Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z Polonezem 1.6 GLI (Bosch)

08 Sty 2005 18:08 1593 10
  • Poziom 12  
    Problem jest tego rodzaju że brakuje mocy przy ostrym ruszaniu najpierw sie zadławi potem jakoś jedzie o piskach można zapomnieć V max 135km/h do 100 jedzie wmiare a potem tylko buczy jest zamontowane instalacja gazowa objawy wytępują i na gazie i na bęzynie ciśnienie w cylindrach 11,5-12,5 wałek rozrządu wymieniony pierścienie też choć nie trzeba było głowica zrobiona TPS sprawdzony nie ma przerwy sonda to ciekawe na bęzynie pokazuje ok 500mV a jak pochodzi na wolnych obrotach to spada do wartości ujemnych na chwile potem wraca i tak w kółko po przegazowaniu jest dłurzej ok i znowu a najciekawsze jest to że jak zdejme wtyczke np. z TPS odpala normalnie i chodzi tak samo jak z założoną tylko nie ma wolnych obrotów świeci sie kontrolka na desce to samo z czujniliem temp.silnika zapłon wyprzedza sprawdzone lampom rozrząd sprawdzony jeździłem bez kata to samo (tylko fajnie strzelał jak puściłem gaz jak rajdówka) silnik ma ok 200KKM .
    Bardzo prosze o pomoc bo kończą mi sie pomysły jedyne czego nie sprawdzałem to sterownika ale normalnie kontrolka na desce sie nie świeci wygląda to tak jakby był w trybie awaryjnym ale czego sie kontrolka nie świeci?? myślałem o podmianie kompa ale niemam od kogo . Jeśli ktoś miał podobne problemy prosze o podpowiedź.

    Dodam jeszcze że po kupnie było ok a przejechałem nim 25KKM kiedyś niewiedziałem że mam silnik na wolnych obrotach a tera to cała buda sie trzęsie.

    ram.ram(malpa)wp.pl
  • Poziom 12  
    Witam .
    Jeśli masz symulatro sondy lambda to odłacz go od oryginalnej instalacji samochodowej, sonde połącz tak jak powinna być oryginalna instalacja.
    Po tych czynnościach odłącz akumlator na kilka chwil, podłącz i sprawdź jak się zachowuje

    ram.ram napisał:

    Dodam jeszcze że po kupnie było ok a przejechałem nim 25KKM kiedyś niewiedziałem że mam silnik na wolnych obrotach a tera to cała buda się trzęsie.

    ram.ram(malpa)wp.pl

    Możesz dokładnie opisać to zachowanie.
    :boss:
  • Poziom 12  
    Dzięki za odpowiedź nie stety emulatora nie mam zamontowana jest VOILA ale nawet po restarcie kompa nic nie jest lepiej .

    Jeśli chodzi o trzepanie silnikiem to to że buda sie trzęsie to przesada ale szarpie zaówarzyłem że jak sonda pokazuje ok500mV to jest lepiej a jak spada to bardziej trzęsie ciekawe jest to że gaz i bena wszystkie obiawy są identyczne miałem przegląd w październiku i analizator pokazał że wszystko jest ok w czasie jazdy jak dodaje gazu to jest tak jakby mu kto powietrze zatkał.

    Pozdrowienia dla wszystkich
  • Poziom 15  
    sproboj podmienic sonde i sparawdzic co sie bedzie dzialo.
  • Poziom 10  
    Proponuję zdjąć koło pasowe (te przy czujniku położenia wału) i sprawdzić, czy wycięcie na klin bądź sam klin nie są nadmiernie wyrobione.
  • Poziom 12  
    Koło jest troche wyrobione ok 0,5mm ale jak ruszałem to samo koło nie wiele sie przesówa. Jeszcze jedno o czym nie pisałem a może być istotne z rury wydechowej w czasie jazby niema pierdzenia tylko syk rura zapchana??
  • Poziom 12  
    Odkręć katalizator i się przejedź. Będzie troche głośno no ale cóż. :sm15:
  • Poziom 12  
    Odkręcałem dławi sie tak samo.

    Znaczy nikt mi ne pomoże no tak moja usterka jest dość skąplikowana kilku mechaników to oglądało i nic nie stwirdzili nawet serwis pod komputerem wszystko ok tolko jeden mechanik zapytał o tłumik czy nie jest od 1,5.

    Więc dzięki za chociasz odrobine zainteresowania
    Pozdrawiam
  • Poziom 12  
    Jeśli masz dalej problem i zaden niby mechanik nic ci nie pomóg albo kazal ci sprawdzic tłumi zapraszam cie do serwisu www.elektronika.dabrowa.pl. Oni naprawiaja samochody a nie wymieniaja części i sprawdzaja co się dzieje czy sie polepza czy pogarsza. Naprawde serwis jest OK :spoko:

    P.S. Mi jest trudno stwirdzic co sie dzieje nie widząc objawów w takim przypadku. :boss:
  • Poziom 33  
    aaaaa: ;) ten poldek to mu się już rozpadł pewnie ;)) od 2005 roku