Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Szukam TV 32-40 cali LCD/LED

adi_krk 02 May 2012 16:26 3247 11
    adi_krk
    Level 2  
    Witam wszystkich serdecznie. Mój pierwszy post na forum i od razu proszę o pomoc w wyborze telewizorka.

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? ok. 13-14m^2
    2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 2-2,5m
    3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 1-3
    4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? na wprost
    5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? stać
    6. Jak słońce świeci w pokoju? z boku względem telewizora
    7. Jaki masz obecnie telewizor? stary Thompson z dużą pupą :)
    8. Co chcemy aby telewizor posiadał? minimum 100Hz, FULL HD, HDMI, MPEG-4
    9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? cyfrowy z dekodera
    10 .Jakie urządzenia? PC/laptop, opcjonalnie głośniki lub kino domowe (w przyszłości)
    11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? 3-4h
    12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? doradźcie proszę
    13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? sport, discovery, film
    14. Czy zamierzasz serfować po internecie? raczej nie, jeśli tak to przez podłączony PC/laptop
    15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? tak, koło 30%
    16. Preferencje co do marki? brak, otwarty na propozycję
    17. Preferencje co do wielkości? dopasowana do pokoju, myślę, że koło 32-40 cali (otwarty na ew. sugestie)
    18. Co Cię denerwuje w telewizorach? smużenie i bardzo słaby dźwięk
    19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? wieczorami
    20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 1,5-2,5tys
    21. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie, pasywne czy aktywne? nie musi mieć, ewentualnie to lepsze :)
    Mylagos
    Level 19  
    Witam.
    Moim zdaniem dobrym wyborem będzie EX720. Za ok 2,5 tys dostaniesz 40 ( ewentualnie 37) cali. Gwarantuje naprawdę bardzo dobry obraz i posiada 100Hz.
    adi_krk
    Level 2  
    Z tym Sony EX720 nie jest tak trochę, że dużo płacimy za firmę? Słyszałem takie opinie, że ten telewizor nie jest wart swojej ceny. 3D też jest trochę zbędne w tym TV - musiałbym dokupić okulary. Proszę o dalsze propozycję, najlepiej z uzasadnieniem. Z góry dziękuję za pomoc.

Mam jeszcze takie pytanie. Z odtwarzaniem filmów HD/BR z komputera nie będzie problemów na takim TV?
    Kpc21
    Level 24  
    adi_krk wrote:
    Z tym Sony EX720 nie jest tak trochę, że dużo płacimy za firmę? Słyszałem takie opinie, że ten telewizor nie jest wart swojej ceny. 3D też jest trochę zbędne w tym TV - musiałbym dokupić okulary.

Mi też się tak wydaje. Wypowiedziami usera Mylagos się nie sugeruj, bo on wszędzie gdzie się da poleca telewizory Sony :)
    eM!
    Level 14  
    Chyba każdy poleca to co uznaje za dobre ;) no chyba, że się kogoś nie lubi ;).
    EX720 w 40" nie jest złym pomysłem. Może kąty w tym modelu są wadą, ale za to obraz jaki dostajemy na końcu jest naprawdę spoko. Moim zdaniem Sony kiedyś było drogim znaczkiem do dość solidnym obrazem - inni producenci podążali za Sonym. Teraz chyba poziom się wyrównuje jak patrzę na Samsunga lub te wyższe modele LG.
    W Sonym podoba mi się to że trochę poprawia obraz z różnych źródeł tj kablówka która nie zachwyca jakością.
    adi_krk
    Level 2  
    Co do tego samsunga 5500 to producent podaje 100Hz, ale w rzeczywistości jest ich tylko 50 ? (tak piszą) Nie wiem jak z resztą. A gierki i filmy HD/BR z pc muszą chodzić idealnie :)

Jak wrócę to resztę modeli dokładnie przejrzę. Jeszcze mam pytanie czy krawędziowe podświetlanie LED jest dużo gorsze od tego na całej matrycy?

Proszę o dalsze propozycję :)
    Mylagos
    Level 19  
    adi_krk wrote:

Jak wrócę to resztę modeli dokładnie przejrzę. Jeszcze mam pytanie czy krawędziowe podświetlanie LED jest dużo gorsze od tego na całej matrycy?

Jest gorsze, ale bardzo źle nie jest. Niestety, ale telewizory z pełnym podświetleniem dużo droższe.
    drtroll
    Level 10  
    zobacz na samsunga 40es6100 w necie do około 3000 zł troszkę drożej niż masz wydać ale może warto podnieść troszkę poprzeczkę ;)
    Właśnie przymierzam się do wymiany u córy na ten model jeżeli masz konto w ING jest tam program lojalnościowy i za około 2700 z wysyłką można zakupić (wymagane punkty).
    Pełna specyfikacja tutaj: http://www.samsung.com/pl/consumer/tv-audio-video/televisions/led/UE46ES6100WXXH
    Bawiłem się tym tv u kolegi będąc w gościach kilka dni i zrobił na mnie doskonałe wrażenie.
    Kpc21
    Level 24  
    adi_krk wrote:
    Co do tego samsunga 5500 to producent podaje 100Hz, ale w rzeczywistości jest ich tylko 50 ? (tak piszą)

Tak. ES6100 (lub D6100) już ma 100 Hz.

Quote:
    Nie wiem jak z resztą.

Sharp ma 100 Hz, Philips też, a co do Panasonica, nie wiadomo.

Quote:
    czy krawędziowe podświetlanie LED jest dużo gorsze od tego na całej matrycy?

Modele tegoroczne mają mniejsze problemy z cloudingiem niż ubiegłoroczne. Podświetlenie całej matrycy jest lepsze, ale i dużo droższe.
    User removed account
    Level 1