

sprobuj roznymoi programami nagrywac moze pomoze
    scorpix
    Level 12  
    w sumie jak juz finalnie zaniesiesz do serwisu to nie musisz mowic ze firmware zmieniałeś :P Powodzenia
    Włodi
    Level 19  
    -zainstaluj sterownik ASPI
    -jeśłi to możliwe sprawdź nagrywarke w innym komputerze
    -w ostateczności format c: bo możesz mieć coś namieszane w systemie
    -jeśłi nic nie pomoże leć z tym do serwisu - nie ma co sie męczyć
    midas78
    Level 19  
    Mam tą nagrywarkę (wgrany bios TS6) i bez problemu kasuje płyty CD-RW i DVD-RW.
    Za to po aktualizacji Alcohol zaczął wyświetlać, że mam Nieznany system ochrony zapisu (Exact Link). Ale na szczęście działa.
    Drugi objaw wgrania nowego lepszego biosa to wykrywanie płyt Esperanza 4x jako 2,4x. Ale 8x wykrywa już dobrze.
    halinka1125
    Level 22  
    1. Mozesz wgrywac bios do DVD (ale tylko ze strony producenta - orginalny) bez utraty gwarancji.
    2. Jak sie da to wgraj backup (jesli zrobiles orginalu) potem zupgraduj na najwyzsze jekie jest na stronie producenta i mozesz oddac do servisu;)
    3. W biosie zawarte sa specyfikacje plytek mozliwe ze po prostu bios nie rozpoznaje tego rodzaju plytek(producent) na stronie producenta powinna byc specyfikacja co naped obsluguje a co nie i z jaka predkoscia.
    4.Mozliwe ze faktycznie naped sprzetowo nie obsluguje tego rodzaju plyt:((
    To tez da sie spr na str. producenta:))
    5.Niestety trzeba torche poczytac po angielsku.

Powodzenia halinka1125
    rafekg
    Level 14  
    witam

Po zainstalowaniu ASPI nic nie uległo poprawie :(

1. Bios wgrany przezemnie do nagrywarki był ściągnięty ze strony producenta, tj. www.samsung.com
    3. Tak samo jak "midas78" wgrałem bios TS6 a nie działa ciągle :(
    4. Według producenta napęd obsługuje płyty CD-RW (jak wspomniał "midas78" jemu nagrywa a ma to samo)

Chyba jednak nie obejdzie się bez oddania do serwisu :(

Czekam jeszcze na jakieś pomysły

Pozdrawiam
    0__0
    Level 30  
    plytek cdrw sa praktycznie 3 rodzaje :
    najstarsze umozliwiaja zapis 1 - 4 X , nastepny standard to byly plytki high speed 4 -12 X, no i ponad rok temu pojawily sie plytki o predkosci zapisu ponad trzydziesci kilka X (czasami oznaczane jako ultra speed).Napisz moze na jakich probujesz zapisywac bo np. mam kilka starych (okolo 6 lat) plytek X4 i nie chca one sie zapisac w zadnej wspolczesnej nagrywarce a w jakims zabytku X2 dzialaja normalnie , z kolei z tymi najszybszymi plytkami tez kiedys mialem problemy